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Dear Mr. Cox:

Ms. Douglass has asked me to respond to your September 24, 2009 letter to her
concerning the definition in the Hazardous Material Regulations (HMR), 49 C.F.R. parts
171-180, of a “non-bulk packaging” when used as a receptacle for solids: “a packaging
which has: . . . (2) A maximum net mass of 400 kg (882 pounds) or less and a maximum
capacity of 450 L (119 gallons) or less.”_49 C.F.R. § 171.8. As you note, under that
definition, a packaging must meet both the weight (or mass) and capacity (or volume)
criteria to be a “non-bulk packaging” under the HMR. You state that your client
questions whether this definition was validly issued and carries out the intention of the
Pipeline and Hazardous Materials Administration (PHMSA) and its predecessor agency,
the Research and Special Programs Administration (RSPA).

I regret that it has taken more time to respond to your letter than we initially anticipated,
and I hope that this delay has not caused any inconvenience for your client.

Before RSPA’s rulemaking in Docket No. HM-181, a “non-bulk packaging” as a
receptacle for a solid material was defined as a packaging with ““a capacity of 400
kilograms (881.8 pounds) or less.” 49 C.F.R. § 171.8 (Oct. 1, 1990 edition). In a similar
manner, a “bulk packaging” as a receptacle for a solid material was defined as a
packaging with “a capacity greater than 400 kilograms (881.8 pounds).” Id.

In response to the notice of proposed rulemaking in Docket No. HM-181, a commenter
suggested revising the definitions of “bulk packaging” and “non-bulk packaging” based
upon their volumetric capacity, rather than the mass or weight of their contents, because
“the distinction for non-bulk vs. bulk packaging of solids . . . in pounds . . . would cause
an identical package to be ‘bulk’ in some cases and ‘non-bulk’ in others given the various
density of materials transported.” RSPA’s December 21, 1990 final rule (55 Fed. Reg.
52402) did not fully carry out this proposed revision in defining these terms, in relevant
part, as follows:




Bulk packaging means a packaging . . . which has: ... (2) A
capacity by weight greater than 400 kg (882 pounds) or internal volume
greater than 450 L (119 gallons) as a receptacle for a solid.

Non-bulk packaging means a packaging which has: ... (2) A
capacity of 400 kilograms (882 pounds) or less or an internal volume of
450 liters (119 gallons) or less as a receptacle for a solid.

55 Fed. Reg. 52471. The problem with the definitions adopted in the December 21, 1990
final rule is that a packaging having a capacity by weight greater than 400 kg and an
internal volume no more than 450 liters could be both a bulk packaging and a non-bulk
packaging at the same time. Similarly, a packaging having a capacity or 400 kg or less
and an internal volume greater than 450 liters could also be both a bulk packaging and a
non-bulk packaging at the same time.

On December 20, 1991, RSPA published a further final rule in Docket No. HM-181
making revisions and editorial and technical corrections to the December 21, 1990 final
rule. 56 Fed. Reg. 66124. At that time, RSPA revised the definitions of “bulk
packaging” and “non-bulk packaging” in relevant part, as follows:

Bulk packaging means a packaging . . . which has: ... (2) A
maximum net mass greater than 400 kg (882 pounds) or a maximum
capacity greater than 450 L (119 gallons) as a receptacle for a solid.

Non-bulk packaging means a packaging which has: . .. (2) A
maximum net mass of 400 kg or less and a maximum capacity of 450 L
(119 gallons) or less as a receptacle for a solid.

56 Fed. Reg. at 66158. By changing “or” to “and” in the definition of a “non-bulk
packaging” RSPA eliminated the possibility that a packaging could be both a “bulk” and
a “non-bulk” packaging at the same time. Under the revised definitions, only a
packaging that has both a net mass (or weight) up to 400 kg and a capacity (or volume)
up to 450 L would be considered a “non-bulk packaging.” A packaging that exceeds
either the weight or volume threshold would be considered a “bulk packaging.”

As you also discuss, on October 1, 1992, RSPA published another final rule in Docket
No. HM-181 to correct editorial errors and make minor regulatory changes to the
December 21, 1990 and December 20, 1991 final rules. 57 Fed. Reg. 45446. In this final
rule, the definitions of “bulk packaging” and “non-bulk packaging™ were revised, in
relevant part, to read:

Bulk packaging means a packaging . . . which has: ... (2) A
maximum net mass greater than 400 kg (882 pounds) and a maximum
capacity greater than 450 L (119 gallons) as a receptacle for a solid.




Non-bulk packaging means a packaging which has: ... (2) A
maximum net mass less than 400 kg (882 pounds) and a maximum
capacity less than 450 L (119 gallons) as a receptacle for a solid.

57 Fed. Reg. 45453. However, clerical errors in this final rule led to, first, a correction to
that part of the definition of “bulk packaging” when used as a receptacle for a liquid (57
Fed. Reg. 47513 [Oct. 16, 1992])' and, second, revisions to the threshold quantities in the
definition of “non-bulk packaging” by replacing the wording “less than 400 kg (882
pounds)” and “less than 450 L (119 gallons)” with “’400 kg (882 pounds) or less” and
“450 L (119 gallons) or less,” respectively. 57 Fed. Reg. 59309 (Dec. 15, 1992).

As you have noted, in the preamble to the October 1, 1992 final rule, RSPA stated that it
was revising the definition of “non-bulk packaging” “to clarify that the maximum
capacity of the packaging must be less than 450 L (119 gallons) and for solids the
maximum net mass of the packaging must be less than 400 kg or a maximum capacity of
less than 450 L.” 57 Fed. Reg. 45446. Any significance of this preamble statement is
weakened by the December 15, 1992 revisions to the definition of “non-bulk packaging”
which (1) corrected the unintended change in October 1992 to “less than” from “or less”
in the 1990 and 1991 final rules, and also (2) left unchanged the need for such a
packaging to have both a net mass no greater than 400 kg and a capacity no greater than
450 L.

Based on this rulemaking history, it is clear that—

--The revisions to the definition of a “non-bulk packaging” in 1990, 1991, and
1992 were part of the rulemaking in Docket No. HM-181, in which RSPA issued
a notice of proposed rulemaking and adopted final rules after considering the
comments in response to that notice. There is no basis for your argument that the
1991 and 1992 final rules were not adopted in a “notice-and-comment”
rulemaking proceeding.

--In every case, any interested party had an opportunity to petition RSPA to
reconsider the final rules it had adopted. See 49 C.F.R. § 106.35, as in effect
during 1990-92. No petition was submitted for reconsideration of the revisions of
the definition of “non-bulk packaging,” nor was judicial review sought of any of
these final rules.

--The definition of “non-bulk packaging” as a receptacle for a solid material has
remained unchanged since December 15, 1992, and the agency has consistently
interpreted the plain words of the definition to mean that only a packaging that
has both a net mass no greater than 400 kg and a capacity no greater than 450 L
meets the definition of a “non-bulk packaging” as a receptacle for a solid.

! In the October 1, 1992 final rule, the threshold for a “bulk packaging” as a receptacle for a liquid was set
forth as “450 L (199 gallons)” rather than “450 L (119) gallons.” See. 57 Fed. Reg. at 45453.




For these reasons, I am unable to agree with your client’s position that a combination
packaging weighing less than 400 kg but having an internal volume greater than 450 L
meets the definition of a “non-bulk packaging” as intended and adopted in the Docket
No. HM-181 rulemaking and as currently set forth in 49 C.F.R. § 171.8. Rather, sucha
packaging may meet the definition in 49 C.F.R. § 171.8 of a “large packaging” as
adopted in RSPA’s June 21, 2001 final rule (66 Fed. Reg. 33335), which may be used for
the transportation of hazardous materials in commerce “if approved by PHMSA’s
Associate Administrator.” 49 C.F.R. § 178.801(i). Therefore, PHMSA is not accepting
your suggestions to (1) publish a letter of interpretation that the current definition of
“non-bulk packaging” in 49 C.F.R. § 171.8 was not validly adopted, (2) initiate a new

-rulemaking to revise the current definition of “non-bulk packaging” (beyond the current
proceeding in Docket No. HM-23 1)2, or (3) provide assurances that enforcement actions
will not be taken if your client makes shipments of hazardous materials in packagings
that are not authorized under the HMR, an approval, or a special permit.

If you have further questions or need additional information, you may contact me or
Frazer C. Hilder of my staff at 202-366-4400.

Sincerely,
v‘&lﬂu’ a{ /%fao

Sherri L. Pappas
Acting Chief Counsel

2 Seethe September 1, 2006 notice of proposed rulemaking in Docket No. PHMSA-06-25736 (HM-231)

(71 Fed. Reg. 52017, 52026), in which PHMSA is currently considering revisions to the definitions of
“bulk packaging” and “non-bulk packaging” to clarify how these terms are defined without changing their
meaning.. Your letter will be considered a comment in this rulemaking and placed in the public docket.




