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Ref. No.: 09-0221 

Dear Mr. Ferguson: 

This responds to your September 24, 2009 letter regarding requirements for oxidizers and 
compressed oxygen when cylinders are transported by air under the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask whether oxygen cylinders 
transported by an airline for use by cabin crews in the event of smoke or depressurization in 
the cabin are eligible for the exceptions provided in § 175.501(e). 

The answer is no. Section 175.501(e) applies only to medical-use compressed oxygen that is 
either owned or leased by the air carrier for passenger use during flights or offered for 
transportation by a passenger needing it for personal medical use at a destination. Oxygen 
cylinders transported by an airline to be used in the event of an emergency on board the 
aircraft must be transported in accordance with the requirements in § 175.8(a) regarding 
airworthiness and items of replacement (company material (COMAT)). 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

1~-----
Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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The Council on Safe Transportation of Hazardous Articles 
(COSTHA) includes within its membership a number of air 
carriers that serve both domestic and internationl:ll 
destinations. These carriers are subject to both 14 CFR and 49 
CFR requirements when transporting or shipping hazardous 
materials, including company materials (COMAT). In PHMSA 
Docket No. RSPA-04-17664 (HM-224B) Final Rule effective 
October 1,2007, amendments were made to Parts 173 and 
175, 49 CFR. Among those amendments included the 
requirement of specific, performance-based packaging for 
oxygen and oxidizer cylinders. As you are aware, commercial 
aircraft operate in a pressure-reduced atmosphere when at 
altitude. Therefore, many carriers offer medical oxygen for use 
by passengers who require it for proper respiratory functions 
above 8,000 feet. In addition, carriers are required by the 
Federal Aviation Administration (FAA) to maintain additional 
oxygen cylinders on board for emergency oxygen for the 'flight 
and cabin crew in the case of smoke in the cabin or 
depressurization. Thus, this rule has the potential to impact 
both passenger medical oxygen as well as a carrier's 
emergency medical oxygen programs. 

Per 49 CFR 175.8(a){2), oxygen cylinders installed or carried 
within the aircraft and used specifically for emergency crew 
oxygen are not subject to the Hazardous Materials Regulations 
(HMR) because such materials are required under 
airworthiness requirements and operating regulations. 
Paragraph (a)(3) of 49 CFR 175.8 also details that items of 
replacement are subject to HMR, and must be handled and 
transported accordingly. However, the HMR does provide 
conditions which allow the transportation of oxygen cylinders in 
the cabin of the aircraft within 49 CFR 175.501 (e). Specifically, 
175.501 (e) states: 

The Council on Safe Transportation of Hazardous Articles, Inc. 

7803 Hill House Court Fairfax Station, VA 22039 Phone: 703/451-4031 Fax: 703/451-4207 


mail@costha.com www.costha.com 


http:www.costha.com
mailto:mail@costha.com
mailto:infocntr@dot.gov
mailto:chrisp@mayschem.com
mailto:rmoskowitz@trucking.org
mailto:Dave.Madsen@autoliv.com
mailto:aJicia.gaines@abbott.com
mailto:amy.fischesser@na.sunchem.com
mailto:devans2@purolator.com
mailto:dishion.sl@pg.com
mailto:jeanette.degennaro@fuermofisher.com
mailto:KLattimer@lilly.oom
mailto:JEANNEZ@a1c-net.com
mailto:john.d'alaia@mkcorp.com
mailto:donald.bossow@johnoondiversey.com
mailto:Robert.Heinrich@novanis.com


(e) A cylinder containing medical-use compressed oxygen, owned or leased by 
an aircraft operator or offered for transportation by a passenger needing it for 
personal medical use at destination, may be carried in the cabin of a passenger­
carrying aircraft in accordance with the following provisions: ... 

The paragraph goes on to specify quantity, size, and minimal packaging standards that 
must be met. The definition of medical-use compressed oxygen is of particular 
importance given the new requirements of HM-224B. Does oxygen required for 
emergency medical use, owned or leased by the air carrier, and transported as 
company materials qualify for this exception detailed in 175.510(e)? The wording 
"owned or leased by an aircraft operator or offered for transportation by a passenger 
needing it for personal medical use at destination [bold and italics added for emphasis]" 
suggests that emergency medical oxygen bottles that are subject to the HMR (not 
installed for airworthiness requirements) but transported as company materials are 
indeed eligible for transport under 175.51 O(e). 

Any clarification with this issue would be greatly appreciated by our membership. 

Sincerely, 

7~'9~ 
PG, CHMM, DGSA 

Technical Consultant 




