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I urn responding to your November 12, 1993 letter requesting 
comments on Minnesota Statutes, section 221.033, subdivisions 
2b and 4, concerning the transportation of gasoline within the 
State of Minnesota in cargo tanks with a capacity of 3,000 
gallons or less. 

As I believe you already understand, the Research and Special 
Programs Administration (RSPA) does not have adequate resources 
to conduct thorough reviews of State and local requirements 
outside of the preemption determination process set forth in 
49 C.F.R. § 107.201 et seq. Moreover, informal reviews are 
hindered by the absence of the public input that occurs in the 
formal determination process established in the 1990 amendments 
to the Hazardous Materials Transportation Act (HMTA), at 49 App. 
u . s .c. § 18ll(c) (1). 

None theless, at your request, I have briefly reviewed 
subdivisions 2b and 4 of Minn. Stat. § 221.033, and I am 
prov iding you with my personal, informal, and unofficial 
comments as to whether those subdivisions are preempted by the 
HMT' A . 

Non -Federal requirements that concern certain "covered subjects" 
and are not "substantively the same as" requirements in the HMTA 
or the Hazardous Materials Regulations (HMR) are specifically 
preempted by the HMTA. 49 App. U.S.C. §§ 1804(a) (4) (a), 
18ll(a) (3). These "covered subjects" include the "maintenance 

. or testing of a package or container which is represented, 
marked, certified, or sold as qualified for use in the 
transportation of hazardous materials." 49 App. u.s.c. 
§ 1804(a)(4)(B)(v). 
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According to your letter, subdivision 1 of Minn. Stat. § 221.033 
makes the HMR applicable to the transportation of hazardous 
materials (including hazardous substances and hazardous wastes) 
within the State of Minnesota. This would include the HMR's 
requirement for use of DOT specification cargo tanks to 
transport gasoline. Therefore, it appears that Minnesota does 
not authorize any non-DOT specification cargo tanks for 
transportation of gasoline within the State of Minnesota. (At 
present, intrastate motor carriers are subject to the HMR only 
when they transport hazardous wastes, hazardous substances, 
marine pollutants, and flammable cryogenic liquids in cargo 
tanks and portable tanks. If the proposed rule in RSPA's 
Docket No. HM-200 is adopted, see 58 Fed. Reg. 36923-24 [July 9, 
1993], correction, 58 Fed. Reg. 38112 [July 15, 1993), the HMR's 
requirement for the use of DOT specification cargo tanks, in 
49 C.F.R. Part 173, and the testing requirements in 49 C.F.R. 
Part 180, will apply to all motor carriers on and after 
October 1, 1996.) 

All DOT specification cargo tanks, other than MC 338, must be 
tested for leaks in accordance with 49 C.F.R. § 180.407(h), 
under the schedule set forth in 49 C.F.R. § 180.407(c). There 
is no exception for cargo tanks of 3,000 gallons or less used 
for the transportation of flammable liquids. (Prior to 
December 31, 1990, the inspection and testing requirements in 
former 49 C.F.R. § 177.824 did not apply to cargo tanks of 
"3,000 gallons or less used exclusively for the transportation 
of flammable liquids." That exception was eliminated as of 
December 31, 1990, and all cargo tank motor vehicles must 
conform to the "retest and inspection requirements set forth 
in subpart E or part 180" of 49 C.F.R.) 

Accordingly, I conclude that the HMTA preempts those provisions 
of subdivisions 2b and 4 of Minn. Stat. § 221.033 that except 
DOT specification cargo tanks of 3,000 gallons or less from 
inspection and testing requirements in the HMR, because these 
provisions are not "substantively the same as" the maintenance 
and testing requirements in the HMR. 

Your letter does not contain sufficient information for me to 
comment on any other "inspection, testing, and registration 
requirements" that may be established for cargo tanks with a 
capacity of 3,000 gallons or less that are used to transport 
gasoline solely within the State of Minnesota. 
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As you note, RSPA recently issued a preemption determination 
concerning California's inspection and registration requirements 
covering tanks used to transport flammable and combustible 
liquids. PD-4(R), 58 Fed. Reg. 48933, Sept. 20, 1993. A 
petition for reconsideration of PD-4(R) has been submitted, and, 
when RSPA issues its decision on the petition for 
reconsideration, you may find further guidance from PD-4(R). 
For additional information, I enclose the most recent index and 
summary of preemption determinations and inconsistency rulings 
issued by RSPA. · 

Please feel free to contact Frazer Hilder of my staff at the 
above address, or by telephone at 202-366-4400, if you wish to 
discuss any of these matters further. 

Sincerely, 
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Edward H. Banek mper, III 
Assistant Chief Counsel for 

Hazardous Materials Safety and 
Research and Technology Law 

Enclosure 


