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Mr. William Barbeau, Director
Mr. Ronald Wiest, Pipeline Inspector
Minnesota Office of Pipeline Safety
Market House - Room 130
289 East Fifth Street
St. Paul Minnesota  55101

Dear Sirs:

Thank you for you letter of August 4, 1989, requesting an interpretation of the pipeline safety
regulations relating to service regulators and relief devices.  We also appreciate the extensive
backup material that you included with your letter.

It is important to remember that the sections in question appear in Subpart D - Design of Pipeline
Components.  The design requirements in this subpart apply to the design of a pipeline system or
component to operate under conditions that are known or reasonably foreseeable at the time of
installation.  The subpart is not intended to place operators under a continuing obligation to
monitor for variation from design conditions and to modify an original design to suit changes
conditions, unless, of course, the operator is responsible for the changes conditions.  Thus, as a
customer is not bound to inform the operator about changes in end-use equipment ( e.g., a new
stove), an operator is not bound to monitor the customer's equipment for changes and redesign its
system or components to accommodate it.  As you will see in the direst responses to your
questions that appear below, this philosophy is central to most of the issues raised in your letter.

Q1.  Definition and implication of the clause in 192.197(a)(5);  "unsafe operation of any
connected and properly adjusted gas utilization equipment."

A1. Unsafe operation of any connected and properly adjusted gas utilization equipment
would create an usually high likelihood that personal injury or property damage
would occur.  For example, sufficient over pressure to create extremely high pilot
light flames or pressures that would extinguish pilot lights and create the possibility
of unrestrained gas accumulation would be unsafe operation.

Q1.A. Clarify whether or not the code requires the operator to periodically verify that all
connected gas utilization equipment is properly adjusted.

A1.A. As discussed above, the design requirements do not make gas operators responsible for
subsequent changes that are beyond their control.  This, although the operator has
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to meet the requirements of §192.195 in designing a customer service, the
operator does not have to monitor the customer's equipment to verify the
continuing appropriateness of the design.  However, if an operator learns that its
system is creating an unsafe condition, it must take appropriate action under
§192.703(b).

Q1.B. Clarify whether or not the code requires the operator to select a "service regulator" that
will deliver a pressure under no-flow conditions to below the rated maximum
operating inlet pressure or below the pressure that would over pressure the
appliance but not fail, as established by the manufacturer of the device or other
testing agencies based on standards such as GAMA, ANSI, or AGA.

A1.B. Section 192.197(a) is a performance standard, meaning that it sets forth a determinable
performance goal, but does not specify the means by which the operator must
achieve that goal.  The goal in this case is to prevent the "unsafe operation of any
connected and properly adjusted gas utilization equipment."  This does not readily
translate into establishing equipment specifications as you suggest; compliance
must be judged on the basis of all factors relevant to the safe operation of gas
utilization equipment.

Q2. Definition and implication of the clause in 192.197(b); "unsafe over pressuring of
the customer's appliance if the regulator fails."  Clarify whether or not the code
requires the operator to:

A. Establish this pressure within the rated maximum operating inlet pressure
of such devices, or to a pressure below the elevated test pressure at which
the device would not fail as establishing by the manufacturer of the device
or other testing agencies based on standards such as GAMA, ANSI, AGA.

A2.A. As was the case with Question 1.B, the goal of the regulation is to ensure that the
operator designs the service to prevent operation of the customer's equipment
from significantly increasing the likelihood of personal injury or property damage.
In practice this is usually accomplished by choosing a service regulator that limits
the pressure to less than the failure pressure of the appliance regulator.  Since there
is no history of incidents resulting from over pressuring of appliances on services
equipped with service regulators, it would appear that this is an appropriate means
of compliance.

Q2.B. Continuously monitor the installation of gas utilization equipment in order to know what
pressure would cause over pressuring of every specific gas utilization
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equipment/appliance.  If yes, does the operator have to visit each installation on a
periodic basis?

A2.B. The operator is not responsible for monitoring the equipment that the customer installs
subsequent to the initial installation and startup.

Q3. Interpretation of whether or not a service regulator is within code compliance
when the operator says that it meets 192.197 (a) (1-6) characteristics, but has a
relief device.  this device is usually an internal relief device that limits the
downstream pressure to a pressure level that could be over the maximum operating
inlet pressure of the customer's appliance regulator, but below the elevated test
pressure that would cause the customer's appliance regulator to fail.

Clarify whether or not the addition of an internal relief valve to a service regulator
that meets all the requirements of 192.197 (a) (1-6) requires the operator to be
judged under 192.197 (b).

A3. Section 192.197 states specifically that when a service regulator complies with the
requirements of §192.197 (a) (1-6) no other pressure limiting device is
required.  Therefore, any relief valve installed in a service regulator that otherwise
complies with §192.197 is installed at the discretion of the operator.  Since its
operation neither negates not supercedes the operation of the complying service
regulator, it is not subject to §192.197 (b).  Finally, because the internal relief
valve is discretionary, it is not subject to the requirements of §192.199.

I hope that this discussion has clarified for you the meaning and intent of §192.195, §192.197,
and §192.199.  If you have any further questions, please feel free to contact me.

Sincerely,

Richard L. Beam
Director

* Office of Pipeline Safety


