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U.S. Department
~of Transportation

Pipeline and Hazardous

1200 New Jersey Avenue, SE
Washington, DC 20590

Materials Safety
Administration

JUN 29 2017

Ms. Bridgett Couch
Couch Helicopter
P.O. Box 52 .
Walcott, AR 72474

Reference No. 17-0012

Dear Ms. Couch:

This letter is in response to your February 2, 2017, email and attached letter requesting
clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable
to reclassifying flammable liquids and placarding. Specifically, you ask about Jet A fuel
(“UN1863, Fuel, aviation, turbine engine, 3, III””), which is a flammable liquid that your
company transports in shop-built, non-specification tanks.

We have paraphrased and answered your questions as follows:

Q1.

Al

Q2.

You ask for confirmation that “UN1863, Fuel, aviation, turbine engine, 3, III”’ can be
reclassified as “NA1993, Combustible liquid, n.o.s., (Jet-A Fuel), 3, IIL.”

The answer is yes. The Hazardous Materials Table (HMT) allows exceptions for
UN1863 material under § 173.150, which authorizes flammable liquids that meet the
definition of no other hazard class and that have a flashpoint at or above 38°C (100 °F) to
be reclassified as a combustible liquid. Note that when transporting hazardous materials
that have been reclassified in accordance with § 173.150, all hazard communications
(including placards) should reflect the same identification number—in this case,

NA1993.

You ask whether “UN1863, Fuel, aviation, turbine engine, 3, III” can be carried in a non-
specification tank. You note that your company uses home-built rather than factory-built

non-specification tanks.

The answer is no. Hazardous materials described as “UN1863, Fuel, aviation, turbine
engine, 3, III” and transported in bulk are subject to Department of Transportation (DOT)
specification packaging in accordance with § 173.242. However, in instances where
UN1863 material is reclassified as a combustible liquid, non-DOT specification tanks



suitable for liquids are permitted under § 173.241. The HMR do not distinguish between
“home-built” and “factory-built” tanks as long as the non-DOT specification tanks are
suitable for the transport of liquids.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division
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Dodd, Alice (PHMSA) J T7-d0/2
From: Nickels, Matthew (PHMSA)
Sent: Thursday, February 02, 2017 10:41 AM
To: Hazmat Interps
Subject: FW: request for letter of interpretation
Attachments: request for interpretation 2.docx

Please process this attached (WORD) Interp Letter request.

Thank you,
Matt

From: Casey Couch [mailto:couchhelicopter@yahoo.com]
Sent: Thursday, February 02, 2017 10:33 AM

To: Nickels, Matthew (PHMSA)

Subject: Re: request for letter of interpretation

Mailing address:

Bridgett Couch
Couch Helicopter
PO Box 52
Walcott, AR 72474
870-573-6350

Please review the attached request.

Thank you
Bridgett Couch
Couch Helicopter

This e-mail and any files transmitted with it are the property of Couch Helicopter Service, Inc. and/or its affiliates, are
confidential, and are intended solely for the use of the individual or entity to whom this email is addressed. If you are not one
of the named recipient(s) or otherwise have reason to believe that you have received this message in error, please delete this
message immediately from your computer. Any other use, retention, dissemination, forwarding, printing, or copying of this e-

mail is strictly prohibited.



Couch Helicopter Service, Inc.
PO Box 52
Walcott, AR 72474
870-573-6350

Feb 2,2017

u.S. DOT

PHMSA Office of Hazardous Materials Standards
Attn: PHH-10

East Building

1200 New Jersey Avenue, SE.

Washing_ton, DC 20590-0001

Dear Sir or Madam:

This is a request for clarification regarding placarding of our commercial trucks. We are a private, not
for hire company, hauling Jet A fuel interstate for our own use. The tanks on our trucks are home built
and not factory spec tanks. In 2011, we were instructed by our DOT safety auditor to placard as
NA1993, Combustible Liquid, n.o.s., (Jet-A Fuel), PGlII. Since this time, we have had other DOT officials
question the use of NA1993. Some believe we should be using UN1863, Fuel, aviation, turbine engine,
3, PGlIl. According to our auditor, it was illegal for us to use UN1863 because our tanks were not spec
tanks and could not be leak tested. Other DOT officials have said the home built tanks are not an issue

and we should be using UN1863.

Therefore, my first question is, can Jet A fuel be reclassified as combustible liquid nos NA1993? Second,
can UN1863 be carried in a non-spec tank?

We strive to be compliant regarding hazmat regulations. It does not matter to our company which
number we placard with, as long as we are legal. At this time, we have had many different opinions of
the correct method and we are unsure how to proceed. Any guidance you could provide would be

greatly appreciated.

Kindest regards,

Bridgett Couch
Couch Helicopter



