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U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, S.E.
Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous Materials
Safety Administration

SEP 24 2009

- Mr. Jon Adams
J.B. Hunt Transport, Inc.
615 J B Hunt Corp Dr.
Lowell, AR 72745

Ref. No. 09-0137
Dear Mr. Adams:

This responds to your June 2, 2009, request for clarification of shipping paper
requirements under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Specifically, you ask whether it is permissible for a shipper to use the shipping papers
provided by a previous shipper of a hazardous material.

According to your scenario, Shipper A ships a hazardous material to Shipper B. Shipper
A uses a separate page on the shipping paper to list the hazardous material. Shipper B
then combines the hazardous material with other freight for re-shipment. Shipper B does
not create a new shipping paper for the hazardous material, but simply uses the shipping
paper provided by Shipper A, which lists Shipper B as the receiver. You ask if this is
permitted under the HMR.

Shipping paper requirements are set forth in Subpart C of Part 172 of the HMR. Unless
specifically excepted in the HMR, each person who offers a hazardous material for
transportation in commerce must describe the material on a shipping paper and certify
that the shipment is offered for transportation in accordance with the HMR. In the
scenario described in your letter, Shipper B is offering the hazardous materials for
transportation in commerce and, thus, must comply with the applicable shipping paper
requirements, including certifying that the shipment conforms to the HMR. Shipper B
may rely on the information provided by Shipper A in preparing the shipping paper
unless Shipper B knows, or a reasonable person acting in the circumstances and
exercising reasonable care would know, that the information provided is incorrect. Note -
that the shipping paper must be accompanied by emergency response information in
accordance with Subpart G of Part 172 of the HMR, including a telephone number for
use in the event of an emergency involving the shipment. You may use the emergency
response information provided by Shipper A for re-shipment of the hazardous material.



However, you may not use the emergency response telephone number provided by
Shipper A except by previous arrangement with Shipper A.

[ hope this answers your inquiry.
Sincer
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Charles E. Betts
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards




Drakeford, Carolyn (PHMSA)

From: INFOCNTR (PHMSA)

Sent: Tuesday, June 02, 2009 11:10 AM %Oé% e
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) .

Subject: FW: Hazmat Information Center Feedback: Other Questions? % / /13 22’
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————— Original Message----- %'Pf‘nj ?aPeKS

From: PHMSA-Feedback [mailto:PHMSA-Feedback]
Sent: Monday, June 01, 2009 11:21 AM DCI'O , 37
To: PHMSA HM InfoCenter; PHMSA Webmaster

Subject: Hazmat Information Center Feedback: Other Questions?

Completed via phone by TS on 6/2 @ 11:04am. Left vm.

I was hoping to submit a scenario to determine if it is legal or not. Shipper A ships
hazmat to crossdock (Shipper B). Shipper A uses a separate page on the shipping papers to
list the hazardous materials. Shipper B then combines the hazmat freight with other
commodities. Shipper B does not create new shipping papers for the hazmat, but simply
uses the shipping papers_provided by Shipper A, which still list Shipper B as the receiver
instead of the shipper. | The only reference on the new shipping papers that references
back to the old shipping’papers is a line item that gives Shipper A's company name. | Can
you tell me if this is legal or not and what regulations govern this?

—> Name: Jon Adams
Organization: J.B. Hunt Transport Inc.
Email: jonathan adams@jbhunt.com
Address: 615 JBHunt Corp Dr.

City: Lowell
Zip Code: 72745 /&// /77
Phone: 479—419—383&[/& /
Country: USA (//,—f””””'ﬁ
FAX: 479-820-5955





