
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

1200 New Jersey Ave. S.E. 
Washington, D.C. 20590 

Gary Alderson 
Union Tank Car Company 
PO Box 2003 
Altoona, PA 16603 

Ref. No. 09-0 179 

Dear Mr. Alderson: 

This responds to your August 3,2009 email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171 - 180) applicable to training. Specifically, 
you ask if the quality assurance training specified in 8 179.7(e) for employees of tank car 
facilities is subject to the same initial and recurrent training, testing, and recordkeeping 
requirements as specified in the general training requirements in Subpart H of Part 172. 

The answer is yes. Section 179.7 requires each tank car facility to have a quality assurance 
program and specifies the minimum elements that must be included in the program. Each 
tank car facility must ensure that each employee is trained in accordance with Subpart H of 
Part 172 in the quality assurance program and procedures. Therefore, each employee must 
receive initial and recurrent training, each employee must be tested. and each tank car facility 
must maintain training records in the manner specified in Subpart H of Part 172. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Sincerely, 

Charles E. Betts 
Chief, Standards Development 

of Hazardous Materials Standards 



4 172 -702 70q 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 6 179. .? - Ce 1 
From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: Monday, August 03,2009 11 :24 AM 
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Subject: FW: quality assurance training 

Carolyn, 
This gentleman would like a written letter of interpretation on the issue addressed below. 
Thanks, 
Rob 

----- Original Message----- 
From: Gary Alderson [mailto:Alderson@utlx.com] 
Sent: Monday, August 03, 2009 10:25 AM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: quality assurance training 

We (Union Tank Car Company) have a hazmat training program for our 
employees and we train and test them in accordance with 49 CFR Part 172 
Subpart H. We also provide our hazmat employees with the quality assurance 
training specified in 179.7 (e), but I am requesting an interpretation on 
the regulation as it is currently written. 

I don't interpret the regulation as requiring the quality assurance 
training specified in 179.7 (e) to have the same testing, initial training, 
recurrent training and record keeping as specified in 172 Subpart H for 
general awareness, function-specific, safety training, security and 
in-depth security training. 

My question on the interpretation of 49 CFR 179.7 (e) is; 

Does the quality assurance training specified in 49 CFR 179.7 (e) require 
the same testing specified in 49 CFR 172.702 (d) and the same initial, and 
recurrent training requirements specified in 49 CFR 172.704 (5) (c) ( I ) ,  
(i) , (ii) , and (2) ? Also, does the record keeping requirement of 49 CFR 
172.704 (5) (d) apply when conducting the quality assurance training? 

I look forward to your interpretation. 

Sincere1 y, 
Gary Alderson 

Gary Alderson 
Manager - Quality Processes 
Repair Service Business Unit 
Phone 814-944-4523 X-549 
Fax 814-944-0737 
Cell 219-369-3028 
alderson@utlx.com 




