
PI-92-0102 
 
April 30, 1992 
 
Mr. Tom Hopkins 
Vice President 
Midwest Pipe Coating, Inc. 
P.O. Box 127 
Schererville, IN 46375-0127 
 
Dear Mr. Hopkins: 
 
Your letter of March 31, 1992, requests an interpretation of the gas pipeline safety regulation regarding marking pipe 
and pipeline components, 49 CFR 192.63.  You seek clarification of the requirements for marking pipe when you, a 
coating applicator, apply a protective coating that obliterates the manufacturers' original markings. 
 
The intent of the regulation is that the product, pipe, valve, or fitting be clearly identified from manufacture to 
installation.  Where pipe is coated before installation and the marking is covered, the coated pipe must be marked again 
unless another means of identification permitted by §192.63(a) is used. 
 
The pipeline operator is the responsible party for assuring a means to identify each pipeline component until it is 
installed.  For coated pipe in short term storage or protected storage, a marking on the coating or coating wrapper will 
normally remain legible until installation.  For coated pipe in long term storage, marking is usually maintained by 
stenciling the pipe inside an end. 
 
We trust that this responds satisfactorily to your request. 
 
Sincerely, 
 
Cesar De Leon 
Director, Regulatory Programs 
Office of Pipeline Safety 



 
Midwest Pipe Coating, Inc. 
P.O. Box 127 
Schererville, Indiana 46375-0127 
 
March 31, 1992 
 
Research & Special Programs Administration  
400 7th Street S.W. 
Washington D.C. 20590 
 
ATTENTION:  GEORGE TENLEY: ASSOC. ADMIN. FOR PIPELINE SAFETY  
 
Dear Mr. Tenley: 
 

Our company applies protective coating over the outside of steel pipe that will carry natural gas. The pipe will be 
buried. 

 
We are required to mark each piece of pipe with certain data as Pipeline Safety regulations require the 

transmission and utility companies to have this data on each length of pipe. 
 

Owner specifications require us to so provide certain information on each length of pipe - they normally 
enumerate the required information and as an added assurance that this is done they add the caveat "as required by the 
DOT regulation 192.63 titled Marking of Materials.  
 

This regulation speaks to the pipe manufacturer’s responsibility for required markings and does not speak 
specifically to a coating applicators responsibility. 
 

The manufacturer does the required marking of a length of pipe: Item "a" each length of pipe must be marked 
and item "b" indicate size, material and manufacturer and grade item "d" each item is identifiable as to type, 
manufacturer and model. 
 

The coating applicator includes all these items in our marking but do not - nor do owners ask us to include: 
pressure and temperature ratings. Under this regulation for pipe producers stamping as well as marking is allowable. 
 

O.D. Coatings will likely obliterate markings and only cover up stampings and we as a secondary processor - not 
a pipe producer may cover up some of the producers required markings and are not required to re-establish the 
information on the coating. I would guess that "2.d" takes care of this wherein it states: "Specifications or standards 
giving pressure, temperature and other appropriate criteria be readily available" which must refer to paperwork, 
certifications and identification. 
  
I wonder if the regulations should more clearly define the secondary processors requirements, also the regulations do 
not specify the location of markings or whether the information is 7 required in more than one location on the pipe. 
 

When we liquid I.D. coat pipe we reproduce the information on the inside of the pipe we coat in the same area 
the producer marked it — at the end. 
 
Yours truly, 
Midwest Pipe Coating, Inc. 
Tom Hopkins, Vice President 


