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Dear Mr. Mauney:

This letter is in response to your April 28, 2017, letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to fire extinguishers.
Specifically, you reference § 173.309(c)(4) of the HMR, which requires a fire extinguisher be
tested, without evidence of failure or damage, to at least three times its charged pressure at 21 °C
(70 °F) but not less than 825 kPa before initial shipment, and be marked to indicate the year of
the test within 90 days of the actual date of the original test. You ask if this regulation intends
for the testing stamp year to reflect the year the fire extinguisher was tested, as opposed to the

year the cylinder was manufactured.

The intention of the testing requirement in § 173.309(c)(4) is to mark the cylinder with the year
the fire extinguisher was tested and place the marking on the fire extinguisher within 90 days of
the actual date of the original test. For example, if a cylinder was manufactured in 2015,
subjected to testing in 2017, and thus put into use as a fire extinguisher; the stamp should be
marked as 2017 within 90 days of such testing.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch

Standards and Rulemaking Division
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Standards and Rulemaking Division,

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration,
Attn: PHH-10,

U.S. Department of Transportation, East Building,

1200 New Jersey Avenue, SE.,

Washington, DC 20590-0001.

28-April-2017

To Whom It May Concern:

We are writing to obtain an interpretation of a provision contained within the
Code of Federal Regulations, which states as follows:

(c) Non-Specification cylinders are authorized as fire extinguishers
subject to the following conditions:

* %k k * %

(4) Each fire extinguisher must be tested, without
evidence of failure or damage, to at least three times
its charged pressure at 21 °C (70 °F) but not less than
825 kPa (120 psig) before initial shipment, and must be
marked to indicate the year of the test (within 90 days
of the actual date of the original test) and with the words
“MEETS DOT REQUIREMENTS.’ This marking is
considered a certification that the fire extinguisher is
manufactured in accordance with the requirements of this
section. The words “This extinguisher meets all
requirements of 49 CFR 173.306” may be displayed on fire
extinguishers manufactured prior to January 1, 1976;

49 CFR § 173.309 (c)(4).

The purpose of this regulation is to insure the strength and integrity of the fire
extinguisher cylinder prior to shipping through commerce. This is done through
hydrostatic testing. The issue that requires clarification is what date stamp should
appear on the product?

The regulation itself is not clear, and refers to testing and dating the “fire
extinguisher” within 90 days of the actual date of the original hydrostatic test.
Hydrostatic testing involves filling the cylinder with a liquid, usually water, and
pressurization of the vessel to the specified test pressure. A finished fire extinguisher
(vs. cylinder) which is a filled vessel, cannot be tested in this manner without discharging



its contents. Accordingly, the “letter” of the regulation cannot be followed, because it is
the “cylinder” that is subject to hydrostatic testing — not the fire extinguisher itself.

Based upon these ambiguities, it appears that the drafters intended to have the
hydrostatic testing performed within 90 days of final manufacture of the product.
Accordingly, then, for older cylinders that have been hydrostatically tested and date
stamped, the intent of the regulation would be satisfied by performing an additional
hydrostatic test, completing assembly of the fire extinguisher, and marking the fire
extinguisher with the new date stamp. By way of example, a 2015 cylinder could be
subjected to a hydrostatic test in 2017, turned into a fire extinguisher, and the date
stamp modified to reflect the accurate date of the test and assembly of the final product.

We would like clarity on this regulation, and appreciate your time and
consideration.

Regards, |
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Ronald C. Mauney

Senior Product Design Engineer

Kidde Residential and Commercial Division
1016 Corporate Park Drive

Mebane, NC 27303

Tel: (919) 304-8203

Fax: (919) 304-8205
Ronald.Mauney@kiddeus.com




