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Dear Mr. Faulkner: 

This letter replaces our February 10, 2009 response to your December 5, 200S e-mail in which 
you raised several questions regarding the term "initial carrier" and a vessel operator's 
responsibilities under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-1S0). 
Please note that the answers to questions Ql, Q3 and Q5 are revised in response to questions 
that have arisen and our further review of this issue. Our answers to your questions are 
revised to read as follows: 

Q1. 	 Under § 171.22(f)(2). is the vessel operator considered the "initial U.S. carrier" for 
the purpose of maintaining the shipper's certification required by § 172.204 or is the 
term "initial U.S. carrier" used to describe the first carrier to transport a hazardous 
material shipment once importation occurs and it is within United States jurisdiction? 

AI. 	 The term "initial U.S. carrier" is not defined in the HMR. As used in 
§ 171.22(f)(2), it refers to the first carrier to transport a hazardous material shipment 
within the United States. This role is met when a vessel enters the navigable waters of 
the United States as defined in 33 CFR 2.36. A vessel operator is required to receive a 
shipper's certification in accordance with § 176.27 for a hazardous material shipment, 
unless the material is excepted from the shipping paper requirements under the HMR. 

Q2. 	 What is the obligation of a vessel operator if a hazardous material shipment arrives at 
a United States port without a prepared shipper's certification as required by 
§ 172.204? 

A2. 	 Unless a hazardous material is excepted from the shipping paper requirements under 
the HMR, under §§ 176.24 and 176.27, a person (vessel operator) may not transport a 
hazardous material by vessel unless that person has received a shipping paper prepared 
in accordance with Part 172 of the HMR, including the shipper's certification 
prescribed in § 172.204. Thus, a vessel operator would be in violation of the HMR 
for accepting such a shipment without a shipper's certification. Additionally, the 
shipment could not be forwarded or offered for transportation and transported in 
commerce until such documentation was prepared. 



Q3. 	 If a vessel operator releases a container that contains a hazardous material shipment to 
a carrier and the accompanying shipping papers do not have a shipper's certification, 
is it a violation of the HMR? 

A3. 	 The answer is no. Because the vessel operator is the initial U.S. carrier, it is not 
required to provide a shipper's certification on the accompanying shipping papers, 
prepared in accordance with Part 172 of the HMR, to subsequent highway or rail 
carriers for onward transportation. 

Q4. 	 Under § 177 .817(b), what is the obligation of a vessel operator to provide a prepared 
shipper's certification to a highway or rail carrier prior to the release of a 
containerized hazardous material shipment to the highway or rail carrier? 

A4. 	 The answer to your question is the same as the answer in A3 above. 

Q5. 	 Is it permissible for a vessel operator to transfer a hazardous material shipment to the 
initial U.S. carrier without a shipper's certification on the shipping paper? The vessel 
operator would indicate on the original shipping paper, prepared in accordance with 
the IMDG Code, "shipper's certification on file" and retain a copy of the 
documentation for one year as required by § 172.201(e). 

AS. 	 As stated in response AI, in your scenario the vessel carrier is the initial U.S. carrier. 
Therefore, if a vessel carrier accepts a hazardous material shipment from a shipper and 
transfers the shipment to a highway or rail carrier upon entering the United Sates, only 
the vessel carrier is required to receive a shipper's certification. The vessel operator 
must retain the shipping papers with a certification as required by §§ 171.22(f)(4), 
172.20l(e) and 176.24(b), but is not required to· furnish the shipper's certification to 
any connecting intermodal carrier for subsequent highway or rail transportation. 
Hazardous material shipments imported into the United States by vessel that are 
transferred to a highway or rail carrier must be in conformance with the applicable 
requirements in §§ 171.22,171.23 and 171.25, including those in § 171.22(c). 

Q6. 	 Is it permissible for a vessel operator to issue a shipper's certification based solely on 
the information provided in the original certification prepared by the shipper? 

http:171.22,171.23


A6. 	 The answer is yes. A carrier may rely on the original shipper's certification unless the 
carrier knows or, a reasonable person, acting in the circumstances and exercising 
reasonable care, would have knowledge that the certification provided by the offeror 
(shipper) is incorrect. However, a carrier who knowingly uses incorrect information 
(see § 171.2(e) and (f), or a person who knowingly or willfully provides incorrect 
information, is in violation of the HMR. 

I trust this satisfies your inquiry. Please accept my apology for any inconvenience caused by 
this revision ofour original response. 

Sincerely, 

£!::!:L11~ 
Director. Office ofHazardous Materials Standards 
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Drakeford, Carolyn <PHMSA> .......91 ~pper:.5 c,er+,'f,cdt !) n 

From: INFOCNTR <PHMSA> o~ .. 0301
Sent: Friday, December 05, 2008 11 :39 AM 

To: Drakeford. Carolyn <PHMSA> 

Subject: FW: Request for clarification 

From: HAZMATPALC [mailto:HAZMATPAlC@APL.COM] 
Sent: Thursday, December 04, 20084:57 PM 
To: PHMSA HM InfoCenter 
Subject: Request for dariflcatlon 

Please clarify and or provide an interpretation to the following questions: 

1) Ref 49CFR, Part 171.22(f)(2), what is the impact on vessel operators transporting containerized cargo into the 
United States from abroad? 

• 	 Would we be considered the initial U.S. Carrier, since the hazmat would be physically under our control 
and on our vessel attlrne of entering U.S. waters and U.S. ports, or 

• 	 Is the initial U.S. Carrier minology reserved for the rail and/or trucking companies taking possession of 
the container at the port? 

• 	 What is our obligation if a contain arrives at a U.S. port without a shippers certification? Are we obligated 
to retain the container at the port and deny its delivery to the consignee, pending receipt of a shippers 
certification from the shipper at their overseas location? 

• 	 If a container is released to the carrier without a shippers certification, does this place us in violation of 49 
CFR? 

2) Ref49CFR. 177.817(b). 

• 	 Prior to release of containerized hazmat cargo to the highway/rail carrier, are vessel operators required to 
provide a shipper certification to the driver and or engineer on the shipping papers? 

• 	 Can a statement be added to the shipping papers indicating that a "shippers certification" is on file, (when 
the original hazardous declaration was prepared per the International Maritime Dangerous Goods (lMDG) 
code), which we maintain on file for one year? 

• 	 If we prepare a shippers certification, based upon the shippers certification (provided by the overseas 
shipper) and it turns out that the hazmat cargo was not actually packaged, marked, labeled, etc per 49CFR 
or tMDG, are we subject to violation of 49CFR for signing a false certification? This issue has us very 
concerned since we would have based our certification solely on the shippers initial certification. 

• 	 If a hazardous cargo container is released to the rail or highway carrier without the shippers certification, is 

the vessel operator in violation of 49CFR? 

Thanking you in advance for your understanding and cooperation in determining our legal responsibilities to the 

Department of Transportation (DOT). 


Best regards, 

Calvin Faulkner 

D&H Specialist 
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