1200 New Jersey Avenue, SE

U.S. Department
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety

Administration ; MAR 3 12017

Gary Lindsey

Berlin Packaging, Dangerous Goods Division
1195 Washington Pike

Bridgeville, PA 15017

Reference No. 17-0013

Dear Mr. Lindsey:

This letter is in response to your February 1, 2017, letter requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to certain packaging
requirements for nitric acid. You reference § 173.158(¢), which states that when nitric acid of
less than 90 percent concentration is packed in wooden or fiberboard outer packagings, the glass
inner packagings must be packed in tightly-closed, intermediate packagings and cushioned with
an absorbent material. Specifically, you ask if the intent of this section is to require enough
absorbent material to absorb the entire contents of the package.

The answer is yes. The requirement for absorbent material is such that there must be a sufficient
amount to absorb the entire liquid contents of the package. This is consistent with similar
requirements in other sections of the HMR.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely, /
itk D 'ndg/

Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division



Dodd, Alice (PHMSA)

From:

Sent:

To:

Subject:
Attachments:
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FW: 49 CFR 173.158 (e)
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Please submit this as a letter in interpretation. Please let me know if you have any questions.

Thanks,
Jordan

From: Gary Lindsey - Dangerous Goods [mailto:Gary.Lindsey@berlinpackaging.com]
Sent: Wednesday, February 01, 2017 12:23 PM
To: PHMSA HM InfoCenter <PHMSAHM InfoCenter@dot.gov>

Subject: 49 CFR 173.158 (e)

Hello,

Attached please find a letter with my question. If additional information is needed, please contact me at the phone

number below.
Regards,

Gary Lindsey

Berlin Packaging, Dangerous Goods Division

1195 Washington Pike
Bridgeville, PA 15017
412-564-2461

gary.lindsey@berinpackaging.com




February 1, 2017

U.S. DOT
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards
Attn: PHH-10
East Building
1200 New Jersey Avenue, SE.
Washington, DC 20590-0001

RE: Question regarding absorbent — 173.158 (e)

(e) Nitric acid of less than 90 percent concentration, when offered for transportation or
transported by rail, highway, or water may be packaged in 4A, 4B, or 4N metal boxes, 4G fiberboard
boxes or 4C1, 4C2, 4D or 4F wooden boxes with inside glass packagings of not over 2.5 L (0.66 gallon)
capacity each. When placed in wooden or fiberboard outer packagings, the glass inner packagings must
be packed in tightly-closed, intermediate packagings, cushioned with an absorbent material. The
intermediate packaging and absorbent material must be compatible with the nitric acid. See §173.24(e).

My question relates to the highlighted section, and very simply, is the intent of the use of absorbent
material to mean that enough absorbent is required to absorb the entire liquid content of the glass

bottles within the package?
Thank you for clarification of this matter.

Regards,

Gary Lindsey

Berlin Packaging, Dangerous Goods Division
1195 Washington Pike

Bridgeville, PA 15017

412-564-2461
gary.lindsey@berinpackaging.com



