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Mr. Paul L. Hathaway
Vice President - Gas
San Diego Gas & Electric Company
P. O. Box 1831
San Diego, Ca  92112

Dear Mr. Hathaway:

Referring to your letter of February 21, 1975, and figures attached thereto, the redesigned riser
shown in Figure 2 with a protective sleeve covering all plastic materials aboveground appears to
meet the requirements of 49 CFR 192.375(a) for protection of plastic service lines.  Although we
do not have enough information to opine whether the riser shown in Figure 2 would meet all the
requirements of 49 CFR 192.123, we have particular misgivings about its meeting the temperature
limitations of section 192.123(b) under ordinary aboveground operating conditions.

The two 4-inch PVC lines which are shown in Figure 3 are mains.  This is so because in
accordance with the definition of the term "main" in 49 CFR 192.3 each 4-inch line serves as a
common source of supply for more than one service line.

We trust this adequately responds to your inquiry.

Sincerely,

Joseph C. Caldwell
Director
Office of Pipeline Safety

Mr. Joseph C. Caldwell, Director
Office of Pipeline Safety
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Washington, D. C.  20590

Dear Mr. Caldwell:

Thank you for your response to my letter of November 7, 1974, concerning risers used in
privately owned (non-utility) gas systems subject to the OPS regulations.  Your comments were
most helpful; however, we would like additional clarification on two points.  Both questions again
relate only to privately owned gas distribution on systems subject to the OPS regulations.

1. You pointed out that when used on a service line, the PVC riser shown in Figure 1
(attached) would not comply with the OPS regulations since the PVC flange was
exposed.  If the riser was redesigned to extend the protective sleeve beyond the
PVC flange, as shown in Figure 2 (attached), would the riser then comply with
paragraphs 192.123 and 192.375(a)?

2. Figure 3 (attached) shows a master-metered housing project.  The gas is metered
by a utility master meter, and then enters a privately owned distribution system
supplying gas to a number of multi-unit apartment buildings.

The two 4-inch PVC lines connect to the utility master meter, and extend
throughout the development.  These 4-inch lines do not connect directly to the
multi-unit apartment buildings; gas reaches each building through a smaller
diameter pipe which taps into the 4-inch line nearest the building.  Figure 3 shows
typical 1-1/2 inch PVC pipes supplying individual buildings.

As shown in Figure 3, are the two 4-inch lines connecting to the utility master
meter "mains" or are they "service lines," according to OPS definition of these
terms?

Thank you for your assistance in resolving these questions.

Yours very truly,

Paul L. Hathaway

NOTE:  ATTACHED TWO PAGES - DIAGRAMS


