
 

PI-74-0141 
 
October 18, 1974 
 
Mr. William R. Johnson, Secretary 
California Public Utilities Commission 
California State Building 
San Francisco, CA  94102 
 
Dear Mr. Johnson: 
 
This refers to you letter of August 2, 1974, requesting interpretations of three subjects under 49 CFR Part 192. 
 
First, with respect to isolating a test segment from an adjacent segment under section 192.557(b)(5), you ask if the 
adjacent segment must be cut and capped or may a regulator be used to isolate the test segment.  Any means may be 
used to provide the required t isolation under section 192.557(b)(5), including the use of a regulator. 
 
Secondly, you ask what type of pressure test must be performed under section 192.619(a)(2)(ii) in uprating to the level 
permitted by that section.  Section 192.619(a)(2)(ii) does not specify the type of pressure test required.  Therefore, any 
normally accepted means for leak or strength testing, such as the ones you mention, will suffice. 
 
Finally, with respect to an interpretation published in Advisory Bulletin No.74-7 involving uprating steel pipe to a 
pressure which produces a hoop stress less than 30 percent of SMYS, you ask why it was stated that a "strength" test 
must be performed under section 192.619(a)(2)(ii).  In this interpretation, the nature of the test required by section 
192,619(a)(2)(ii) was not at issue and not relevant to the decision therein.  The term "strength test" was used in a broad 
sense to refer to the test requirements of section 192.619(a)(2)(ii) without intending to suggest that particular criteria is 
involved.  We recognize, however, that to the extent the terms "strength test" and  "leak test" connote different types 
of pressure tests in the mind of the gas industry, the use of "strength test" in the published interpretation was an 
overstatement of the requirement. 
 
We appreciate your concern for the correctness and clarity of the Federal gas pipeline safety standards and the 
published interpretations.  We anticipate that future rule making actions by this office will eliminate possible confusion 
in the areas you have discussed. 
Sincerely 
Joseph C. Caldwell, Director 
Office of Pipeline Safety 



 

August 2, 1974 
 
Mr. Joseph C. Caldwell, Director 
Office of Pipeline Safety 
Department of Transportation 
Washington, D. C. 20590 
 
Dear Mr. Caldwell: 
 
This is in reply to your first letter of May 6, 1974, which constitutes your response to our letter of April 9, 1974, 
concerning your oral interpretation of 49 CFR 192.557(b)(5), and also in reply to your second letter of May 6, 1974, 
Docket Number CA-74-2, by which you stayed this Commission's Resolution No.G-1627.  The resolution granted the 
Pacific Gas and Electric Company a waiver of compliance with Section 192.557(b)(5) of 49 C.F.R. 
 
The commission takes no exception to the staying of its Resolution No. G-1627.  However, after analyzing your reasons 
for objecting to the granting of this waiver, the Commission's engineering staff sees there are areas of possible 
confusion which it believes should be clarified.  One of these relates to the isolation required by Section 192.557(b)(5), 
one is in regard to the pressure test referred to in your letters, and one has to do with the proper application of Section 
192.619(a), to situations involving uprating under Section 192.557.  These are discussed in turn below. 
 
ISOLATION 
 
Here there may be confusion arising from our respective interpretations or definitions of the concept of isolation as 
used in Section 192.557(b)(5).  In granting the waiver, we interpreted that section as requiring complete isolation ( e.g. 
by cutting and capping any end connections to the segment under test).  This would, of course, interrupt service to any 
customers receiving gas from that segment, and this was the kind of isolation which we were waiving.  Under such 
waiver, both we and the utility company understood that during the test the segment would be "isolated" from the rest 
of the system by means of the very regulators which would later be used in operating the rest of the system at lower 
pressures.  It we further understood that the uprating procedure would utilize a leak survey and would be performed in 
accordance with 192.557(c) and 192.553(a), and that it would be carried out while the segment was under draft, albeit 
at a time when the draft was at a minimum.  
 
It now occurs to us that your definition of isolation might be based on the use of regulators to keep the higher pressure 
in the test segment from the various lines connected to the test segment.  Given this definition, we would certainly 
agree that such isolation cannot and must not be waived. It was not the intent of our resolution to waive this type of 
isolation. 
 
However, if your objection to our resolution is an objection to the waiving of complete and absolute isolation, then we 
would have difficulty in understanding such an objection.  If, after successfully going through the steps called for in 
192.577(c) and 192.553(a), the segment is going to be operated at the same pressure as that achieved during the 
uprating under those sections, it is certainly going to be operated with regulators on every connecting line operating at 
lower pressure, and therefore those same regulators could have been used, with perfect safety, during the uprating 
procedure. 
 
We would very much appreciate being advised of your definition of isolation as it is required by Section 192.557(b)(5). 
 
PRESSURE TEST 
 
You state in your second letter that "a pressure test is required when operating pressure is increased under Section 
192.557 to a maximum level permitted by Section 192.619(a)(2)(ii)."  We would like to know on which of the following 
definitions of pressure test the statement just quoted is based: 
 
 1. The term "pressure test" can mean a strength test in which a certain test pressure is maintained in a 



 

sealed pipe system for some specified time period,  No draft of the test medium from the system is 
allowed.  To pass the test, the pipe must not develop any rupture.  Failure is indicated by a radical drop 
in pressure. 

 
 2. The term "pressure test can mean a form of leak test in which a system is pumped up to a certain test 

pressure, the system is sealed and the pressure source disconnected, and the pressure is observed for 
some specified time period.  Existence of a leak is indicated by a continuing drop in pressure.  Location 
of leak must be determined by observation or survey.  No draft of the test medium from the system is 
allowed. 

 
 3. The term "pressure test" can mean a form of leak test in which the system is not sealed.  Pressure is 

increased up to a certain test pressure and maintained at that level, with the pressure source left 
connected to the system.  Both existence and location of leak are determined by observation or survey.  
Draft of the test medium from the system is allowed to the extent that the pressure source is able to 
maintain the test pressure. 

 
APPLICATION OF SECTION 192.619(a) 
 
You state in your first letter:  "For a steel pipeline operated at 100 psig or more, in uprating under Section 192.557 to a 
pressure permitted by Section 192.619(a)(2)(ii), a pressure test must be performed under that section." 
 
We are having difficulty in understanding the basis for that statement.  It is true that Section 192.619(a)(2)(ii) refers to 
"the pressure to which the segment was tested after construction" and to "the test pressure."  However, the section 
does not seem to specify that this test pressure must be that pressure which was attained during a pressure or strength 
test.  The section would seem equally to refer to the pressure attained during a leak test.  We would appreciate very 
much your clarifying this point. 
 
In further reference to the application of Section 192.619(a), you state in your Advisory Bulletin No. 74-7, in regard to 
steel pipelines operating at 100 psig or more and with hoop stresses less than 30% SMYS:  "In uprating to a pressure 
permitted by Section 192.619(a)(2)(ii), a strength test must be performed.  The increments prescribed by Section 
192.557(c) apply to the increase in pressure between the existing MAOP and the test pressure or the desired MAOP 
multiplied by the appropriate factor in Section 192.619(a)(2)(ii)."  This is apparently a further elucidation of the 
interpretation you gave of this section in your letters to this Commission. 
 
We find ourselves at variance with this view, in that we have always understood Section 192.557 specifically to exclude 
from the restrictions of Section 192.619(a) any steel pipeline being uprated to a pressure which would produce hoop 
stresses less than 30% SMYS. 
 
There are three grounds for this inference.  First, it would seem reasonable to expect a safety order not to require a 
strength test, at 1.4 times desired operating pressure, for uprating pipe having a yield strength which is 3.3 times the 
hoop stress at the desired operating pressure. 
 
Second, such expectation is completely fulfilled when one reads in Section 192.555(c), for pipe to be operated over 30% 
SMYS, "After complying with paragraph (b) of this section, an operator may increase the maximum allowable operating 
pressure of a segment of pipeline constructed before September 12, 1970, to the highest pressure that is permitted 
under Section 192.619 . . . "(emphasis added), and then one reads in Section 192.557(c), for pipe to be operated under 
30% SMYS, "After complying with paragraph (b) of this section, the increase in maximum allowable operating pressure 
must be made in increments that are equal to 1- psig or 25 percent of  the total pressure increase, whichever produces 
the fewer number of increments."  (Emphasis added.)  Note that there is, in Section 192.557(c), no reference to Section 
192.619, as there is in Section 192.555(c).  Instead, Section 192.557(c) calls for incremental pressure increases, and this 
immediately directs one back to the requirements of Section 192.553(a) which is couched in terms of leak tests and leak 
surveys, not in terms of strength tests. 
 



 

And third, this same intent (i.e., of not requiring a strength test for pipelines to be operated at less than 30% SMYS) is 
evident in the USA Standard Code for Pressure Piping, Gas Transmission and Distribution Piping Systems, USAS B31.8 - 
1968, from which Subpart K is derived.  Section 845.34 of this Standard applied to high-pressure distribution mains, and 
to pipelines, operated with hoop stresses less than 30% SMYS.  Paragraph (a) of Section 845.34 allowed the MAOP to be 
increased to a level not greater than that allowed under Section 845.33, the only applicable portion of which referred to 
the design pressure of the weakest element of the system.  Such increase in MAOP did not require a strength test, but 
instead called for requirements similar to those of Sections 192.557(b) and (c) in 49 C.F.R. 
 
In further support of our position, it should be pointed out that, for certain pipelines, and under your recent 
interpretation of the applicability of Section 192.619(a), the uprating requirements for old lines (Section 192.557) are 
more stringent than the test requirements for new lines to be operated under identical conditions (Section 192.507). 
 
In closing, we would like to state that, in our opinion, your recent interpretation of the applicability of Section 
192.619(a) to the uprating requirements of Section 192.557 makes an impact on the original intent of these safety 
orders of much magnitude that it is, in effect, rule making; as such, it should be accorded the usual privileges of public 
examination. review, and criticism. 
 
This Commission would appreciate receiving your comments on it views as stated above. 
 
Very truly yours, 
PUBLIC UTILITIES COMMISSION 
William R. Johnson, Secretary 



 

 
May 6, 1974 
 
Mr. William R. Johnson, Secretary 
California Public Utilities Commission 
California State Building 
San Francisco, CA  94102 
 
Dear Mr. Johnson: 
 
Thank you for your letter of April 9, 1974, commenting on an oral interpretation by Office of Pipeline Safety staff 
concerning 49 CFR 192.557(b)(5) as it pertains to steel pipelines operated at a hoop stress of less than 30 percent of 
SMYS.  As you state, this section requires that before a segment of pipeline is uprated it must be isolated from any 
adjacent segment that will continue to be operated at a lower pressure.  According to your letter, our interpretation was 
that section 192.557(b)(5) also requires testing for leaks for a period of at least 1 hour, and it is your understanding that 
the test may be accomplished by leak survey. 
 
Subject to the requirements of section 192.621 or section 192.623, as the case may be, the maximum allowable 
operating pressure for a pipeline may not be increased above the lowest pressure determined under section 192.619(a).  
For a steel pipeline operated at 100 psig or more, in uprating under section 192.557 to a pressure permitted by section 
192.619(a)(2)(ii), a pressure test must be performed under that section.  Steel pipelines operated at less than 100 psig 
may be uprated under section 192.557 to a pressure permitted by section 192.619(a) without conducting a pressure 
test.  Where a pressure test is performed in uprating under section 192.557, the standards do not specify the nature of 
the test.  However, the provisions of section 192.507, applicable to tests on new or replaced or relocated pipe, can serve 
as a guide.  Under this section, a test pressure must be held for 1 hour.  In spite of this interpretation, the Commission 
may wish to consider waiving the pressure test requirement in appropriate circumstances as permitted by section 3(e) 
of the Natural Gas Pipeline Safety Act of 1968. 
 
In conjunction with uprating, section 192.553(a)(1) requires incremental pressure increases to be held while the pipeline 
is checked for leaks.  This leak check may be performed by survey, and there is no minimum time specified for holding 
the pressure. 
 
We trust this interpretation corrects any misunderstanding you may have.  We are always happy to answer any requests 
for interpretations.  We prefer, however, that requests be made in writing to avoid possible misunderstanding by both 
parties involved. 
 
Sincerely, 
Signed:  De Leon 
Joseph C. Caldwell 
Director 
Office of Pipeline Safety 



 

Public Utilities Commission 
State of California 
 
April 9, 1974 
 
Office of Pipeline Safety  
Department of Transportation 
400 Seventh Street, SW 
Washington, D.C. 2C590 

Gentlemen: 

The Commission is concerned with a ruling received from your people on the interpretation of Section 192.557 (b)(5) of 
our General Order No. 112-C. Telephonically your staff has indicated this requires that the section of pipeline to be up 
rated has to be completely isolated and tested for leaks for a period of at least one hour. This interpretation is not in 
accord with the strict wording of this section.  The requirement for isolation from. . .” any adjacent segment that will be 
continued to be operated at a lower pressure” is simply a necessary requirement to raising the pressure in the line to be 
uprated and is not part of the uprating test procedure. 

Certain lines falling into the classification of producing a hoop stress less than 30% of SMYS are feeder mains that cannot 
be taken out of service for such testing without shutting down a large number of customers. Since these lines are 
operating at less than 30% of SMYS the interpretation that has been provided is unduly restrictive and may place an 
unnecessary hardship on the customers of the gas system. 

Our staff has interpreted Section 192.557, with respect to the testing procedure for transmission lines, that such up 
rating should be done at a time of minimum pressure gradient and that the leak test may be done by leak survey. 

The Commission believes that no modification to the requirements is necessary; however, the interpretation being 
made of these requirements should be corrected to reflect good operating practice. 

Very truly yours, 
Public utilities Commission 
William R. Johnson, Secretary 


