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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

MAY 2 52017

John J. Blum

Director, Technical Services
Ball Food & Aerosol

9343 W. 108th Circle
Westminster, CO 80021

Reference No. 17-0028
Dear Mr. Blﬁm:

This letter is in response to your March 21, 2017, email requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the wall thickness of
Department of Transportation (DOT) Specification 2P and 2Q inner non-refillable metal
receptacles.

We have paraphrased and answered your questions as follows:

Q1.  Youask how wall thickness is defined and if it denotes the thickness of the steel substrate
or the combined thickness of the steel and any applied polymeric liners.

Al.  Wall thickness is the thickness of the material as specified in §§ 178.33-5 and 178.33a-5
for DOT Specification 2P and 2Q containers, respectlvely This does not include any
applied polymeric liners that may be added.

Q2.  You ask if and/or when rounding up the wall thickness measurement is allowed. You
further provide an example asking if a wall thickness measured at 0.0066 inch meets the
0.007-inch requirement for DOT Specification 2P containers.

A2.  Section 178.33-7 states, “The minimum wall thickness for any container shall be 0.007
inch.” Therefore, rounding up is not acceptable as the wall thickness would not meet the
minimum requirement.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

T. Glenn Foster .
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Standards and Rulemaking Division
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Goodall, Shante CTR (PHMSA) 6&0‘{“’“’”95
From: INFOCNTR (PHMSA) [ r) - OO OQ%
Sent: Tuesday, March 21, 2017 2:30 PM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Request for formal Letter of Interpretation

Hi Shante/Alice,
Please submit this as a letter of interpretation. Please let me know if you have any questions.

Thanks,
Jordan

From: Blum, John J (John) [mailto:JBLUM@BALL.COM]
Sent: Tuesday, March 21, 2017 10:38 AM

To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>
Subject: Request for formal Letter of Interpretation

| have two questions that I'd like a formal answer on from DOT. It applies to 49 CFR 178.33 and 178.33a - specifically
section 7 - wall thickness.

Question 1: How is wall thickness defined? For example, if you have a container manufactured with a steel substrate
coated with a polymeric liner (either inside or outside or both), is the wall thickness the thickness of the steel substrate
or the combined thickness of the steel and any applied polymeric liners?

Question 2: Thickness for DOT-2P and DOT-2Q are .007 and .008” respectively in 178.33(7) and 178.33a(7). If the
minimum wall thickness is measured at .0066”, does this qualify as .007” for DOT-2P? When is rounding up allowed or
not allowed?

Respectfully Submitted,

John

John J. Blum, Ph.D.

Director, Technical Services
Ball Food & Aerosol

9343 W. 108%™ Circle
Westminster, CO 80021-3682
Phone/Mobile: 847.414.5432
E-Mail: jblum@ball.com

This message and any enclosures are intended only for the addressee. Please
notify the sender by email if you are not the intended recipient. If you are

not the intended recipient, you may not use, copy, disclose, or distribute this
message or its contents or enclosures to any other person and any such actions
may be unlawful. Ball reserves the right to monitor and review all messages
and enclosures sent to or from this email address.



