
U.S. Department 1200 New Jersey Ave., SE 
ofTransportation Washington, DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration OCT 2 1 ::09 

Mr. Christopher R. Adams 
Manager, Regulatory Affairs 
FIBA Technologies, Inc. 
1535 Grafton Road 
Millbury, MA 01527 

Ref. No. 09-0222 

Dear Mr. Adams: 

This responds to your e-mail requesting more information about a recently published final 
rule under Docket PHMSA-2006-2591O (HM-218E; April 9, 2009) that revised the mounting 
integrity criteria in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) for 
cylinders mounted on motor vehicles or in frames. You also acknowledge the May 11,2009 
effective date of amendments to the HMR in the final rule and ask if they are applicable to 
cylinders mounted prior to that date. 

The answer is no. Cylinders mounted prior to May 11,2009 must conform to the criteria 
specified in § 173.301(i) of the HMR in effect on October 1, 2008. Cylinders mounted on or 
after May 11, 2009 must conform to the Compressed Gas Association's technical bulletin TB­
25, adopted under the final rule as matter incorporated by reference in § 171.7 of the HMR. 
Although we intend to monitor very closely any incident trend involving cylinders mounted 
prior to the effective date of the final rule, it is our understanding there was already 
widespread use of eGA TB-25, an industry consensus standard in place since 2005 (and 
revised in 2008) that was specifically implemented to enhance the safe transportation of such 
cylinders mounted in frames. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Si~_ 


Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Monday, September 28,200912:03 PM S+even~ 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Hazmat Safety Feedback: Other ~ l13· 30/(;) 


From: PHMSA-Feedback [mailto:PHMSA-Feedback] ~ If nof-er:S 
Sent: Friday, September 25, 2009 11:33 AM 
To: HMIS (PHMSA); PHMSA Webmaster 09"02.22 
Subject: Hazmat Safety Feedback: Other 

To Whom It May Concern: 

Recently 49 CFR § 173.301(i) of the Hazardous Materials Regulations of the Department of 
Transportation was modified to include within 49 CFR § 173.301(i) (2) the statement that 
seamless DOT fication cylinders longer than 2 m are authorized for transportation 
only when horizontally mounted on a motor vehicle or in an ISO framework or other 
framework of equivalent structural integrity "in accordance with CGA TB-25" .. 

FIBA Technologies, Inc. ("FIBA") commends the DOT for adopting the Compressed Gas 
Association technical bulletin, TB-25, Design Considerations for Tube Trailers, 2008 
Edition, and addressing a issue identified by the National Transportation Safety 
Board. However, we must out to the DOT that this CGA technical bulletin clearly 
states in the opening paragraph that it "defines basic design considerations for new tube 
trailers (including tube modules)". Thus, the design requirements of CGA TB-25 apply only 
to new equipment manufacturers when designing and building new tube trailers, ISO modules 
or other transportable tube assemblies after May 11, 2009, which was the date that the 
PHMSA final rule became effective. 

Since CGA TB-25 clearly only applies to new equipment, the design requirements of CGA 
TB-25 do not need to be applied to compressed gas transportation equipment that has been 
manufactured prior to May 11, 2009. Consequently, there are thousands of tube trailers 
and other similar motor vehicles manufactured before 5/11/2009 that may not comply with 
the considerations for tube trailers prescribed in CGA TB-25 and, thus, may not be 
safely operating on U.S. roadways. 

The above said, FIBA would like to know if the DOT has any plans to address the 
fleets of equipment manufactured prior to 5/11/2009, which mayor may not have been 
designed in a manner that complies with CGA TB-25? In other words, can we expect 
additional amendments to the DOT hazardous materials regulations that will require the 
structure, valves, pressure relief devices, and other piping components in direct 
communication with the lad.ing (up to and including the first closed shutoff valve) on all 
compressed gas transportation equipment operating on U.S. highways to be in compliance 
with CGA TB-25? Alternat might we expect to see some form of a grandfather clause 
written into the DOT regulations to permit equipment designed and manufactured before 
11, 2009 to continue to operate even if it does not comply with CGA TB-25? 

If you have any questions or would like additional information, please do not hesitate to 
contact FIBA directly. 

Sincerely, 

Christopher R. Adams 
Manager, Regulatory Affairs 
FIBA Technologies, Inc. 
1535 Grafton Road, Millbury, MA, U.S.A. 01527 TEL (508) 887-7100 

Name: Christopher R. Adams 
Organization: FIBA Technologies, Inc. 
Email: chrisadams@fibatech.com 
Phone: 508-887-7100 
FAX: 508-754-2254 
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