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1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

JUN 5 2009 

Mr. Vitaly Volfson 
Rohm and H'&S Chemicals 
100 Independence Mall West 
Philadelphia, PA 19 106 

Ref. No. 09-0035 

Dear Mr. Volfson: 

This responds to your February 17,2009 email requesting clarification of the use of the 
International Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code for transportation of hazardous 
materials under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1-1 80). 
Specifically, you request clarification of the use of IMDG Code marks and labels for 
intermediate bulk containers (IBCs) imported to or exported from the United States. 

In a follow-up telephone conversation with a member of my staff, you stated that the IBCs 
contain liquid hazardous materials and are consolidated in freight containers for vessel 
shipment. You also stated that the transport documents for shipment of these IBCs indicate 
that they are either shipped directly to a customer facility or shipped to a warehouse to be 
separated and sent to various facilities. Your questions are paraphrased and answered as 
follows: 

Q1. For import into the United States by vessel, upon arrival at a port, may an IBC prepared 
for shipment and,transported in accordance with the IMDG Code continue to be transported 
to its destination with IMDG Code marks and labels? 

Al. Yes, subject to conformance with the IMDG Code and the conditions and limitations of 
Part 171, Subpart C. Note that, for example, 5 171.23 lists requirements for specific 
materials and packages transported in accordance with international standards, including the 
IMDG Code. If this section indicates that a package must be marked or labeled in a manner 
that differs from requirements in the IMDG Code, the marks or labels must be applied before 
the IBC is transported within the United States. - 
42. For IBCs delivered to a customer facility and emptied, how should shipments of the 
empty IBC containing only the residue of a hazardous material be handled? Must the 
customer facility transport the IBC in accordance with the HMR? 

A2. As authorized by § 171.22, a hazardous material may be offered for transport and 
transported to, from, and within the United States by vessel, and by motor carrier and rail 
prior to or subsequent to transport by vessel, in accordance with the IMDG Code provided all 
or part of the movement is by vessel. Thus, an IBC imported by vessel and delivered to a 
customer facility under the IMDG Code as authorized by 8 171.22, emptied, and then 



prepared for shipment, may continue to be offered for transportation in accordance with the 
IMDG Code (including marking and labeling) provided all or part of the movement is by 
vessel. This applies to both domestic only shipments and international shipments. 

43.  If the imported IBC is first delivered to a warehouse prior to being shipped to a 
customer facility, may the IBC continue to be transported with IMDG Code marks and 
labels? 

A3. If an IBC is delivered to a warehouse used for temporary storage (i.e., storage incidental 
to movement as defined by 9 171.8) as part of the original shipment and then transported to 
its final destination, it may continue to be transported with the IMDG Code marks and labels 
subject to the conditions and limitations of Part 171, Subpart C. If the warehouse is the final 
destination of the original import shipment, as indicated by the transport document, then any 
subsequent shipment of the IBC from the warehouse must be transported in accordance with 
the HNIR, including applicable marking and labeling requirements. However, as authorized 
by 9 171.22, the subsequent shipment of the IBC to a customer facility may be transported 
under the IMDG Code provided all or part of the movement is by vessel and subject to the 
conditions and limitations of Part 171, Subpart C. 

44. For export from the United States, may an IBC prepared for shipment and transported in 
accordance with the IMDG Code be transported with IMDG Code marks and labels for the 
segment of transportation prior to the port of departure? 

A4. Yes, the same requirements apply for export shipment of the IBC as indicated for import 
shipment in A 1. 

Q5. For shipments made under the IMDG Code, must the transport vehicle containing an 
IBC display the UN identification number that is displayed on the IBC? 

A5. Unless required by the IMDG Code under 5.3.2.1.1, the transport vehicle is not required 
to display the UN identification number. When display is not required by the IMDG Code 
and if the identification number marking on the IBC is not visible from the transport vehicle, 
we recommend that you display the identification number as required by 5 173.33 1 (c) of the 
HMR in order to facilitate the highway or rail transport segment of the shipment. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

(uT~& Edward T. Mazzullo 

Director 
Office of Hazardous Materials Standards 
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Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

From: INFOCNTR <PHMSA> ymbC% 
Sent: 
To: 
Subject: 

Tuesday, February 17, 2009 956 AM 
Drakeford, Carolyn <PHMSA> ~ C ) - D O ~  
FW: Hazmat Information Center Feedback: Hazardous Materials Table, Special Provisions, 
Hazardous Materials Communications 

Carolyn, 
A Request for written letter of interpretation. 
Thanks, 
Rob 

----- Original Message----- 
From: PHMSA-Feedback [mailto:PHMSA-Feedback] 
Sent: Monday, February 16, 2009 10:55 AM 
To: PHMSA HM Infocenter; PHMSA Webmaster 
Subject: Hazmat Information Center Feedback: Hazardous Materials Table, Special 
Provisions, Hazardous Materials Communications 

To Whom It May Concern, 

I am requesting clarification on the use of International Regulations for shipments of 
hazardous materials that are either imported into or exported out of the United States. 
My understanding of 49CFR 171.22 is that as long as all or part of the shipment is 
transported by vessel under the IMDG regulations or by air under the ICAO regulations, the 
shipment may be transported within USA under the terms of the IMDG and ICAO, with certain 
restrictions. 
My specific questions relates to the global transportation of hazmat in Intermediate Bulk 
Containers (IBC). Under Chapter 5.2 of IMDG regulations, an IBC containing hazmat must be 
proper1y:l) Marked with the proper shipping name including the proper UN number on two 
opposing sides of a container, and 2) Labeled with primary and subsidiary (when required) 
hazard labels near the proper shipping name on two opposing sides for IBC. Under 49 CFR 
172.302, and IBC must be marked with proper Identification number displayed on an Orange 
Panel, a placard, or a white square on point configuration as described in 172.332 and 
172.336. In addition the IBC must be either placarded as provided in 172.514 or 
alternatively labeled with the proper primary and subsidiary hazard labels in accordance 
with Subpart E of 172. 
As evident by the description above there is inconsistency in requirements for IBC 
marking, placarding, and labeling between IMDG and DOT regulations. Most notably, IMDG 
requires proper shipping name on a package, DOT does not. DOT requires the package to 
display UN number on an orange panel or a placard, IMDG does not. Both IMDG and DOT 
permit labels on IBC's, however DOT requires the proper display of the UN number in 
addition. This inconsistency impedes global flow of hazmat and creates confusion. 
Q1. An IBC is prepared for transportation under terms of IMDG regulations and imported 
into US. Upon arrival at the port of entry, may the IBC be transported within US to it's 
destination without first bringing the marking/labeling to compliance with 49CFR 
requirements? If yes, how would shipments of empty containers containing only the 
residue of hazmat be handled? If the full containers are received by a facility under 
IMDG provisions, would the shipping location be required to bring the IBC1s to compliance 
with 49CFR for shipments of residue? 

Q2. If the imported shipment is first delivered to a warehouse prior to being shipped to 
the customers, may the warehouse continue to offer IBC shipments marked and labeled under 
IMDG requirements or would the IBC's have to be brought to compliance with 49 CFR 
marking/labeling requirements? 

Q3. An IBC is prepared for transportation under IMDG regulations for export from US. May 
an IBC be transported over highways to the port of departure under the terms of IMDG 
marking/labeling provisions instead of 49CFR requirements? Would the outside of the 
transport vehicle be required to display the proper UN number if the IBC1s are marked 
under the IMDG provisions? 

Your assistance in resolving this inconsistency is greatly appreciated. 
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Thank You 

----------- 
Name: Vitaly Volfson 
Organization: Rohm and Haas Chemicals 
Email: Vvolfson@rohmhaas.com 
Phone: 215-592-6947 




