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Dear Mr. Shelton, 

This responds to your letter dated December 15, 2009 requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to cargo tanks. 
Specifically, you describe three scenarios and ask several specific questions for each 
scenario. The scenarios and questions are paraphrased and answered as follows: 

Scenario 1 

A motor carrier offers an MC 331 cargo tank motor vehicle to a facility and requests that it 

perform the required annual tests. 


Ql) Is the CT facility required to open the tank and inspect the inside of the cargo 
tank for evidence that the tank has transported lading corrosive to the tank? 

At) No. The CT facility may rely on information provided by the owner/user of the 
cargo tank to determine if the cargo tank was used to transport material corrosive to 
the tank. However, the CT facility may elect to perform examinations or tests to 
determine if the tank transported materials that are corrosive to the tank and/or valves. 

Q2) If a motor carrier advised a CT facility that its tank (MC 331 NQT cargo tank 
motor vehicle constructed of SA 612 material) was used to transport compressed gas 
that contained hydrogen sulfide, would an internal inspection be required annually 
and would a thickness test be required every two years? 

Al) Yes. The phrase "corrosive to the tank or valve" means that the lading has been 
shown through experience or test data to reduce the thickness of the material of 
construction of the tank wall or valve (see § 180.403). Experience and test data have 
shown that hydrogen sulfide is corrosive to carbon steel. 

Q3) If a product causes stress corrosion cracking on the cargo tank wall is that 
considered corrosive to the tank? If the answer is ''yes,'' does that mean that an 



internal inspection is required annually and thickness testing is required every two 
years? 

A3) Yes, stress corrosion cracking on the cargo tank wall is considered a condition 
that results from material that is corrosive to the tank. All tests and inspections for 
cargo tanks that transport materials "corrosive to the tank" must be performed in 
accordance with the schedule specified in Part 180. 

Scenario 2 

A motor carrier offers a DOT 407 unlined cargo tank constructed of 316L Stainless to a CT 
facility for an annual inspection. The tank was cleaned and purged and all placards were 
removed before transporting the tank to the facility and it has been determined this tank 
transports a material that is classified as a corrosive material. 

QI) Ifa material is classed as a Class 8 (Corrosive) material, does this mean the 
material is corrosive to the material of construction of the cargo tank wall and the 
material of construction of the valve? 

AI) No. The phrase "corrosive to the tank" is explicitly defined in § 180.403 and is 
not related to the definition ofa Class 8 (Corrosive) material in § 173.136. 

Q2) Who is responsible for making the determination that the cargo tank was 
transporting a material that was corrosive to the tank or valve? 

A2) It is the owner and/or user's responsibility to ensure that the cargo tank is 
periodically tested and inspected in accordance with Part 180. Thus, it is the 
responsibility of the owner and/or user to determine if the cargo tank transports 
material corrosive to the tank for the purpose of testing and inspection. 

Q3) What tests are required to be performed to confirm the tank was transporting a 
material corrosive to the tank or valve? If the cargo tank was designed to transport 
corrosive material without a liner, is that sufficient to make the determination that the 
material is not corrosive to the cargo tank wall or valve? 

A3) The HMR do not require the performance of specific tests to confirm that a 
cargo tank has transported a material corrosive to the tank or valve. The fact that a 
cargo tank was designed to be used without a liner does not provide enough 
information to conclusively determine whether the tank has been used to transport 
material corrosive to the tank as defined by the HMR. 

Scenario 3 



A welded repair is performed on a cargo tank. Section 180AI3(b) states "The suitability of 
each repair affecting the structural integrity or lading retention capability of the cargo tank 
must be determined by the testing required either in the applicable manufacturing 
specification or in § 180A07(g)(l)(iv). Each repair ofa cargo tank involving welding on the 
shell or head must be certified by a Registered Inspector." 

QI) What is meant by the phrase "certified by a Registered Inspector" in 
§ 180.413(b)? 

AI) The phrase "certified by a Registered Inspector" in § 180A13(b) means that a 
Registered Inspector has verified the suitability of the repairs and has determined that 
the repaired cargo tank meets the prescribed specification through testing required in 
either the applicable manufacturing specification or in § 180A07(g)(l)(iv) and has 
stated his findings in writing. 

Q2) What training must a Registen-'l Inspector have in order to certify a welded 
repair on a cargo tank? 

A2) A Registered Inspector who certifies a welded repair on a cargo tank must meet 
the minimum qualifications for inspectors and testers in § 180A09 and the knowledge 
and ability requirements in the definition ofa Registered Inspector (see definition in 
§ 171.8). 

Q3) What information must be included on the certification? 

A3) A test and inspection report must include the information specified in 
§ 180.417(b) and/or (c), as appropriate, including the location of defects found; 
method of repair; and dated signatures ofboth the Registered Inspector and the cargo 
tank owner. 

Q4) How long must these certification documents be maintained and who is required 
to maintain these certification documents? 

A4) Each owner ofa cargo tank motor vehicle must retain at the owner's principal 
place ofbusiness all records of repair, modification, stretching, or rebarrelling, 
including notation of any tests conducted to verify the suitability of the repair, 
modification, stretching or rebarreling made to each cargo tank during the time the 
cargo tank motor vehicle is in service and for one year thereafter. Copies of these 
records must be retained by a motor carrier, if not the owner of the cargo tank motor 
vehicle, at its principal place ofbusiness during the period the cargo tank motor 
vehicle is in the carrier's service. 

Q5) Under the HMR, the testing may be in accordance with either the applicable 
manufacturing specification or § 180.407(g)(l )(iv). Does this mean that one can test 
the repair ofan MC 331 QT tank at 2 times the design pressure as required by 
§ 178.337-16(a)? 



AS) Yes. Testing an MC 331(QT) cargo tank at 2 times the design pressure is in 
accordance with the manufacturing specification. 

Q6) If the answer to Q5 is ''yes,'' and if a person tests the repair on an MC 331 QT 
tank with a MA WP of265 psi at 530 psi, is this procedure a violation of 
§§ 180A07(a)(2) and 180A07(g)(1)(iv)? 

A6) No. The regulations offer the option ofeither performing the test in accordance 
with the applicable manufacturing specification or § 180A07(g)( 1 )(iv). Section 
180A07(a)(2) is not relevant to the question since testing the repair requires a 
pressure test. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this Office. 

Sin~ 

Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development 
Office ofHazardous Materials Standards 
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December IS, 2009 

Mr. Edward Mazzullo 
Office Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. Department ofTransportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
East Building, 2nd Floor 
Mail Stop: E21-317 
1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Mr. Mazzullo, 

Please accept this letter as our request for an interpretation of the following phrases used 
frequently to define what tests, inspections or procedures are required to be performed on 
specification cargo tanks. Those phrases or terms are as follows: 

I. 	 "Corrosive to the tank" 
2. "Corrosive to the valve" 
3. 	 "Certified by a registered inspector 

As an example the phrase "corrosive to the tank" is used in the following scenarios: 

• 	 180A07( c) - Compliance Dates for Tests and Inspections 
o 	 Internal Visual Inspection - All cargo tanks transporting lading "corrosive 

to the tank". 
o 	 Lining Inspection - All lined cargo tanks transporting lading "corrosive to 

the tank". 
o 	 Thickness Test - All unlined cargo tanks transporting material "corrosive to 

the tank". 
• 	 180A07(d)(2)(ix) External Visual Inspection Requirements 

o 	 For cargo tanks transporting lading "corrosive to the tank", areas covered 
by the upper coupler (fifth wheel) assembly must be inspected at least once 
in each two year period for corroded and abraded areas, dents, distortions, 
defects in welds, and any other condition that might render the tank unsafe 
for transportation service. The upper coupler (fifth wheel) assembly must be 
removed from the cargo tank for this inspection. 
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• 	 180A07(g)(1)(iii) - Pressure Test Requirements 
o 	 Except for cargo tanks carrying lading "corrosive to the tank", areas 

covered by the upper coupler (fifth wheel) assembly must be inspected for 
corroded and abraded ares, dents, distortions, defects in welds, and any other 
condition that might render the tank unsafe for transportation service. The 
upper coupler (fifth wheel) assembly must be removed from the cargo tank 
for this inspection. 

• 	 180A07(h)(5)(1) - Thickness Test Requirements 
o 	 The shell and head thickness of all unlined cargo tanks used for the 

transportation of materials "corrosive to the tank" must be measured at least 
once every 2 years, except that cargo tanks measuring less than the sum of 
the minimum prescribed thickness, plus one-fifth ofthe original corrosion 
allowance, must be tested annually. 

• 	 180A03 Definitions 
o 	 "Corrosive to the tank" or valve means that the lading has been shown 

through experience or test data to reduce the thickness of the material of 
construction of the tank wall or valve. 

• 	 180A17(b)(1 )(vii) - Test or Inspection Reporting 
o 	 Indication of special service of the cargo tank (e.g., transports material 

"corrosive to the tank", dedicated service, etc.) 

As an example the phrase "corrosive to the valve" is used in the following scenario: 
• 	 180A07(d)(3) - External Visual Inspection 

o 	 All reclosing pressure relief valves must be externally inspected for any 
corrosion or damage which might prevent safe operation. All reclosing 
pressure relief valves on cargo tanks carrying lading "corrosive to the 
valve" must be removed from the cargo tank for inspection and testing. 

Based on the above information and the fact this information is located in the section for 
Continuing Qualification and Maintenance of Packages in certainly appears that it is the 
intent of the Department to require those persons who perform tests and inspections on 
cargo tank motor vehicles to be responsible for making the determination that a lading was 
transported in a cargo tank motor vehicle and this lading was either corrosive to the tank or 
corrosive to the valve. Unless the cargo tank facility is also the motor carrier and absent 
physical evidence which indicates the cargo tank is corroding or the pressure relief device 
is corroding, it is physically impossible for a cargo tank facility to make the determination 
that a product was transported in a cargo tank motor vehicle that was either corrosive to the 
tank or corrosive to the valve. In addition this appearance of intent is inconsistent with the 
reading of 49 CFR 180.2(b)(2) which states: Reintroduces into commerce a packaging that 
bears markings indicating compliance with this part. Only motor carriers enter cargo tanks 
into commerce, not CT Facilities. 

Fax (877) 841-6023 Phone (423)863-2252 



Please provide responses to the following questions: 

Scenario 1 

A motor carrier offers an MC 331 cargo tank motor vehicle to a facility and requests they 
perform the tests that are required on an annual bases. 

Please provide responses to the following questions: 

1. 	 Is the CT Facility required to open the tank and inspect the inside of the cargo tank 
for evidence that the tank has transported lading corrosive to the tank? 

2. 	 lithe answer to number 1 is yes then does that mean that an internal inspection is 
required on an annual basis for all tanks to determine corrosion? 

3. 	 What types of tests are required to be performed by a CT Facility to determine if the 
tank has transported a material that is corrosive to the tank? 

4. 	 In most cases a motor carrier is going to tell the CT Facility that their tank does not 
transport corrosive materials and this assertion provides the motor carrier an 
economic advantage. The CT Facility has no means available to know what 
products have been transported in the tank. Is the CT Facility required to perform 
independent analysis to validate the assertion of the motor carrier that the tank does 
not transport lading corrosive to the tank or valve or simply take their word for it? 

5. 	 Ifthe facility takes the word of the motor carrier is it not true the following 

additional tests and inspections are not required: 


a. 	 Internal visual inspection 
b. 	 Thickness test 
c. 	 Removal and bench testing of pressure relief devices 
d. 	 Removal of the upper coupler to inspect those areas of the tank above the 

upper coupler 
6. 	 If the motor carrier advised the CT Facility that their tank (MC 331 NQT cargo tank 

motor vehicle constructed of SA 612 material) transported compressed gas that 
contained hydrogen sulfide; would an internal inspection be required annually and 
would a thickness test be required every two years because it is common knowledge 
that hydrogen sulfide is corrosive to carbon steel even though hydrogen sulfide is 
not classified as a corrosive material? 

7. 	 If a product causes stress corrosion cracking on the cargo tank wall is that consider 
corrosive to the tank? 

8. 	 If the answer to question 7 is yes, does that mean that an internal inspection is 
required annually and thickness testing is required every two years? 

Scenario 2 

A motor carrier offers a DOT 407 unlined cargo tank constructed of 316L Stainless to a CT 
facility for an annual inspection. The tank was cleaned and purged and all placards were 
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removed before transporting the tank to the facility and it has been determined this tank 
transports a material that is classified as a corrosive material. 

Please provide responses to the following questions: 

I. 	 If a material is classified as a corrosive material does this mean the material is 
corrosive to the material of construction of the cargo tank wall and the material of 
construction of the valve? 

2. 	 Who is responsible for making the determination that the cargo tank was 

transporting a material that was corrosive to the tank or valve? 


3. 	 What tests would be required to be performed to confirm the tank was transporting 
a material corrosive to the tank or valve? 

4. 	 Ifthe cargo tank was designed to transport the corrosive material without a liner is 
that sufficient to make the determination that even though the material meets the 
definition of a corrosive material, the material is not corrosive to the cargo tank wall 
or valve because the material of construction of the cargo tank wall and valve is not 
subject to corrosion while transporting certain corrosive materials? 

Scenario 3 

A welded repair is performed on a cargo tank. 180A13(b) states the following: The 
suitability of each repair affecting the structural integrity or lading retention capability of 
the cargo tank must be determined by the testing required either in the applicable 
manufacturing specification or in §180A07(g)(1 )(iv). Each repair of a cargo tank involving 
welding on the shell or head must be certified by a Registered Inspector. 

Please provide response to the following questions: 

I. 	 What is meant by the term "certified bya Registered Inspector" in 180A13(b)? 
2. 	 What is the Registered Inspector certifying? Are they certifying the weld procedure 

used was a qualified weld procedure for the materials being welded; or are they 
certifying the repair was performed by a certified welder; or are they certifying the 
repair was tested to a certain test pressure and the repair held; or are they certifying 
the repair was performed in accordance with CGA Technical Bulletin TB-2 or some 
combination of these requirements or some other requirement. 

3. 	 What training is a registered inspector required to have to certify a welded repair on 
a cargo tank? 

4. 	 What information must be indicated on the certification? 
5. 	 How long must these certification documents be maintained and who is required to 

maintain these certification documents? 
6. 	 The testing can be in accordance with either the applicable manufacturing 

specification or in 180A07(g)(I)(iv). Does this mean that one can test the repair of 
an MC 331 QT tank at 2 times the design pressure as required by 1 78.337-1 6 (a) 
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which states: Inspection and tests. Inspection of materials of construction of the 
cargo tank and its appurtenances and original test and inspection of the finished 
cargo tank and its appurtenances must be as required by Section VIII of the ASME 
Code (IBR, see § 171.7 of this subchapter) and as further required by this 
specification, except that for cargo tanks constructed in accordance with part UHT 
in Section VIII ofthe ASME Code the original test pressure must be at least twice 
the cargo tank design pressure. 

7. 	 If the answer to question 6 is yes it appears this section is in conflict with 
180.407(a)(2) which states: Except during a pressure test, a cargo tank may not be 
subjected to a pressure greater than its design pressure or MA WP and section 
180.407(g)(1)(iv) which states: Each cargo tank must be tested hydrostatically or 
pneumatically to the internal pressure specified in the following table. At no time 
during the pressure test maya cargo tank be subject to pressures that exceed those 
identified in the following table and it identifies the pressure for an MC 331 as 1.5 
times either the MAWP or the re-rated pressure, whichever is applicable. If a 
person tests the repair on an MC 331 QT tank with an MA WP of 265 psi at 530 psi 
is this procedure a violation of 180.407(a)(2) and 180.407(g)(l)(iv) 

Thank you in advance for your timely reply. 

Sincerely 

Daniel G. Shelton 
Vice President 
HazMat Resources, Inc. 
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