April 30, 1975

M. WIlliam V. Bud Porter
Pr esi dent

The Porter Conpany

New Braunfels, Texas 78130

Dear M. Porter:

This responds to your letter of April 14, 1975, asking whether

pi pelines which are carrying liquefied petrol eum gas, ammoni a,
hydr ogen, carbon di oxi de, or other products which are flammbl e,
toxic, or corrosive nust be marked under 49 CFR Part 192 or under
49 CFR Part 195.

The Federal safety standards in 49 CFR Part 192 apply to the
transportation of gas by pipeline. The term"gas" is defined in
Section 192.3 as "natural gas, flammble gas, or gas which is
toxic or corrosive."

The standards in 49 CFR Part 195 apply to pipelines transporting
hazardous |iquids which are subject to 49 CFR Parts 172 and 173,
petrol eum or petroleum products if the pipelines are operated by
a carrier engaged in interstate or foreign commerce. Part 195
does not apply to pipelines transporting gas.

Therefore, pipelines carrying |iquefied petrol eum gas, hydrogen
ammoni a, or carbon dioxide in liquid formwhich are operated by
an interstate carrier nust be marked under 49 CFR 195. 410.

Pi pelines carrying anmoni a or hydrogen gas or other gas which is
flanmabl e, toxic, or corrosive nust be marked under 49 CFR
192.707. Pipelines carrying carbon dioxide gas are not subject
to regul ation under Part 192 since carbon dioxide gas is not

fl anmabl e, toxic, or corrosive.

We trust this satisfactorily answers your inquiry.

Si ncerely,

Joseph C. Cal dwel |
Director
O fice of Pipeline Safety
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