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Dear Mr. Dambek: 

This responds to your August 14,2009 letter requesting clarification of the placarding 
requirements under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1-1 80). 
Your questions are paraphrased and answered below. 

Ql.  A shipper offers for transportation two cylinders of Chlorine, UN1017,2.3 (5.1, 8). The 
gross weight of this shipment is 800 pounds. Must the vehicle be placarded with the poison 
gas, oxidizer, and corrosive placards? 

Al .  No. The required placard for "UN 10 17, Chlorine, 2.3" is the POISON GAS placard. 
See 5 172.504(e), Table 1. Placarding for the subsidiary 5.1 and 8 hazards is not required, but 
is permissible as specified in 5 172.505. The HMR do not specify how to display the primary 
and subsidiary placards in relation to each other; however, each placard must be clearly 
visible from the direction it faces. 

Q2. A shipper offers for transportation two cylinders containing residual amounts of 
Chlorine, UN1017,2.3 (5.1,8). Is the shipment required to be placarded? 

A2. Yes. As specified in 9 173.29, empty packagings containing the residue of a hazardous 
material must be offered and transported in the same manner as when they previously 
contained a greater quantity of the hazardous material unless the packagings are sufficiently 
cleaned of residue and purged of vapors to remove any potential hazard, or are refilled with a 
material that is not subject to the HMR. 

Q3. A shipper offers for transportation a drum of Chlorosulfonic acid, UN 1754, 8 (6. I), PG I 
for transportation by highway. The gross weight of the material is 450 pounds. Is the 
shipment required to be placarded? 

A3. Yes. In accordance with 9 172.505(a), a poisonous material subject to the "Poison 
Inhalation Hazard" shipping description requirements in 9 172.203(m) must be placarded with 
a POISON INHALATION HAZARD or POISON GAS placard. Chlorosulfonic acid meets 
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the definition for a material that is poisonous by inhalation (see Special Provision 2 as 
indicated in Column 7 for the entry for Chlorosulfonic acid in the Hazardous Materials Table 
in tj 172.1 01) and, therefore, is subject to the shipping description requirements in 

172.203(m) and the placarding requirements in 5 172.505(a). 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

&Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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IATA 
DANGEROUS GOODS 

ACCREDITED SCHOOL 

Office of Hazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
ATTN: PHH-10 
U.S. Department of Transportation 
466 yth Srree~ 
Washington, D.C. 20590 

Dear Sirs: 

I have a question concerning the applicability 49 CFR 172.505, subsidiary placarding. Consider the following 
scenarios: 

#1) A shipper offers for transportation two cylinders of chlorine gas (UN 101 7, Chlorine, 2.3 (5.1, 8)) on one 
truck. The aggregate gross weight of this shipment is 800 pounds. Must the vehicle be placarded with the 
poison gas AND oxidizer & corrosive placards? 

#2) Consider scenario #1 above, but the cylinders only have residual amounts of gas in the cylinders. Which 
placards must be affixed to the truck? 

#3) One drum of UN 1754, Chlorosulfonic acid, 8 (6.1), PG I is offered for transportation on a truck. 
Chlorosulfonic acid is a PIH, Zone B chemical. The gross weight of the drum is 450 pounds. Which placards 
must be affixed to the truck? 

Your assistance is greatly appreciated. 

Sincerely, 

Paul J. ~ a m b e k  




