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Dear Ms. Jarman-

This letter is in response to your December 22, 2016, letter requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-1 80) applicable to the use of a cargo
heater during the transportation of a Class 3 flammable liquid. You provide a scenario in which
there is a closed trailer that has a retractable top and sides, allowing it to become similar to a
flatbed truck during loading and unloading but to remain closed in transportation.

We have paraphrased and answered your questions as follows:

QI.  Noting that a closed trailer equipped with a cargo heater contains a Class 3 flammable
liquid and does not meet the requirements of § 177.834(1)(2), you ask if the trailer may be
transported provided the cargo heater remains off during transportation.

Al.  The answer is yes. The requirements of § 177.834(1)(2) only apply to a cargo heater that
~ is turned on or in use while in transportation. This Office further recommends rendering
the heater inoperable to avoid opportunity for inadvertent activation.

Q2. You ask if the requirements of § 177.834(1)(2) apply provided the trailer described in the
scenario has its top and sides fully retracted to become similar to a flatbed trailer during
loading/unloading activities. -

A2.  See Al. If the cargo heater is not turned on (and inoperable) during loading/unloading
and transportation, the requirements of § 177.834(1)(2) do not apply. However, if the
cargo heater is turned on (and operable), the requirements of § 177.834(1)(2) apply. The
HMR does not distinguish between a closed and flatbed trailer in regards to a motor
vehicle equipped with an operable cargo heater.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.
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December 22, 2016

Mr. Charles Betts, Division Director

Standards and Rulemaking (PHH-10)

U.S. Department of Transportation

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
East Building, 2nd Floor

1200 New Jersey Ave., SE

Washington, DC 20590

Dear Mr. Betts:

I am writing to request a written Department of Transportation (DOT) interpretation concerning the use of
cafgo heaters in a motor vehicle with a closed trailer when transporting Class 3 flammable liquids. The
particular closed trailer in question has retractable top and sides, where it basically becomes a flatbed
truck during loading and unloading activities, but remains closed in transport.

As set out in 49 CFR 177.834(1), there is a requirement whereby a motor vehicle equipped with a
combustion cargo heater may be used to transport Class 3 (flammable liquid) materials only when certain
conditions are met. The cargo heater meets all required criteria in 49 CFR 177.834(1).

Question 1: If the above-described motor vehicle with a closed trailer does not meet all of the
requirements set out in 49 CFR 177.834(l), but the cargo heater is never turned on during
transportation, would the cargo heater be allowed to remain in the closed trailer during
transportation? [For example, electrical apparatus retrofitted into the trailer is not certified
non-sparking or explosion proof as required by 49 CFR 177.834(I)(2)(i)(A)(1), but the electrical
equipment is never turned on in transportation.]

Question 2: If the trailer with retractable top and sides is positioned such that the top and sides
are fully retracted and the cargo heater is not turned on, and the trailer essentially becomes a
flatbed truck during loading/unloading activities, would the requirements of 49 CFR 177.834(])
apply, as trailer is fully open and not functioning as a closed trailer?

1 appreciate your assistance with these questions.

Sincerely,
Erin N. Jarman

Environmental Scientist

AECOM




