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Dear Mr. Sabramanian: 

This is in response to your letter concerning the provision in § 173.21(d) under the Hazardous 

Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) that forbids from transportation by aircraft 

a package that has a magnetic field measurement of more than 0.00525 gauss at a distance of 4.5 

meters (15 feet) from any surface of the package. We have paraphrased your questions and 

answered them in the order you provided. We apologize for the delay in responding and any 

inconvenience this may have caused. 


The HMR also authorize use of the International Civil Aviation Organization (ICAO) Technical 

Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air (Technical Instructions) when all 

or part of the transportation of a hazardous material is by aircraft, so we have included 

information relative to these requirements. Under the provisions of §§ 171.22-171.24, the HMR 

give shippers and carriers the option of preparing shipments of hazardous materials offered or 

intended for transportation by aircraft in conformance with the ICAO Technical Instructions. 


01. 	 The earth's magnetic field is 0.5 gauss. Why then does § 173.21(d) forbid from 

transportation by aircraft a package with a magnetic field measurement greater than 

0.00525 gauss at a distance of 4.5 meters from any surface of the package when this 

measurement is 100 times greater than that of the earth? Is this a typographical error or 

are the units expressed in teslas? 


AI. 	 The magnetic field measurement in § 173.21(d) is expressed in gauss and is based on 

tests conducted by the Federal Aviation Administration (FAA) to determine when a 

magnetic material would adversely affect the operation of an aircraft. In a 1987 advisory, 

entitled "Preparation and Loading of Magnetic Materials for Air Transportation" 

(enclosed), the FAA concluded a material with a measurable magnetic field of more than 

0.00525 gauss at a distance of 4.5 meters from any surface of the package can cause an 

aircraft's magnetic compass or compass master unit to have "compass deviations as high 

as 125 degrees, cause navigation errors, and jeopardize the safety of the transporting 
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aircraft." The FAA is especially concerned magnetic fields of this strength will affect 
older or smaller aircraft because they may have magnetic master units located inside or 
near their cargo compartments. Under the HMR, packages with magnetic field of 
0.00525 gauss or less at a distance of 4.5 meters are considered non-magnetic and are not 
subject to regulation. 

Effective January 1,2011, the ICAO revised its requirements for transporting magnetic 
materials by aircraft in its 2011-2012 edition of the Technical Instructions. These 
changes substantially revised the requirements for shipping magnetized material in 
former Packing Instruction (PI) 902, moved this revised language to new PI 953, and 
deleted PI 902. Specifically, the new requirements permit magnetized materials to be 
transported by aircraft with magnetic field strengths that can cause a compass deflection 
of 2 degrees or more at a distance of 2.1 meters but not more than 2 degrees at a distance 
of 4.6 meters (equivalent to 0.418 amperes per meter (Aim) or 0.00525 Gauss measured 
at a distance of 4.6 meters). Also, PI 953 excepts magnetized materials from all other 
requirements under the ICAO Technical Instructions provided they comply with the 
following: 

1) 	 the shipper must make prior arrangements with the operator (i.e., carrier) identifying 
the magnetized material. The dangerous goods transport document requirements of 
Part 5;4 are not applicable provided alternative written or electronic documentation 
includes the words "magnetized material" in association with the description of the 
goods; 

2) the package must bear the magnetized material handling label (as shown in Figure 5­
24 (enclosed) of Part 5; Chapter 3 of the 2011-2012 ICAO Technical Instructions); 

3) the operator must stow the packaged magnetized material in accordance with 7;2.10; 
and 

4)' the incident reporting requirements of 7;4.4 must be met. 

Finally, PI 953 requires magnetized material with a field strength sufficient to cause a 
compass deflection of more than 2 degrees at a distance of 4.6 meters to be transported 
only with the prior approval of the appropriate authority of the State (i.e., country) of 
origin and the State of the operator. 

02. 	 If the magnetic field measurement in § 173.21(d) is not an error, is this a field value 
relative to the earth's magnetic field of 0.5 gauss? 

A2. 	 Yes. Also see Answer A3. 

03. 	 Do you recommend any specific test to be able to measure magnetic field strength that is 
this low? 

A3. 	 The HMR do not prescribe any test methods to measure a magnetic field strength. 
Please note, however, that the ICAO Technical Instructions provide several methods for 
measuring magnetic field strength in § 9.2.1(d). 
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Q4. 	 Is any special labeling or documentation required for us to transport this package? 

A4. 	 Under the HMR, a magnetized material is either not of sufficient magnetic strength to be 
regulated or is forbidden in transportation (see § 173.21(d)); therefore, no labels or 
shipping papers are required. However, the ICAO Technical Instructions require 
magnetized material that is not excepted from regulation to be described on a shipping 
paper as "UN 2807, Magnetized material, 9 (miscellaneous);" and marked and packaged 
as prescribed in PI 953. The package must also be labeled with a MAGNETIZED 
MATERIAL label that complies with the image in Figure 5-24 discussed earlier in 
Answer AI. Also, packages correctly labeled with the MAGNETIZED MATERIAL 
label under the ICAO Technical Instructions do not need to bear the Class 9 
(MISCELLANEOUS) label (see § 3.2.11). 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

~ ~ e:r-:-:-~­r-:7f7'/tt/~~~ 
T. Glenn Foster 

Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 

Standards and Rulemaking Division 


Enclosures 
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Advisory

u.s. Department 
of Transportation CircularFederal AvtatIon 
AdmInistration 

Subject: PREP~R~TION ~ND LO~OING OF Date: 3-19-87 AeNo: 121-28 
M1\GNETIC M~'r.FRV\LC; FOR ~IR Initialtd by: l\C~-lOO Change: 
'l'Rl\N~PORTl\TrON 

1. PURPOSE. This circular provides information relevant to the 
preparation and loading of magnetic materials for shipment in 
civil aircraft. ~ir transportation of improperly located or 
improperly shielded magnetic materials presents specific hazards 
in ~ircraft having compass master units located within the 
fuselage. Magnetic materials which are loaded in the vicinity of 
a magnetic compass or compass master unit could produce compass 
deviations as high as 125 degrees, cause navigation errors, and 
jeopardize the safety of the transporting aircraft. Physical 
separation can contribute significantly to reduce magnetic 
interference. .. 
2. CA~CELLl\TIO~. l\dvisory Circular 121-23 dated 2-10-77 is 

cancelled. 


3. REFERENCE. Title 49 of the Code of ~ederal Regulations (49 
CFR) Part l73.2l(f) strictly forbids the carriage by aircraft of 
any material which, when packaged, has a measurable magnetic 
field of more than 0.00525 gauss when measured from any surface 
of the package at a distance of 15 feet. 49 CPR l75.85(g) states 
no person may load magnetized material (which might cause an 
erroneoQs magnetic compass reading) on an aircraft, in the 
vicinity of a magnetic compass, or compass master unit, that is a 
part of the instrument equipment of the aircraft, in a manner 
that affects its operation. If this requirement cannot be met, a 
special aircraft swing and compass calibration may be required. 

4. UIC;CUC;SION. ~ material is considered to be magnetized when 
it has a magnetic field strength greater than 0.00525 gauss at a 
distance of 15 feet from any point on the surface of the package, 
or which is of such mass that it could affect aircraft 
instrumentation, particularly magnetic compasses. Such material 
must be shielded to reduce the readings to a level that is no 
greater than 0.00525 gauss before being offered for 
transportation by aircraft. 

Certain materials with a magnetic field of less than 
0.00525 gauss were previously classified as hazardous materials. 
~uto fenders, automotive parts, metal stock and other large metal 
objects which are not intentionally magnetic, but have acquired 
magnetic properties during their manufacture or because of their 
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orientation with other cargo, fall into this category. Although 
slightly magnetized, such materials pose little or no 
transportation hazard. Modern aircraft use electronic compasses
with magnetic compasses as backups. The sensors for magnetic 
backup compasses are s.ufficiently distant from the cargo bays, 
that a measurable deflection effect on the compass will not be 
caused by the potential marginal magnetic properties of metal 
objects such as those mentioned above. 

5. HAZARDS. The hazard associated with the carriage of 
magnetized materials on older types of aircraft, where the 
magnetic master units are not located outside and away from the 
cargo compartments, is that a compass deviation as great as 
125 degrees could be experienced and cause unacceptable 
navigation errors which can jeopardize the safety of the 
transporting aircraft. 

6. PRECAUTIONS AND RECOMMEND~TIONS. 

a. When offering magnetized materials for air transportation, 
the shipper must ensure that each package has a magnetic field 
strength no greater than 0.00525 gauss when measured at IS feet 
from all surfaces of the package. 

b. The shipper should also take the following measures when. 
offering magnetized materials for air transportation: .., 

1. Whenever possible, magnets or magnetized devices should 
be packaged so that the polarities of each unit opposes the 
other. 

2. Keeper bars should be installed on permanent magnets to 
prevent the magnetic field from affecting the magnetic compass. 

7. LOADING REQUIREMENTS. When accepting magnetized material, 
aircraft operators should ensure that the shipper verifies that 
the maximum field strength is no greater than 0.00525 gauss when 
measured at IS feet f.rom all surfaces of the package. If the 
aircraft being used does not have the magnetic compass master 
unit in a remote location and amply distant from the cargo hold, 
it is recommended that a special aircraft swing and compass
calibration be made after loading and prior to operation. 
~ircraft operators should also check their compass calibration 
when transporting large amounts of metal assemblies such as auto 
fenders, frames, or other material which may not be magnetic in 
themselves but may have magnetic properties due to their 
manufacturing process or their orientation when placed aboard the 
aircraft. Cargo of this nature should be placed aboard the 
aircraft as far as possible from magnetic compass master units. 

~1!:~ 
DIRECTOR OF C~~AVIATION SECURITY 
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Dimensions: 110 mm)( 90 mm 

Figure 5-24. Magnetized material 

Colour: black'on orange 
Dimensions: 120 mm )( 110 mm 

Note.- Figure 5-24 as contained in the 2007-2008 edition of these Technicalll1structions may continue to I 


be used until 31 December 2012. ' 

------------------------------------------------------------------------" 

Figure 5-25. Cargo aircraft only 
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L.S. Dcp<.u-tmcnl of Transportation 

Pipeline and Hazardous Safety Administration 

()n'j,-e of ~hl:~Hrd()LiS Material 

1JUG :\cw ,Jersey Ave SE 

:;:;'sl Bu;ldicg. 2nd Floor 

DC .?O590 

Lalit Subramanian (SyncnJ "\1edi(.'al Inn:",.',(.';) ;'-,'. 


20 W Federal St .. Suite MBa, 


Youngstown, OH 44503 


Phone: (234) 855-l620 £c/m~/}OCJI1 
~ 173 ·21 (d) 

Fa r biolc1en ita-zamtJII.S 
Mtt·kni:t.ls 

Oq-Q() 51 

Subject: Request for verification of specification in 49CFR §173.21(d) [Ref. # for Letter of Interpretation - 02­
0316] 

Dear Sir/Madam: 

We are a medical device company and our product is a magnetically-guided enteral feeding tube. We are 
required to ship magnetic material. Could you please get back to me on the matter described below? 

49CFR §173.21(d) states that, in order for magnetized material to be considered hazardous, the magnetic field 
measured at a distance of 15ft from the package must be at least 0.00525 gauss. We believe this specification 
to be in error, since the Earth's magnetic field is 0.5 gauss, which is 100x greater than this specification. We 
believe this is possibly a typographical error or the units are teslas and not gauss as stated? 

If not, is this field value relative to the Earth's magnetic field of 0.5 gauss? Do you recommend any specific test 
to be able to measure field strength of this low magnitude? Finally, is there any special labeling or other 
documentation required in order for us to transport this package? 

Thank you very much for your assistance in this matter. 

Sincerely, 

~ 
Lalit Subramanian 
Product Engineer 
Syncro Medical Innovations, Inc. 
April 7, 2009 




