
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Avenue. SE 
washington, DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

t~OV 1 6 2009 
Mr. Rattan Bahia 
Trimac Transportation 
1700 800 5th Avenue S.W. 
P.O. Box 3500 
Calgary) Alberta 
T2P 2P9 
CANADA 

Mr. John Conley 
President 
National Tank Truck Carriers, Inc. 
950 North Glebe Road, Suite #520 
Arlington, VA 22203 -4183 

Reference No. 09-0053 

Dear Messrs. Bahia and Conley: 

This is in response to Mr. Bahia's two January 28,2009 e-mails to Mr. John Conley) 
President, National Tank Truck Carriers, Inc., and Mr. Conley's February 26,2009 e-mail 
forwarding Mr. Bahia's e-mails to the U. S. Department ofTransportation's (DOT's) Federal 
Motor Carrier Safety Administration (FMC SA) and the Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration (PHMSA). You ask if a DOT specification cargo tank that is used 
wholly within Canada or in cross-border service may be repaired in Canada in accordance 
with the Canadian Standards Association B620 by a Transport Canada registered facility that 
does not have a National Board Certificate of Authorization for the use of the "R" stamp or a 
DOT "CT" number. 

The answer is no. In accordance with 49 CFR 107 .502(b), no person may engage in the 
manufacture, assembly, certification, inspection, or repair of a cargo tank or cargo tank motor 
vehicle manufactured under the terms of a DOT specification or a DOT special permit unless 
the person is registered with FMCSA's Hazardous Materials Division in the manner 
prescribed in 49 CFR Part 107, Subpart F. FMCSA assigns each registered person a "CT" 
registration number. In addition, § 107.503(c) requires each person who repairs a DOT 
specification or special permit cargo tank or cargo tank motor vehicle to submit a copy of the 
repair facility's current National Board Certificate of Authorization for the use of the "R" 
stamp (or an ASME Certificate of Authorization for the use of the ASME "U" stamp). Also, 
the definitions for a cargo tank "registered inspector," prescribed in § 171.8, and cargo tank 
"manufacturer," prescribed in § 178.320, require that both must register with the DOT in 



conformance with 49 CFR Part 107, Subpart F. Also, note that in accordance with § 171.12, 
cargo tank periodic retests and inspections required by § 173.33 may be performed in 
accordance with 49 CFR Part 180 or Transport Canada's Transportation of Dangerous Goods 
(TOG) regulations provided the intervals prescribed in Part 180 are met. 

I hope this satisfies your request. 

Sin~_ 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 

2 



Drakeford. Carolyn <PHMSA> 

From: Supko, Ben <PHMSA> 

Sent: Thursday, February 26,20092:10 PM 

To: Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Cc: Gorsky, Susan <PHMSA> 

Subject: RE: Fwd: RE: Trimac - CT facilities in Canada 

From: John Conley [mailto:jconley@Tanktruck.orgJ 
Sent: Thursday, February 26, 2009 12:13 PM 
To: Rattan Bahia; Simmons, James <FMCSA>; Richard, Bob <PHIVlSA>; Willke, Ted <PHMSA> 
Cc: greenk@tc.gc.ca 
Subject: RE: Fwd: RE: Trimac - CT facilities in Canada 

Bob and James 

We still need to an answer to this question which we were asked about at 
COHMED. 

I have highlighted the key question. Would it be better if I submitted a formal 
request for int ion? I fear that would take longer. 

Can a TC facility perform repairs on DOT/MC specification tank if it does not hold 
an R stamp or a CT number? 

John 

»> Rattan Bahia 1/28/2009 9:57 AM »> 
I looked through the regs again this morning after I emailed you. 

It is seems to me, though I would like it confirmed by US DOT, that if a US DOT 
spec tank that is involved in transborder operations, then a TC regsitered facility 
can perform the inspections and tests, without being registered with a CT number. 

What is not absolutely clear to mel is whether 
repairs to a transborder US DOT spec tank can be 
performed l In Canada l by a TC registered facility 
that does not have the R Stamp nor has CT number. 
this needs to be clarified. 

Kevin Bleeks is correct and all the Trimac facilities that have CT numbers also 
have TC registrations. 

We want to eliminate CT registrations for Canadian operations if we are permitted 
to repair US DOT transborder spec tanks in accordance with TC requirements. 

John we are having some high level meetings in the next or so and this item is 
a hot topic, so any help in this is appreciated. 

Rattan Bahia 
(403) 298-5114 

»> "John Conley" <jconley@Tanktruck.org> 1/28/2009 9:30 AM »> 
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I will check 

In 1 I don't know how US rules should apply if tank never enters US 

In 2 does facility also have CT number or just TC 

I talked to kenin Bleeks here and he said that a Canadian 
Facility with CT number also MUST have a Canadian registration 

john 

---Original Message----­
From: "Rattan Bahia" <rbahia@trimac.com> 
To: "jconley@Tanktruck.org" <jconley@Tanktruck.org> 
Sent: 1/28/09 9:03 AM 
Subject: Trimac CT facilities in Canada 

John, this may be an opportune time to ask this question, as I understand you're in 

meetings today with Joe Evans, US DOT. 

As you know we have many CT registered facilities in both US and Canada. Concerning 

the Canadian CT registered operations; 


1. DOT and MC spec tanks that are not used for dangerous goods in the US and only 
and always operate in Canada can these tanks be inspected, tested and repaired in 
accordance with the Transport Canada CSA B620 requirements ie. by a facility 
registered with Transport Canada. Bearing in mind that such facilities will not 
have the NBIC R stamp, nor be registered with a CT number. 

2. DOT and MC spec tanks that may be used in transborder operations - can these 
tanks be inspected, tested and repaired in accordance with the Transport Canada CSA 
B620 requirements ie. by a facility registered with Transport Canada. Bearing in 
mind that such facilities will not have the NBIC R stamp, nor be registered with a 
CT number. 

Thanks John 

Rattan Bahia 
(403) 298 5114 

This e-mail contains confidential information and may also be If you 
are not the intended recipient or have received this e-mail in error, please notify 
the sender immediately and destroy this e-mail. Any unauthorized copying, 
disclosure or distribution of the e-mail or the information it contains, is 
strictly forbidden. 

This e-mail contains confidential information and may also be privileged. If you 
are not the intended recipient or have received this e-mail in error, please noti 
the sender immediately and destroy this e-mail. Any unauthorized copying, 
disclosure or distribution of the e-mail or the information it contains, is 
strictly forbidden. 

This e-mail contains confidential information and may also be privileged. If you 
are not the intended recipient or have received this e-mail in error, please 
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the sender immediately and destroy this e-mail. Any unauthorized copying, 
disclosure or distribution of the e-mail or the information it contains, is 
strictly forbidden. 
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