
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Jay White 
President and General Manager 
Teleflex 
3015 Carrington Mill Boulevard 
Morrisville, NC 27560 

Reference No. 16-0200 

Dear Mr. White: 

MAR 3 0 2017 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your December 11 , 2016, letter requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to exceptions for 
passengers, crewmembers, and air operators. You describe in your letter a small lithium metal 
battery contained in both the EZ-IO Intraosseous Infusion system and the OnControl Driver 
system, further stating that the battery meets the requirements of each test in the United Nations 
(UN) Manual of Testing and Criteria Part III, Sub-section 38.3 and contains less than 2 grams of 
lithium metal. Specifically, you ask if Teleflex employees are permitted to transport this small 
lithium metal battery, as well as the devices in which it is contained, in carry-on baggage aboard 
a passenger aircraft for the purpose of demonstrations and promotional shows. 

The answer is yes, provided Teleflex employees follow the requirements in § 175.1O(a)(l8). The 
requirements of this section allow a passenger or crew member to carry a medical device 
containing dry cells or dry batteries (including lithium cells or batteries) in either checked or 
carry-on baggage. Spare lithium batteries must be individually protected to prevent short circuits 
(e.g., placing them in original retail packaging, insulating exposed terminals with tape, or placing 
each battery in a separate plastic bag or protective pouch) and must be placed in carry-on 
baggage only. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



December 11 , 2016 

U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Attention: PHH-10 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 
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3015 Carrington Mill Blvd . 
Morrisville, NC 27560 
USA 
Phone: 919-544-8000 

www.teleflex .com 

Request for Interpretation Letter on 49 CFR § 175.1 O(a)(18) 

Dear Sir/Madam: 

I am writing to request a formal interpretation letter on the exceptions in the hazardous materials 
regulations (HMR) found at 49 CFR § 175.1 O(a)(18). This provision applies to passengers or 
crewmembers when they carry aboard the aircraft for personal use "portable electronic devices (e.g., 
watches, calculating machines, cameras, cellular phones, laptop and notebook computers, 
camcorders, medical devices etc.) containing dry cells or dry batteries (including lithium cells or 
batteries) and spare dry cells or batteries for these devices." (Emphasis added.) 

Teleflex is a manufacturer of two small , life-saving medical devices known as the EZ-10 lntraosseous 
Infusion system and the OnControl Driver system used in the delivery of fluids and medications to 
patients in the pre-hospital and hospital environments. These devices are powered by a small lithium 
metal battery that contains less than 2 grams of lithium metal content. The battery has been tested to 
meet the UN Manual of Tests and Criteria, Part Ill, Sub-section 38.3. 

Representatives from Teleflex intend to carry these devices aboard the aircraft for personal use when 
traveling to give demonstrations at medical facilities and promotional shows. The devices will be 
placed in customized carrying cases that will protect them from being damaged and inadvertent 
activation. We note that your office issued a letter to Arie Tillberg with Morpho Detection on March 3, 
2016 (Ref. No. 15-0202) confirming that a small lithium ion battery may be carried aboard the aircraft 
by a Morpho Detection employee who is traveling to show the battery "for demonstrations and [at] 
promotional shows." 

The Teleflex situation is nearly identical to the one described in your March 3rct letter to Mr. Tillberg 
except that it addressed a lithium ion battery rather than a lithium metal battery-powered device. 
Therefore, we request confirmation that the EZ-10 lntraosseous Infusion system and the OnControl 
Driver system with a small lithium metal battery may be transported in carry-on baggage on 
passenger aircraft by Teleflex employees for the purpose of demonstrations and promotional shows. 

Thank you for your assistance. I can be reached 919.433.4806 if you have any questions regarding 
this issue. 

Sincerely, 

Jay White 
President and General Manager 
Vascular 



Dodd, Alice (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 
Attachments: 

Hi Shante/ Alice, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Monday, December 19, 2016 4:20 PM 
Hazmat Interps 
FW: Request for Interpretation Letter on 49 CFR § 175.10(a)(18) 
Jay White- Teleflex_Request_for_DOT _Interp_Letter 12 19 16-signed.pdf 

Please submit this as a letter of interpretation. Please let me know if you have any questions. 

Thanks, 
Jordan 

From: Howington, Kim [mailto:Kim.Howington@teleflex.com] 
Sent: Monday, December 19, 2016 10:01 AM 
To: PHMSA HM lnfoCenter <PHMSAHMlnfoCenter@dot.gov> 
Cc: gkerchner wileyrein .com <gkerchner@wileyrein.com>; Ball, Michael <Michael.Ball@teleflex.com>; White, Jay 
<jay.white@teleflex.com> 
Subject: Request for Interpretation Letter on 49 CFR § 175.10(a)(18) 

Dear Sir/Madam: 

Please see attached request for Interpretation Letter on 49 CFR § 175.10(a)(18}. 

Kindly confirm receipt, 

Kim Howington 
Executive Assistant to Jay White, President 
Vascular Division 

P: +1 .919.433.4818 ext. 68.4818 
E: kim.howington@teleflex.com 

Teleflex 
3015 Carrington Mill Blvd ., 6N , Morrisville, NC 27560 
teleflex.com 

This e-mail message, including any attachment(s), is for the sole use of the intended recipient(s) and may contain confidential, proprietary and/or privileged information. Any unauthorized review, use, disclosure or 
distribution is prohibited. If you are not the intended recipient, please notify the sender by reply e-mail and delete, and/or otherwise destroy, all copies of the original message, including any attachment(s). 


