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Dear Mr. Sherman: 

This responds to your e-mail requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the requalification requirements for DOT 
specification 3A and 3AA cylinders as specified in § 180.209. We apologize for the delay in 
responding and any inconvenience it may have caused. Your questions are paraphrased and 
answered as follows: 

01. 	 Under § 180.209(b), if a cylinder is removed from a cluster, bank, group, rack, or vehicle 
for inspection and is not returned to that particular form of exclusive service, what must 
occur? 

A1. 	 As specified in § 180.209(b)(3), the cylinder must be requalified five years from the 
marked test date or prior to the first filling with a compressed gas jf the required five-year 
requalification period has passed. Additionally, the "star" indicating exclusive service 
following the most recent test date must be obliterated. 

02. 	 If a cylinder is no longer in service as part of a cluster, bank, group, rack or vehicle and its 
inspection (requalification) becomes due, how long may the cylinder be used before it 
must be inspected (requalified)? 

A2. 	 As specified in § 180.205(c), no cylinder may be filled with a hazardous material and 
offered for transportation in commerce unless that cylinder has been successfully 
requalified and marked in accordance with the HMR. A cylinder filled before the 
requalification becomes due may remain in service until it is emptied. A cylinder with a 
specified service life may not be refilled and offered for transportation after its authorized 
service life has expired. This requirement is applicable regardless of whether the cylinder 
is part of a cluster, bank, group, rack, vehicle, or otherwise. 



Q3. 	 Please define "cluster, bank, group, rack or vehicle" as it is used in the HMR. 

A3. 	 The term "cluster, bank, group, rack or vehicle" is not currently defined in the HMR. As 
used in § 180.209(b), it represents a generalization of a type of service where one or more 
cylinders are secured and transported in or on a vehicle in a cluster, bank, group or rack 
specifically designed for such transportation. See § 177.840(a). 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

r~/}c9d~-
T. Glenn Foster 

Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 

Standards and Rulemaking Division 
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Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: Gorsky, Susan (PHIVISA) vens 
Sent: Tuesday. October 20. 2009 7:29 AM 

To: Drakeford. Carolyn (PHMSA) § J gO.lort 
Cc: Mitchell, Hattie (PHMSA); Mazzullo, Ed (PHMSA) 

~llnder..sSubject: FW: Clarification of 49 CFR 

09 -02.>3('From: PHMSA_Guidance_Complaints (PHMSA) 

Sent: Tuesday, October 20,20096:15 AM 

To: Mitchell, Hattie (PHMSA) 

Cc= Mazzullo, Ed (PHMSA); Gorsky, Susan (PHMSA) 

Subject: FW: Clarificatio~ of 49 CFR 


Would you please respond to this request? 

From: Sherman, James A. [mailto:shermanj@ginl.state.gov] 

Sent: Monday, October 19, 20094:05 PM 

To: PHMSA_Guidance_Complaints (PHMSA) 

Subject: Clarification of 49 CFR 


To whom it may concern; 

I would like some clarification regarding 49 CFR 180,207 


s service pressure, except noncorrosive service (see 
9(0 ) 

"(b) DOT 3A or 3AA cylinders. (1) A cylinder conforming to specification DOT 3A or 3AA with a water capacity of 
56.7 kg (125 Ib) or less that is removed from any cluster. bank, group, rack, or vehicle each time it is filled, may be 
requalified every ten years instead of every five years, provided the cylinder conforms to all of the following 
conditions .... , 

.'(t) Poisonous materials. A cylinder conforming to specification DOT 3A 3AA, 4BA or 4BW having a service 
pressure of 300 psig or less and used exclusively for methyl bromide, liquid; mixtures of methyl bromide and 
ethylene dibromide, liquid; mixtures of methyl bromide and chlorpicrin, liquid; mixtures of methyl bromide and 
petroleum solvents, liquid: or methyl bromide and nonflammable, nonliquefied compressed mixtures, liquid; 
commercially free of corroding components, and protected externally by a suitable corrosion resistant coating 
(such as galvanizing or painting) and internally by a suitable corrosion resistant lining (such as galvanizing) may 
be tested every 10 years instead of every five YFlars, provided a visual internal and external examination of the 
cylinder is conducted every five years in accordance with CGA Pamphlet C-6, The cylinder must be examined at 
each filling. and rejected if a dent, corroded area, leak or other condition indicates possible weakness. 

(h) Cylinders containing anhydrous ammonia, A cylinder conforming to specification DOT 3A480X, or 4AA480 
used exclusively for anhydrous ammonia, comlTiercially free from corroding components, and protected externally 
by a suitable corrosion-resistant coating (such as paint) may be requalified every 10 years instead of every five 
years ... " 

(j) Cylinder used as a fire extinguisher. Only a DOT specification cylinder used as a fire extinguisher and meeting 
Special Provision 18 in §172.102(c)(1) of this subchapter may be requalified in accordance with this paragraph (j). 

My questions are as follows: 

10/2012009 

mailto:mailto:shermanj@ginl.state.gov
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If a cylinder that is marked with a 5 point star to indicate 10 year inspection period is removed from the cluster, bank, 
group, rack, or vehicle for inspection but it is NOT reinstalled in the cluster, bank, group, rack, or vehicle. Then what happens? 
The way I interpret the CFR is that the star is removed I obliterated and the inspection period reverts to a 5 year time period. 

Also, if the cylinder is now a single, not installed in a cluster, bank, group, rack, or vehicle, how long can the inspection be 
overdue? I.E. the inspection was due in May OB,and the cylinder is still half full as of Oct 09, Can it stili be used? When should 
it exchanged? 

I would also like the PHMSA definitions of: cluster, bank, group, rack, or vehicle. 

Thank you for your help and support. 

Sincerely, Jim 

)c!Vl.A..es A SheyVl.A..C!1I\. 

Maintenance Production Control Specialist 
Dept of State INUA 
1038 S. Patrick Dr. HGR 985 
Patrick AFB, FL. 32955 
321-783-9821 x33301 - Office 
321-514-5589 - Cell 
321-323-5948 - Fax 

10/20/2009 



