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Reference No. 08-0063R 

Dear Mr. Arnter: 

This letter clarifies my May 16, 2008 response and is in further reference to your 
March 7, 2008 letter and your March 14,26, and April 8, 2008 telephone conversations with a 
member of my staff concerning a tank car that contains ortho-Toluidine (o-Toluidine). You 
asked if a warning label or sign may be placed near the tank car's unloading outlet under the 
Hazardous Materials Regulations (HMR), 49 CFR Parts 171-180). You stated the image of 
the sign or label had not been determined, but would likely take the shape ofa circle, square, 
or rectangle. 

Ortho-toluidine is listed as "UNI708, Toluidines, 6.1, PO II," in the Hazardous Materials 
Table, § 172.101 in the HMR. The material is also listed as 0-Toluidine in Table 1 to 
Appendix A in § 172.101 and is regulated as a hazardous substance, as defined in § 171.8, 
when the quantity of 0-Toluidine in one package equals or exceeds its reportable quantity 
(RQ) value of 100 pounds. Ifthe quantity of material being transported in one package meets 
or exceeds the RQ for o-Toluidine, the letters "RQ" must be included either before or after the 
basic description on the shipping paper. When transported in a tank car, the tank must be 
marked on each side and each end with the identification number "1708" in accordance with 
§§ 172.330(a)(1 )(i) and 172.332. 

Provided the proposed sign or label by its color, design, shape, or content cannot be confused 
with and does not conflict with a marking, label or placard prescribed in the HMR, the 
placement of a label or sign near a tank car's unloading outlet is not prohibited under the DOT 
regulations. See the requirements in §§ 172.304(a)(4), 172.401(b), and 172.502(a)(2). A sign 
or label on a tank car must also comply with the tank car marking requirements in Appendix 
C of the Association of American Railroads Specifications for Tank Cars, which the HMR 
incorporates by reference in § 171.7. See § 179.22(a). The purpose of this latter requirement 
is to ensure that all tank car markings, including those required under the HMR, are placed in 
a location that is consistent with the markings on other tank cars. This consistency makes it 
easier for railroad and emergency response personnel to identify a tank car in transport. 
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Although you submitted the proposed text of the label in your inquiry, this Office assessed the 
content of the label only to determine whether it would conflict with labeling requirements 
under the HMR. Thus, our May 16, 2008 letter is in no wayan endorsement, ratification, or 
confirmation of the truth of the statements on your label. Moreover, PHMSA does not have 
the authority or the expertise to determine whether a material is a cancer-causing agent, and 
no such determination was intended by our letter. 

I hope this satisfies your request. 

s~ 
Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue. SE 
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Pipeline and Hazardous 
Materials Safety MAY 16 2008 
Administration 

Mr. Steven Amter 
Senior Scientist 
Disposal Safety Incorporated 
tOOl Connecticut Avenue, NW, Suite 525 
Washington, DC 20036 

Reference No. 08-0063 

Dear Mr. Amter: 

This is in response to your March 7, 2008 letter and your March 14,26. and April 8,2008 
telephone conversations with a member ofmy staff concerning a tank car that contains "RQ. 
UN 2929, Toxic liquids, flammable, organic, n.o.s., 6.1, 3, (o-Toluidine), PG n." You asked 
ifyour company may place the following text (bullets added for emphasis) on a warning label 
or sign near the tank car's unloading outlet under the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180): 

ORTHO-TOLUIDINE 

DANGER 


CAUSES CANCER AND DEATH 


• 	 Ortho-toluidine is extremely dangerous - exposure to ortho-toluidine has 
been shown to cause bladder cancer. 

• 	 Do not breathe any vapor. Breathing any amount of this substance is 
dangerous. 

• 	 Do not get any liquid on your skin. This chemical is readily absorbed by 
your skin. 

• 	 You must wear a supplied-air respirator and a fully-protective, chemical­
resistant suit and gloves. 

You state the image of the sign or label has not been detennined, but your company is 

considering making it the shape of a circle, square, or rectangle. 




Provided the information on the sign or label represents a hazard of the material 
contained in the package, the answer is yes. See §§ l72.304{a){4), 172.401 (a){2) and (b). 
and 172.502{a){2). The label must also comply with the tank car marking requirements 
in Appendix C of the Association ofAmerican Railroads Specifications for Tank Cars, 
which theHMR incorporates by reference in § 171.7. See § 179.22{a). The purpose of 
this requirement is to ensure all tank car markings, including those required under the 
HMR, are placed in a location that is consistent with the markings on other tank cars. 
This consistency makes it easier for railroad and emergency response personnel to 
identify a tank car in transport. 

I hope this satisfies your request. 

fif-al'a~:;,...----­

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
1200 New Jersey Avenue SE 
Washington, DC 20590 

Dear Ms. Mitchell: 

The industrial chemical ortho-toluidine is recognized by DOT regulations as "Toluidines," 
Hazard Class 6.1, and the "POISON INHALA IION HAZARD" placard is required. 

However, such DOT placarding does not infonn the reader that ortho-toluidine is also a 
recognized cancer-causing substance for humans. 

Our query is as follows: If a tank car containing ortho-toluidine was labeled with the following 
infonnation, would such a label conflict with any DOT regulation or standard? Please assume 
that the fonnat of this label would be clearly distinguishable from the required DOT placard and 
that it would be placed on the tank car so as not to interfere with or be confused with the placard 
or any other information required by the DOT. 

The text of the proposed label is as follows: 

ORTHO-TOLUIDINE 
DANGER 

CAUSES CANCER AND DEATH 

Ortho-toluidine is extremely dangerous - exposure to ortho-toluidine has been 

shown to cause bladder cancer. 

Do not breathe any vapor. Breathing any amount of this substance is dangerous. 

Do not get any liquid on your skin. This chemical is readily absorbed by your 

skin. 

You must wear a supplied-air respirator and a fully-protective, chemical-resistant 

suit and gloves. 


Thank you for your help on this matter. Ifyou have any questions or require additional 

infonnation, please call me at (202) 293-3993. 


Sincerely, 

Steven Amter 
Senior Scientist 
Disposal Safety Incorporated 
1001 Connecticut Ave. NW, Suite 525 
Washington, DC 20036 




