
U.S. Deportment of Transportation 	 1200 New Jersey Ave. S.E. 
Washington. D.C. 20590 

Pipeline and Hazardous Material 
Safety Administration 

MAR 2 6 20m 
Mr. Dane Finerfrock 
Director 
State ofUtah 
Department of Environmental Quality 
168 North 1950 West 
Salt Lake City, Utah 84114-4850 

Ref. No.: 09-0206 

Dear Mr. Finerfrock: 

This responds to your letter dated August 31, 2009, regarding the requirements for radioactive 
contamination control in §1 73.44 3( c) and (d) under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 
49 CFR Parts 171-180), as they apply to the definition of"exclusive use" found in §1730403. 

According to the information you provided, Energy Solutions, Inc., operates a low-level; 
radioactive waste (LLRW) disposal facility at Clive, Utah, and has a radioactive materials 
license issued by the State of Utah. You indicate that Energy Solutions, Inc., receives LLRW 
from many States. You state that in most instances, Utah Radiation Control Rules mirror 
regulations of the Nuclear Regulatory Commission and in cases involving transportation, you 
have adopted by reference, the HMR. Your questions are paraphrased and answered as follows: 

Ql. 	 Are the provisions of § 173A43(d) of the HMR applicable to a lidded railcar (a closed 

transport vehicle) that does not transport a Class 7 (radioactive) material? 


A I. 	 The answer is no. The provisions of § 173 A43(d) of the HMR are applicable when the 
railcar is "used solely for" the transportation ofClass 7 (radioactive) material packages. 
The phrase "used solely for" the transportation of radioactive material packages does not 
mean such packages always must be present on the railcar. 

Q2. 	 Are the provisions of § 1 73.443(d) of the HMR applicable to an empty railcar when a 

company designates the railcars as "sole use" to return them to the generator, either 

anticipating reuse for Class 7 (radioactive) or non-Class 7 (radioactive) material? 


A2. 	 The provisions of § 173 0443(d) of the HMR are applicable as long as the railcar is to be 
''Used solely for" the transportation of Class 7 (radioactive) material packages, even if 
occasionally no packages are on the conveyance. However, if it is known that the railcar 
will no longer be ''Used solely for" the transportation of Class 7 (radioactive) material 
packages, then the provisions of § 1 73.443(d) are not applicable. 



Q3. Can a railcar be designated as "sole use" during initial transport to a LLR W generator? 

A3. 	 The provisions of § I 73.443(d) of the HMR including the "For Radioactive Material Use 
Only" marking are applicable as long as the railcar is to be ''Used solely for" the 
transportation ofClass 7 (radioactive) material packages, even during initial transport to a 
LLR W generator. 

Q4. 	 If the railcar is marked in accordance with § 173.443(d)(2), where, when, and by whom 
can and/or must the marking be removed? 

A4. 	 When the railcar is no longer ''used solely for" the transportation of Class 7 (radioactive) 
material packages or does not meet the requirements of 
§ I 73.443(d), the marking must either be removed or covered prior to being offered for 
transportation. Removing or covering the marking is the responsibility of the offeror. 
Class 7 (radioactive) material packages must be in conformance with all other applicable 
requirements of the HMR. 

Q5. 	 Should the dose rate conversion for the survey required by §173.443( c) take into 
account the contribution from any beta component? 

A5. 	 The answer is yes. The contribution from all types of ionizing radiation must be 
included in the radiation dose rate determination. 

Q6. 	 Should the appropriate detection instrument selection be based on gamma emitters (deep 
dose) and the beta emitters (shallow dose) or the gamma emitters only? 

A6. 	 See the answer to Question 5 above. Appropriate instrumentation must be 
selected so as to include the contribution for both gamma and beta radiation. 

I hope this satisfies your inquiry. Ifwe can be of further assistance, please contact us. 

Sincerely, 
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August 31, 2009 

Office of Hazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Attn: PHH-I0 
U.S. Department ofTransportation, E Building 
1200 New Jersey Ave., SE. 
Washington, D.C. 20590-00-1 

Dear Sir or Madam: 

The State of Utah, Division of Radiation,Control'ljn acco~dance~,i~h ~~ CFR 105.20(a)(2), 
requests two interpretations regarding till; t).pplicatioD qf 49 qFR',I}3. A43(c) & (d), ~ they pertain 
to the definition of "exclusive use" found in 49 CFR 173 A03. 

Background Information: . . . ,".
. 1.,,,, 

Ep.ergy$olut,ions, Inc" operates a low-Ieve~ radioactjve w,aste (Hrw) 4~sposal facility ,at Cliye, Utah. 
The Company has a radioactive materials licen~y issuedby the State of Utah. In most instances, 
Utah Radiation Control Rules mirror regulations from the Nuclear Regulatory Commission and in 
cases involving transportation issues, we have adopted, by reference, federal Department of 
Transportation regulations. EnergySolutions receives shipments of low-level radioactive wastes 
from most of the States. 

First Request for Interpretation 

Lidded gondola railcar shipments arriving at the facility are emptied of their contents and 
sometimes returned to the generator as a "sole use" (marked For Radioactive Materials Use Only) 
conveyance. 

Specifically: 

la) Is it permissible to apply 49 CFR 173A43(d) to a lidded railcar (a closed transport vehicle) 
that does not ~arry Class 7 radioactive material. EnergySolutions currently designates the railcars 
as "sole use" to return them to the generator, a~ticipating reuse for Class 7 radioactive material or 
non-Class 7 radioactive material. 

Ib) Likewise, could a railcar be designated as "so]e u~e" by EnergySolutions in order to send it to 
a llrw generator for first time use hauling radioactive waste for disposal. . 
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lc) Can the railcar be marked "For Radioactive Material Use Only"? Ifso marked; 

1d) Where, when, and by whom can and/or must the "For Radioactive Material Use Only" 
marking be removed? 

Second Request for Interpretation 

49 CFR 173.443 (c), states in part, that after each use, a transport vehicle must be surveyed "with 

an appropriate radiation detection instrument." Further, the regulation requires that a vehicle may 

not be returned to service until the dose rate at each accessible surface is "0.5 mrem" per hour or 

less ... " For gamma emitters, selection of an instrument, calibration, detection and dose rate 

conversion is fairly straight forward. However, that is not the case for beta emitters where there 

may be great variation in beta particle energy. Also, converting the dose rate, measured in the 

field as mrad per hour, to mrem per hour, is practically challenging. 


Specifically: 

2a) Should the dose rate conversion take into account the contribution from any beta component? 


2b) When selecting an appropriate detection instrument should the surveyor select based on 

gamma emitters (deep dose) and the beta emitters (shallow dose) or the gamma emitters only? 


We appreciate your assistance. If your need clarification or additional information, please contact 

me at 801-536-4250. 


Sincerely, 


4J~7J.~ I 
Dane LF;n;-~ \ 
Director 


