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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

ARPR 1 3 2017

James G. Rairigh

Vice President

W. T. Bell International, Inc.
8811 Emmott, #1900
Houston, TX 77040

Reference No. 16-0205
Dear Mr. Rairigh:

This letter is in response to your December 22, 2016, letter requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to packaging
requirements for explosives. You provide a scenario where an approval, EX 2013040288,
classifies certain radial shaped charges as UN0440 when packaged in accordance with the
approval. Packing instruction 137 is assigned to UN0440 in § 173.62, and it requires an
orientation mark for conical shaped charges. Specifically, you seek confirmation of your
understanding that the packaging description in EX 2013040288 takes precedence over the

requirements in § 173.62.

The answer is yes. The competent authority approval issued by the Associate Administrator for
Hazardous Materials Safety is the definitive statement of proper shipping name, identification
number, and classification code for explosives. The approval document may also contain
additional stipulations, including packaging requirements. Any packaging information contained
in the approval document takes precedence over the requirements contained in the Table of
Packing Methods in § 173.62. Therefore, radial shaped charges transported under

EX 2013040288 must be packaged in accordance with the methods specified in this approval and
are not subject to packing instruction 137 in § 173.62.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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From: ~ INFOCNTR (PHMSA) [ L? -0O20S
Sent: Tuesday, December 27, 2016 3:01 PM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Interpretation Request

Attachments: Enclosures.pdf; Letter to PHMSA 12-22-16.pdf

Hi Shante/Alice,
Please submit this as a letter of interpretation. Please let me know if you have any questions.

Thanks,
Eamonn

From: Tina Yates [mailto:tina.wthii@hughes.net]

Sent: Thursday, December 22, 2016 7:50 PM

To: PHMSA HM InfoCenter <PHMSAHMInfoCenter@dot.gov>
Cc: JRairigh@aol.com

Subject: Interpretation Request

.Dear Sir or Madam,
Attached please find our Request for interpretation as well as supporting documents.

Thank you in advance for your help,

Tina W. Yates / Materials & Compliance Manager
Tina@witbell.com / (936) 344-2225 / (936) 355-9825

W, T Bell Internationali, inc.
www.wibell.com
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1.8, Depariment Esst Bulding, PHH - 32
of Transporiation 1200 New Jerssy Aveniie, Soidheast

: Wankingion, D.C. 20590
Pipeline and Hazardous . The US Department of Transportation

Materlals Safety Administration Competent Authority for the United States

Based upon a request by W.T. Bell International, Inc,, 25348 FM 1375 East, Huntgville,
TX 77340, United States the following items are classed in accordance with Section
173.56, Title 49, Code of Federal Regulations (49 CFR). A copy of your application, afl
supporting documentation and a copy of this approval must be retained and made
available to DOT upon request,

E PER SHIPPING NAME AND MBER:
Charges, shaped, without detonator, UN0440
LN, CLASSIFICATION CODE: 1.4D
REFERENCE NUMBER y IGN RT
EX2013040288 ~ D/N: 301-IP-DOT, P/N's; 1580T10 PA, 16808001,

1680T0C1PA, 18138001, 19008001, 20638001,
2063T001PA, 21258001, 2125T001PA, 22508001,
2250T001PA, 25008101, 2500T101PA and
27508101 :

NOTES: This classification is only valid for shape charges with net explosive weight not
more than 38 grams, when packaged as follows: Inner Packaging ~ Bags, plastic
hermetically sealed, each containing a single unit pre-wrapped in anti-static polyethylene
foam and bubble wrap. Outer Packaging — UN 4G fiberboard box with double corrugated
fiberboard padding liner (thickness not less than % inch each) and double corrugated
fiberboard pads (thickness not less than 2 inches each) at both ends, each containing a

single inner packaging,
DATED: 06/18/2013
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For Dr. Magdy El-Sibaie
Associate Administrator for Hazardous Materials Safety
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U.S. Depatment
of Transportation

Pipeline and
Hazardous Materials Safety
Adminisiration

APR 12 2005

400 Seventh Street, S.W.
Washington, D.C. 20590

Mr. Paul Shelton Ref No.: 05-0033

Hazmat Seminars
Post Office Box 6122
Oak Ridge, Tennessee 37831

Dear Mr. Shelton:

This responds to your January 26, 2005 letter requesting clarification of the packaging
requirements for explosives contained in § 173.62 of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if shippers are free to
utilize any option provided in the referenced packing instruction for an explosive,
assuming there is no packaging specified in the approval letter, even when that option
differs from the confi guration in which classification testing was conducted.

The competent authority approval issued by the Associate Administrator for Hazardous
Materials Safety is the definitive statement of proper shipping name, identification
number, and classification code for new explosives. The approval document may also
contain additional stipulations, including packaging requirements. Any packaging
information contained in the approval document takes precedence over the requirements
contained in the Table of Packing Methods in § 173.62. If the approval does not contain
- specific packaging requirements, the explosive must be packaged as prescribed in the
Table of Packaging Methods found in § 173.62. In these instances, you may utilize any
packaging configuration authorized by the packing instruction for the explosive.

I'hope this information is helpful. Please contact us if you require additional assistance.

Si .
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L/ John A. Gale
Chief, Standards Development 7
Office of Hazardous Materials Standards
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HAZMAT SEMINARS
POST OFFICE BOX 6122

OAK RIDGE, TENNESSEE 37831 5,, -“70 k@
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Chief, Interpretations : ' -

Research and Special Programs Administration O 5 -0 O 35 .
U. S. Department of Transportation hl
400 Seventh Strect, SW P

Washington, DC 20590

Re: 49 CFR 173 Subpart C:
Packaging of Explosives

I am an instructor in hazardous materials transportation regulations, including the DOT
Regulations applicable to the classification, packaging, and transportation of explosives.
An issue has arisen in several classes concerning the flexibility provided by the Table of
Packing Methods in §173.62. :

It is clear that the new explosive classification document issued by the Associate
Administrator is the definitive statement of proper shipping name, identification number,
and classification code. It is also routine for the Associate Administrator to include

additionai requirements or limitations in the document, frequently stipulating packaging

which much be utilized for commercial transport. Where such stipulations differ from
provisions in the Table of Packing Methods in §173.62, it is understood that the
classification document takes precedence over the Table.

The question concerns those situations in which the new explosive classification
document is silent on packaging requirements, and the identification number is used to
reference a packing instruction in §173.62. In such situations, are shippers free to utilize
any option provided in the referenced packing instruction, even when that option differs
from the configuration in which classification testing was conducted? '

It would appear from the plain language of the Regulations that, absent a prescription or
limitation in the classification document, unrestricted use of the Table of Packing
Methods is allowed. If this is not correct, please advise of the correct interpretation.

Thank you for your assistance.
)7kt Sttt

Paul Shelton
HAZMAT SEMINARS

TELEPHONE: (865) 6932837 » FAX: (865) 470-4444




) - WT. Hntrhational

P an explosives specialty group
8811 EMMOTT, SUITE 1900

HousTon, TX 77040
(713) 306-1262

JRairigh@aol.com

U.S. DOT

PHMSA Office of Hazardous Materials Standards
Attn: PHH-10

East Building

1200 New Jersey Avenue, SE

Washingten, DC 20590-0001

22 December 2016

Mr. Jim Rairigh

Vice President

W.T. Bell International, Inc.
8811 Emmott, #1900
Houston, TX 77040

Dear Sir or Madam:

One of our shaped charge products, UN0440, was recently rejected by the carrier because it did not
comply with 49 CFR §173.62, packaging instruction 137. The specific reason for rejecting our shipment
was that our package contained a single shaped charge but did not have an orientation label (“THIS SIDE
UP”) as required by the packaging instruction. However, the package and its labeling fully complied with
the approval letter’s, EX2013040288, packaging note. Our understanding of the hazardous materials
regulations is that the directions contained in the packaging note shall be used in preference to the
general directions contained in the CFR’s packaging instruction, see PHMSA ref. no. 050033.

The subject shaped charge is a radial shaped charge known in the field as a “pipe cutter.” As such the
shaped charge effect covers a full 360 degrees. Because of this geometry there is no orientation in
which all of the jet will act in a downward direction. The orientation requirement of packaging
instruction 137 is therefore ineffectual for radial shaped charges. The orientation requirement is only
effectual for conical and linear shaped charges, both of which act only in one direction.

Were we correct in offering our product for transport without the orientation label affixed to the
package?

For future shipments, should our package have an orientation label affixed to it?

Sincerely,

fanes G. Runigh

Jim Rairigh
Vice President

Enclosures (2)
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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

APR 13 2017

James G. Rairigh

Vice President

W. T. Bell International, Inc.
8811 Emmott, #1900
Houston, TX 77040

Reference No. 16-0205

Dear Mr. Rairigh:

This letter is in response to your December 22, 2016, letter requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171 -180) applicable to packaging
requirements for explosives. You provide a scenario where an approval, EX 2013040288,
classifies certain radial shaped charges as UN0440 when packaged in accordance with the
approval. Packing instruction 137 is assigned to UN0440 in § 173.62, and it requires an
orientation mark for conical shaped charges. Specifically, you seek confirmation of your
understanding that the packaging description in EX 2013040288 takes precedence over the
requirements in § 173.62.

The answer is yes. The competent authority approval issued by the Associate Administrator for
Hazardous Materials Safety is the definitive statement of proper shipping name, identification
number, and classification code for explosives. The approval document may also contain
additional stipulations, including packaging requirements. Any packaging information contained
in the approval document takes precedence over the requirements contained in the Table of
Packing Methods in § 173.62. Therefore, radial shaped charges transported under

EX 2013040288 must be packaged in accordance with the methods specified in this approval and
are not subject to packing instruction 137 in § 173.62.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division




