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This letter is in response to your request for interpretation submitted in August 2011. You ask

for clarification of whether, under the
Center (KSC) and Cape Canaveral Air Force Station
the Hazardous Materials Regulations (HMR

within the boundaries of these facilities.

provisions of 49 C.F.R. § 171.1(d)(4), the Kennedy Space
(CCAFS) are subject to the requirements of
) when moving hazardous materials exclusively

Under 49 C.F.R. § 171.1(d)(4), rail or motor vehicle movements of hazardous materials
occurring exclusively within the boundaries of a contiguous facility where public access is
restricted are not subject to the requirements of the HMR. If such movement crosses an area that

is publicly-accessible, access to that area must be restricted b

similar controls.

y the use of signals, lights, gates, or

Your letter indicates that KSC and CCAFS are contiguous facilities and that hazardous materials
are moved within the boundaries of the property using two common roadways. These facilities
restrict access through fencing, security-guarded gates at all entrances, controlled-access
waterways, as well as patrolling helicopters, airboats in inland waterways, and roving patrols
near the Atlantic Ocean. However, public access to these facilities is not entirely restricted. You
state that public entry is prohibited on the grounds with the exception of daily bus tours between
10:00 a.m. and 5:00 p.m., a childcare center open between 6:00 a.m. and 6:00 p.m. for children

of employees, and periodic special events in which famil

the premises.

y/friends of employees are permitted on



Since public access to KSC and CCAFS is not entirely restricted, additional steps are necessary
to limit public access to areas where hazardous materials are moving within the facilities. One
option, as your letter suggests, is to move hazardous materials between the hours of 7:00 p.m.
and 5:00 a.m., when there is no public access to the grounds. Alternatively, KSC and CCAFS
could restrict access to the areas where hazardous materials are moving between 5:00 a.m. and

7:00 p.m. through the use of fencing, security personnel, or other means of preventing public
contact.

If these added precautions are taken to prevent public access to the areas of hazardous materials
movement within the boundaries of the property, then the requirements of the HMR would not
apply, pursuant to 49 C.F.R. § 171.1(d)(4).

Alternatively, if a government employee moves the hazardous materials “solely for
noncommercial...government purposes,” the movement is not subject to the requirements of the
HMR under 49 C.F.R. § 171.1(d)(5).

Responses to your specific questions are as follows:

(1) Does the fact that visitors pay a fee to a NASA-contracted concessionaire for an escorted
tour of the facility constitute a “business-related reason to be on the facility,” as referenced in
PHMSA Interpretation Reference No. 08-0057, dated August 18, 2008?

Section 171.1(d)(4) provides that “public access” must be restricted. In order to determine
whether ““public access” to an area exists, you must consider all relevant factors and not solely
whether there is a business-reason for being on the premises. Based on your description, the
grounds are publicly accessible to bus tours, children attending on-site daycare, and
family/friends attending special events. These activities qualify as “public access” based on
numerous relevant considerations, including that the individuals are not employees at KSC or
CCAFS, they have no role in the regular operations of the facilities, they have no part in the
movement of hazardous materials, the grounds are readily open to them during certain hours, and
they are on the premises for purely recreational or educational purposes. Therefore, KSC and
CCAFS must limit these individuals from accessing areas where hazardous materials are moving
in order to fall under 49 C.F.R. § 171.1(d)(4).

(2) Considering the facts above, does 49 C.F.R. § 171.1(d)(4) exempt KSC and CCAFS from
the HMR?

As discussed above, KSC and CCAFS are not subject to the requirements of the HMR, under 49
C.F.R. § 171.1(d)(4), if steps are taken to restrict public access to the areas where hazardous
materials are moving within these facilities. Based on the information you provided, public
access to the facilities is entirely restricted between 7:00 p.m. and 5:00 a.m.; therefore,
movement during those hours is not subject to the HMR. Similarly, the HMR does not apply if
public access to the areas of movement is restricted through the use of fences, security, or other
means during business hours when there is public access to the facilities.



(3) If the answer to Question 2 is “No,” is it possible to invoke the exemption for compressed
gas trailer movements within the contiguous facility boundaries during the hours of where no
members of the general public should be on KSC and CCAFS (e.g., 1900 to 0500)?

Yes; as discussed above, the requirements of the HMR do not apply when hazardous materials
are moved within the boundaries of these facilities during periods when public access is
restricted from the areas of movement. Therefore, KSC and CCAFS may move hazardous

materials within the contiguous facilities when the public is excluded from the grounds between

7:00 p.m. and 5:00 a.m. or if the public is barred from the area of movement during business
hours.

If you require additional clarification or assistance, please do not hesitate to submit further
inquiries.
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