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Dear Ms. Finkenkeller: 

This responds to your October 27, 2009 letter concerning the applicability of the Hazardous 

Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to the carriage of a passenger's lithium­

ion battery-powered wheelchair or other lithium-ion battery-powered mobility aid as carry-on or 

checked baggage aboard an aircraft. Specifically, you requested clarification of the applicability 

of the exceptions for passengers provided in § 175.10. You also asked about an airline's 

requirement to accept a battery-powered wheelchair or other battery-powered mobility aid in 

accordance with nondiscrimination requirements under 14 CFR Part 382, Subpart I, specifically, 

14 CFR 382.125 and 382.127. 


The HMR do not except from regulation (as a Class 9 hazardous material) the carriage of a 
passenger's lithium-ion battery-powered wheelchair or other lithium-ion battery-powered 
mobility aid as carry-on or checked baggage under § 175.10. The provisions in § 175.1O(a)(15) 
and (a)(16) that except wheelchairs and other battery-powered mobility aids equipped with 
nonspillable or spillable batteries as checked baggage are not applicable to a lithium-ion battery­
powered wheelchair or other lithium-ion battery-powered mobility aid because, for purposes of 
the HMR, a lithium-ion battery is not regulated in the same manner as a nonspillable or spillable 
battery. Moreover, the provisions in § 175.1O(a)(17) that except "consumer type" portable 
electronic devices (e.g., cameras, lap-tops, certain battery-powered medical devices, etc.) 
powered by lithium batteries do not apply to wheelchairs and other battery-powered mobility 
aids because we do not consider these items to be portable electronic devices. Note that to mark 
a battery as "NONSPILLABLE" is a specific requirement for the transportation of nonspillable 
batteries provided in § 173.159a. No similar marking provision for a lithium-ion battery is in 
the HMR. 

Currently, a wheelchair or other battery-powered mobility aid equipped with a lithium-ion 
battery must be shipped as a "Battery-powered vehicle, UN3171" and transported in accordance 
with § 173.220 and other applicable requirements of the HMR (e.g., shipping papers). The 
battery must be: (1) securely fastened in its holder/compartment (i.e., in the wheelchair); (2) 
protected in such a manner as to prevent damage and short circuits; and (3) of a type that 
successfully passed tests in the UN Manual of Tests and Criteria (see § 173.220(d)). If the 



lithium-ion battery is not installed in but either packaged separately from the wheelchair or 
packaged with the wheelchair, the battery must be transported in accordance with the packaging 
requirements for lithium-ion batteries in §§ 173.185 and 172.102 of HMR, as appropriate. 

Finally, under 14 CFR Part 382, Subpart I, an airline must permit passengers with a disability to 
bring manual wheelchairs or other mobility aids (e.g., canes) into the aircraft cabin (see 14 CPR 
382.121). If a wheelchair or mobility aid cannot, consistent with government requirements 
(e.g., the HMR), be transported in the cabin, 14 CPR 382.125 requires stowage in a baggage 
compartment. 14 CPR 382.127 requires an airline to accept battery-powered wheelchairs as 
checked baggage when conditions do not prohibit doing so and consistent with the requirements 
of § 175.1O(a)(15) and (16). Thus, an airline must permit a passenger to bring a manual 
wheelchair, or a wheelchair or other battery-powered mobility aid equipped with a nonspillable 
or spillable battery aboard a passenger aircraft. 

Note that the International Civil Aviation Organization (lCAO) Dangerous Goods Panel 
recently adopted a provision into the ICAO Technical Instructions (ICAO TI) to specify that, 
with the approval of the airline and under certain conditions, the ICAO TI do not apply to a 
lithium-ion battery-powered wheelchair or similar mobility aid carried by a passenger as 
checked baggage aboard an aircraft beginning January 1, 2011. PHMSA intends to propose to 
adopt a similar provision in a future rulemaking. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Sincerely, 

€b.1zt~ 
Director 
Office of Hazardous Materials Standards 
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To Whom It May Concern: 

I am writing to request guidance in regard to Lithium-Ion Battery operated wheelchairs. 
The airline industry is struggling with maintaining compliance with 49CFR as well as 14 
CFR part 382 125 and 127 and at times information appears to be conflicting; or in the 
case of 49 CFR, does not address lithium ion powered mobility aids at all. 

49CFR 175.10 (15 and 16) specifically refers to wheelchairs or mobility devices and 
appears to not incorporate Lithium-Ion battery powered mobility devices. 

49CFR 175.10 (15) refers you to 175.139a(d) which states: 

Non-spillable batteries are excepted from all other requirements of this subchapter when offered for transportation 
and transported in accordance with paragraph (c) of this section and the following: 

2} For transport by aircraft, when contained in a battery-powered device, equipment or vehicle must be prepared and 
packaged for transport in a manner to prevent unintentional activation in conformance with §173.159(b )(2) of this 
Subpart. 

2} The battery and outer packaging must be plainly and durably marked "NONSPILLABLE" or "NONSPILLABLE 
BATTERY." The requirement to mark the outer package does not apply when the battery is installed in a piece of 
equipment that is transported unpackaged. 

No indication is given as to the lithium content of the mobility device battery in these 
regulations reference is made to "NonSpiliable" being indicated on the battery. 

49CFR 175.10 a (17) appears to indicate that less than 25 grams is acceptable for 
lithium powered portable electronic devices as carry on only which would not be 
applicable to a mobility device: 

17} Except as provided in §173.21 of this subchapter, portable electronic devices (for example, watches, calculating 
machines, cameras, cellular phones, lap-top and notebook computers, camcorders, etc.) containing cells or batteries 
(including lithium cells or batteries) and spare batteries and cells for these devices, when carried by passengers or 
crew members for personal use. Each spare battery must be individually protected so as to prevent short circuits (by 
placement in original retail packaging or by otherwise insulating terminals, e.g. , by taping over exposed terminals or 
placing each battery in a separate plastic bag or protective pouch) and carried in carry-on baggage only. In 
addition, each installed or spare battery must not exceed the following 
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(ii) For a lithium-ion battery, an aggregate equivalent lithium content of not more than 8 grams per battery, except that 
up to two batteries with an aggregate equivalent lithium content of more than 8 grams but not more than 25 grams 
may be carried. 

The safe travel website: http://safetravel.dot.gov/guick chart.html 

Indicates that "One Lithium-Ion Battery, installed in a device (between 8 and 25 grams equivalent 
lithium content) " is permitted in checked an carry on baggage provide- 1. In checked baggage, ensure 
that devices remain switched off, either by built-in switch/trigger locks, by taping the activation switch in 

the "off" position, or by other appropriate measures. 

The safe travel website does not indicate in what regulation the information is found in. 


Carriers are also bound by 14 CFR 382.127 to ensure that passengers with disability 

are allowed to bring their mobility device providing it meets 49CFR. 


(a) As a carrier, you must stow wheelchairs, other mobility aids, or other assistive devices in the baggage 
compartment if an approved stowage area is not available in the cabin or the items cannot be transported in the cabin 
conSistent with FAA, PHMSA, TSA, or applicable foreign government requirements concerning security, safety, and 
hazardous materials with respect to the stowage of carry-on items. 

Current scenario: 

United Airlines has a passenger who is traveling with a Travel Scoot. The Travel Scoot 
website indicates that the battery is 24grams of lithium content so it falls under the 25 
grams. The Travel Scoot web site indicates "DOT regulations for airline transportation 
prohibit U-ion batteries with a lithium content of more than 25 gram see 
http://safetravel.dot.govllargerbatt.html. TravelScoot's single capacity U-Ion battery contains 
24 gram lithium and is approved for air travel. " 

Also of concern to United is the note on the Travel Scoot website: "A MANAGEABLE DOWNSIDE IS 
THAT SPECIAL CARE IS MANDATORY. IT MUST NOT BE EXPOSED TO EXCESSIVE HEAT, IE 
INSIDE A PARKED CAR FOR A PROLONGED PERIOD OF TIME ON HOT AND SUNNY DAYS, 
BECAUSE IT COULD CATCH FIRE". 

The mobility device may sit in a bag cart on the tarmac at a station in 100 plus degree 
heat depending on the season. 
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The battery indicates NonSpillable as the included photo shows. Are Lithium-Ion 
batteries considered non-spillable and therefore covered under 175.1 0(a)(15)? 
According to the President of the Travel Scoot Company Tony Korn, the battery mayor 
may not have a label affixed on the bottom of the battery which includes the lithium 
content. Also according to Tony the label may have become illegible or not be attached. 
(Attached to the bottom of the battery makes it difficulty for our front line employees to 
view even if it is there and legible.) Other than 173.159(c) requiring non-spillable 
batteries to be plainly and durably marked, is there currently guidance on labeling these 
batteries and is it acceptable for the carrier to use the passenger's assertion that it is 
less than 25 grams ELC? 

Since 14 CFR 382.127a requires air carriers to accept these Lithium-Ion 
battery powered mobility devices to be transported, is there a safety regulation that 
would forbid their carriage as checked baggage on aircraft? Are these allowed on air 
carriers and under what regulations? How is the carrier to determine the ELC content of 
the battery? 

With all the scrutiny on Lithium-Ion batteries United is struggling to ensure that we do 
the right thing to ensure regulatory compliance and accommodate disabled passengers. 

Thank you for your expeditious response. 

Nancy Finkenkeller 
United Airlines 
Staff SpeCialist - Dangerous Goods 
OPCQA 
1200 E Algonquin Rd. 
Elk Grove IL 60007 
847-700-5641 
E-mail: nancy.finkenkeller@united.com 
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