
PI-74-0145 
 
November 6, 1974 
 
Mr. John Searcy 
Engineering Division 
Tennessee Public Service Commission 
Cordell Hull building 
Nashville, TN  37219 
 
Dear Mr. Searcy: 
 
This refers to your letter of October 2, 1974, in which you ask whether an entire distribution 
system is a district for the purpose of 49 CFR 192.741(a). 
 
This rule provides: 
 
 (a)  "Each distribution system supplied by more than one district pressure regulating 

station must be equipped with telemetering or recording pressure gages to indicate the gas 
pressure in the district." 

 
Section 102.741(a) applies where two or more district pressure regulators are used in supplying 
gas to a distribution system downstream from the regulators.  In this case, the distribution system 
comprises two or more districts served by the regulators; and the system must be equipped with 
telemetering or recording pressure gages to show the gas pressure in each district. 
 
In answer to your other questions, first it is not mandatory that an operator include material 
which we present in industry seminars in an operating and maintenance plan under section 
192.603(b).  The material is presented merely as a guide to operators.  Secondly, where a single 
operator and maintenance plan may suffice for running all of the systems.  However, any 
peculiarities in a system must be covered as required by Part 192 in the operator's plan, either in 
the single plan or in a separate plan. 
 
      Sincerely, 
 
 
 
      Joseph C. Caldwell 
      Director 
      Office of Pipeline Safety 
* 
 
 
 
 



 
 
October 2, 1974 
 
Mr. Joseph C. Caldwell, Director 
Office of Pipeline Safety 
Department of Transportation 
2100 Second Street, SW 
Washington, D.C.  20590 
 
Dear Mr. Caldwell: 
 
192.741(a) requires that "Each distribution system supplied by more than one (1) district pressure 
regulating station . . . be equipped with telemetering or recording pressure gauges..."  this implies 
that an entire distribution system is a district for the purpose of this regulation.  Is this a correct 
interpretation? 
 
192.603(b) requires a written operating and maintenance plan and that records be kept to 
administer the plan.  The material used for the DOT Industry Seminar on Safety Requirements 
outlines on Page 20, Unit B-5, Paragraph 1.d., eight (8) items which the plan should include.  It is 
a correct interpretation that it is mandatory that these items, particularly odorization equipment, 
be included in an operation and maintenance plan?  Where one (1) utility operates gas systems in 
more than one (1) city or town, are operation and maintenance plans and records required at each 
system? 
 
      Sincerely, 
 
 
 
      John Searcy 
      Engineering Division 


