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Ref. No. 09-0136 

Dear Mr. Prioli: 

This responds to your letter requesting clarification of the construction and marking 
requirements for DOT 407/412 variable specification cargo tank motor vehicles (CTMVs) 
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Your questions 
are paraphrased and answered as follows: 

Q1. Under § 178.345-14(c)(6) and (c)(7), the maximum loading and unloading rates in 
gallons-per-minute must be marked on the specification plate of a DOT 406,407 and 412 
CTMV. The manufacturer of our variable specification DOT 407/412 CTMVs only marks 
the pressure on the specification plate at which the maximum loading and unloading rate is 
given as a hyphen that denotes no limit is placed on the flow rate. Is this practice correct? 

AI. No. As specified in the introductory text under § 178.345-14(c), the maximum loading 
and unloading rate in gallons-per-minute entry is required regardless of its applicability or 
appropriateness. 

Q2. Our company's DOT 412 CTMVs were found to be in violation of the venting and 
drainage requirements for ring stiffeners that enclose an air space under § 178.345-7( d)( 4). 
What is the appropriate location for ring stiffener drains? Must the vents be visible to verify 
compliance? 



A2. The HMR do not explicitly dictate the location of vented drains in the enclosed air space 
ofa ring stiffener. It is the opinion ofthis Office that a ring stiffener drain or vent should be 
visible, as far as practicable, in order to verify compliance with the HMR. Additionally, there 
is no need to install mUltiple vents or drains when only one satisfies the intent and 
functionality of the requirement. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office ofHazardous Materials Standards 
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27 May 2009 

United States Department of Transportation 
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-10 East Building-----J' 
1200 New Jersey AV9(lue/SE 
Washington, DC 20590-0001 

RE: DOT-412 Specification Cargo Tank Requirements 

Dear Sirs: 

I am seeking guidance regarding two. separate issues as outlined below. My interest in 
these issues stems from violations charged at recent roadside i·nspectiom~. 

The first issue involves information requirE~.d to be marked on'the DOT-412 specification 
plate per 49 CFR §178.345-14(c)(6) and, §17S-.34,5-'14~c)(7( Theregl)lati.on $tatesfhat the 
maximum loading rate!n. ,9,ia,lIqnsp~r mir:lute~nd th~ rn.aXi":li.JI11 u'~roaclin'g,rate in gallons per 
minute are to be mar~ed on theplate:',ThevehiCle in ,question is a ~001 Sta1n.less Tank & 
Equipment (ST&E) DOT -407/DOT-412 cargo tank mofor vehicle. Although maximum ' 
loading and unloading pressures are shown on the speci'fication plate, the rates are not 
shown; instead, a line is marked in the blocks provided for the loading and unloading rates 
(see Figures 1 and 2), In a telephone conversation earlier today, Mr. Paul Kreuger of 
ST&E's Engineering Department stated that the specification plate is so marked because 
there is no limitation placed on the maximum loading and unloading rates for this tank. He 
further stated that very few of ST&E's cargo tanks of this type have such a limit, and that 
therefore the specification plates of those tanks are al~o not markeOwith maximum loading 
and unloading rates. Having been charged with a violation of §178.345-14(C} forjhese 
limits not being marked on 'the specification plate, I now must ask what the' proper marking 
should be if the manufacturer does not impose an upper limit on loading and unloading 
rates, and if a plate marked as shown in Figure 1 is in violation? 

Secondly, I have a question regarding the 49 CFR§178~345-7(d)(4) requirement for drain 
holes in ring stiffeners on DOT-412 cargo tanks. At the time of a roadside inspection 
performed in New York State on 28 April 2008, an inspector cited us for violation of 
§178.345-7(d)(4) in that the drain holes in two of the ring stiffeners were "covered" by 
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additional structural members, specifically the framework of the under-ride protection 
around the belly valve on the trailer. In that circumstance, the ring stiffeners actually had 
working drain holes that let into the under-ride frame, which in turn was open at the ends of 
its tubular members and thus provided adequate drainage. The inspector's concern, which 
is easily understood, is that there is no practical means of verifying the presence of the ring 
drains in that scenario. As a result, and after conferring with ST&E (the manufacturer of 
that tank), we campaigned our fleet, drilling drain holes at the bottom of the (vertical) side of 
the ring stiffeners of any trailers with such "hidden" drain holes. 

Now, just over a year later, the trailer discussed in Question 1 above was also cited for not 
having drain holes in the ring stiffeners to which the under-ride frame is mounted, in spite of 
the fact that there are holes present in the ring stiffeners as discussed in the previous 
paragraph (see Figures 3 and 4). In light of these inspections, I am looking for specific 
information regarding the requisite location of ring stiffener drain holes. The regulation is 
somewhat vague in this regard, stating only that any air spaces enclosed by ring stiffeners 
must "be arranged for venting and be equipped with drainage facilities which must be kept 
operative at all times." Obviously, there is nothing in the regulation that fixes the specific 
location of such "drainage facilities". What locations are acceptable for such drain holes, 
and are drain holes located as are those in the accompanying photographs adequate for 
compliance with §178.345-7(d)(4)? 

I look forward to hearing from you in the near future, and I hope that you will be able to 
provide the guidance that I need. 

Sincerely, 

Christopher P. Prioli 
Safety & Compliance Manager 



Figure 3 - Ring Stiffener Drain Hole (Forward Ring) 

Figure 4 - Ring Stiffener Drain Hole (Aft Ring) 



Figure 1 - Trailer Specification Plate 

Figure 2 - Trailer Name Plate 




