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Winchester, Virginia 22602 

Ref. No. 09-0285 

Dear Mr. Bockey: 

This responds to your email dated November 30,2009, regarding general requirements for 
shippers under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR parts 171-180). 
Specifically, you ask about retention ofshipping papers and certification requirements. 

Your email includes the following scenarios: 

Scenario 1: 	 Original manufacturer (shipper) ships product utilizing an outside carrier 
to deliver product to receiver A, who is a reseUer. 

Scenario 2: 	 Receiver A (from above) is a private carrier and ships orders out of 
storage to Receiver B, when requested, on its own vehicles, never 
utilizing an outside carrier. Receiver A creates a shipping paper for each 
shipment. 

Scenario 3: 	 Receiver B is a private carrier that ships explosives by highway out to job 
sites for its own use and creates a shipping paper for each shipment. 

Generally, the HMR apply to persons who offer hazardous materials for transportation in 
commerce and persons who transport hazardous materials in commerce. The HMR do not 
define the term "shipper." When the word "shipper" is used, such as in the title of Part 173 ­
"Shippers-General Requirements for Shipments and Packagings" - that word refers to a person 
who prepares a shipment for transportation. That person may also be a carrier, when it prepares 
the shipment for its own transportation (as a private carrier) or for transportation by a 
succeeding carrier. 

In Scenario 1, the original manufacturer is a "person who offers" or "offeror" for purposes of 
the HMR. In accordance with Subpart C ofPart 172 of the HMR, the original manufacturer 
must prepare a shipping paper and sign the certification, and must retain a copy of the shipping 
paper or an electronic image of the shipping paper for at least two years after the shipment has 
been accepted by the initial carrier (see §§ 172.200 and 172.201). The carrier who receives the 
shipping paper from the original manufacturer must retain a copy of the shipping paper or an 
electronic image for one year after the carrier accepts the shipment (see § 177.817(t)). 
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In Scenario 2, Receiver A is both a "person who offers" or "offeror" and a carrier for purposes 
of the HMR. Receiver A must prepare a shipping paper for each shipment and must retain the 
shipping paper or an electronic image of the shipping paper for at least two years. Note that no 
certification is required for a shipment offered for transportation by a shipper as a private 
carrier, except for hazardous materials that is to be reshipped or transferred from one carrier to 
another (see § 172.204(b)(1)). 

In Scenario 3, Receiver B is both a "person who offers" or "offeror" and a carrier for purposes 
of the HMR. Receiver B must prepare a shipping paper for each shipment and must retain the 
shipping paper or an electronic image of the shipping paper for at least two years. No 
certification is required for a shipment offered for transportation by a shipper as a private 
carrier, except for hazardous materials that is to be reshipped or transferred from one carrier to 
another (see § 172.204(b)(1)). 

I hope this information is helpful. If we can be of further assistance, please contact us. 

Sincerely, 

uk~ 
Charles E. Betts 

hief, Standards Development 
ce of Hazardous Materials Standards 
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-----Original Message----­
From: PHMSA-Feedback [mailto:PHMSA-Feedback] 
Sent: Monday, November 30, 2009 11:19 AM 
To: PHMSA HM InfoCenter; PHMSA Webmaster 
Subject: Hazmat Information Center Feedback: Shippers-General Requirements for Shipments 
and Packagings (Sections 173.1 &ndash; 173.476) 

I am seeking a definitive answer as to when a carrier may be deemed a shipper as well. The 
easiest method will be by example. 

#1 Original manufacturer ships product utilizing an outside carrier to deliver products 
to receiver A who is a reseller. Original manufacturer is the shipper and outside carrier 
is considered a carrier. 

#2 Receiver A (from above) is a private carrier and orders out of storage when 
requested on its own vehicles, never utilizing an outside carrier to receiver B. It is not 
the same quantity so receiver A always generates a shipping paper for each shipment. 
Receiver A is not only a carrier but is also a shipper. Is this correct? 

#3 - Receiver B is also a private carrier that ships HM out to jobsites ·upon highways as 
an end-user (MOTS does not apply as this is explosive materials). Since receiver B also 
makes their own shipping papers are not only a carrier but also a shipper as well. 

I am trying to distinguish as to whether or not #2 and #3 need to retain their shipping 
papers for 2 years, provide shipper's certification, and signature on their shipping 
papers as required by shippers. 

Also, whether or not #2 carrier is required to leave a copy of the shipping paper with 
receiver. 

If you need additional information please back or phone as this appears difficult to 
explain. 

Thanks 

Name: Brad Bockey 
Email: bbockey@wbswinchester.com 
Phone: 540-535-8888 
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