
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, S,E, 
Washington, D,C, 20590 

Pipeline and Hazardous Material 
Safety Administration 

DEC 1 7 2009 
Mr. Don Lampshire 

President, Gas Service and Supply 

3396 Swan Lake Road 

Bossier City, LA 71111 


Reference No. 09-0203 

Dear Mr. Lampshire: 

This is in response to your August 31, 2009 e-mail concerning cargo tank (CT) 
registration numbers issued by the Department of Transportation (DOT). Specifically, 
you ask if the number is intended to indicate an approval or endorsement from DOT that 
the recipient of the number can perform the tasks required for cargo tanks that are 
prescribed in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). 

As specified in 49 CFR 107.504(f), issuance of a DOT CT registration number is not an 
approval or endorsement by the Department of the qualifications of any person to 
perform cargo tank manufacture, assembly, certification, inspection, or repair specified 
functions. A person registered in compliance with § 107.503 who meets the knowledge 
and ability requirements for an Authorized Inspector, Design Certifying Engineer, or 
Registered Inspector as these terms are defined in § 171.8 of the HMR is authorized to 
perform the designated functions. Persons who are properly trained and holds a CT 
registration number but not an ASME U or National Board R stamp may perform 
inspections, tests, and other work involving changes to motor vehicle equipment such as 
lights, power train components, steering and brake systems, etc. They are not authorized 
to perform work affecting the cargo tank wall or its structural integrity or lading retention 
capability. 

In accordance with § 107.502, no person may engage in the manufacture, assembly, 
certification, inspection, or repair of a cargo tank or cargo tank motor vehicle 
manufactured under the terms of a DOT specification or a special permit unless the 
person is registered with DOT in accordance with the provisions of 49 CFR Part 107, 
Subpart F. A person employed as a registered inspector or design certifying engineer is 
considered to be registered if his or her employer is registered. The CT program is 
managed and enforced by the Federal Motor Carrier Safety Administration (FMCSA). 

Section 180.403 defines "repair" to mean welding on a cargo tank wall- the primary 
lading retention structure - done to return the cargo tank or cargo tank motor vehicle to 
its original design and construction standard. Any person undertaking repairs on DOT 
specification cargo tanks must: (1) hold a valid AS ME Certification of Authorization for 



use of the "U" stamp, or a valid National Board Certification for the use of the "R" 
stamp, and (2) be registered in accordance with 49 CFR Part 107, Subpart F. 

You state you have knowledge that some companies in receipt of a CT registration 
number and no other form of certification are representing themselves as being qualified 
to perform tests and repairs on DOT specification MC 330 and MC 331 cargo tanks. As 
stated above, FMCSA is responsible for ensuring the compliance of "cargo tank 
facilities," which includes cargo tank manufacturers, owners, and inspectors, as well as 
enforcement matters concerning cargo tanks and individuals under FMCSA regulations 
and the HMR. We are forwarding your letter for handling to Mr. James O. Simmons, 
Chief, Hazardous Materials Division, Office of Enforcement and Compliance, Federal 
Motor Carrier Safety Administration, U.S. Department of Transportation, 1200 New 
Jersey Avenue, SE, Routing Symbol MC-ECH, Washington, DC, 20590, (202) 493-0496. 

Sincerely, 

!17jj;;f::s; 7 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Monday, August 31,20098:41 AM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: interpretation of hazardous material standards 

Importance: High 

From: Don Lampshire [mailto:sales@gssprovers.com] 
Sent: Thursday, August 27, 2009 5:42 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: interpretation of hazardous material standards 
Importance: High 

To whom it may concern: 

I am requesting an interpretation of 107.504 (f) 

My understanding is that a request for a CT number is not a approval or endorsement from the department of 
transportation. 
Is this correct? If so and in many cases why are CT numbers given to companies who obviously do not have the 
qualifications 
To perform the work outlined under CFR 49 on cargo tanks. These companies who merely write a letter to DOT 
and tell 
Customers they are qualified under DOT to perform tests and repairs to MC tanks are becoming more prevalent in 
today's 
Market. These companies know DOT will not check the registration information and use the CT number issued as 
an 
Approval or endorsement from the department oftransportation to perform work as outlined in CFR 49. I have 
been in 
This industry since CT numbers were first issued. I currently hold a U and R stamp with ASME and the National 
Board and see 
The misuse ofCT numbers on a regular basis. Louisiana currently has a shop who just got their CT number and 
are doing 
Work including testing on MC330 and MC33} pressure vessels. This company has no LP gas background, no LP 
gas tank repair background, 
No ASME background but yet use their new found CT number to get cargo tank customers. They can at that point 
use the 
CT number for testing and repairs. Why is there no oversight on CT numbers other than the investigation after the 
explosion and 
subsequent deaths? 

Best Regards, 
Don Lampshire 
President 
Gas Service and Supply 
3396 Swan Lake Rd 
Bossier City, LA 71111 
318-742-5881 phone 
318-747-3425 fax 
website: www.gs$pro..!~rs.q9JJ1 
email: sales@gssprovers.com 
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