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of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Sean Kelly 
DGI Training 
P.O. Box 16972 
Fernandina Beach, FL 32035 

Reference No. 16-0172 

Dear Mr. Kelly: 

APR 0 6 2017 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your October 23, 2016, email requesting clarification of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to lithium batteries. 
Specifically, you ask for confirmation of your understanding that button cell batteries installed in 
equipment can be transported as general cargo, regardless of the number of button cell batteries 
contained in the equipment, provided the total weight of button cell batteries in each package 
does not exceed 5 kilograms (kg). 

You off er the following as an example of a package you believe should be accepted and 
transported as general cargo: 

• A package contains 100 pieces of equipment--each piece of equipment contains 6 
lithium button cell batteries-for a total of 600 button cell batteries in a package; 

• Each button cell battery contains less than 1 gram (g) of lithium; and 
• Each package contains not more than 5 kg of button cell batteries. 

Your understanding is correct. In accordance with § 173 .185( c ), a package containing lithium 
metal cells or batteries (not exceeding 1 g for a lithium metal cell or 2 g for a lithium metal 
battery) contained in equipment in quantities less than 5 kg net weight per package is excepted 
from the requirement to mark the outer package to indicate it is forbidden aboard passenger 
aircraft. In addition,§ 173.185(c)(3) excepts button cell batteries installed in equipment 
(including circuit boards), or equipment installed with four lithium cells or two lithium batteries 
or less, from the hazard communication requirements prescribed in that section, including the 
marking and documentation requirements prescribed in§ 173.185(c)(3)(i), (ii), and (iii). Please 
note the four lithium cell/two battery limit exception in§ 173.185(c)(3) does not apply to button 
cell batteries installed in equipment. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, · 

~r4~~· · 
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Dodd, Alice (PHMSA) 
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Subject: FW: Clarification Letter of Interpretation Small Button Cell Batteries 49CFR, Section 
173.185 

Hi Shante/Alice, 

Please submit this as a letter of interpretation. Please let me know if you have any questions. 

Thanks, 
Jordan 

-----Original Message-----

From: Sean Kelly [mailto :dgitech@dgitraining .com] 
Sent: Monday, October 24, 2016 3:17 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: RE: Clarification Letter of Interpretation Small Button Cell Batteries 49CFR, Section 173.185 

Thanks Jordan, My complete contact information as follows : 

Sean Kelly 
P.O. Box 16972 
Fernandina Beach, FL 32035 

Tel. 904 556 7774 

Thanks again, Sincerely, 

Sean Kelly 
DGI Training 

-----Original Message-----
From: INFOCNTR (PHMSA) [mailto :INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov] 
Sent: Monday, October 24, 2016 3:10 PM 
To: Sean Kelly 
Subject: RE: Clarification Letter of Interpretation Small Button Cell Batteries 49CFR, Section 173.185 

Dear Sean, 

We have received your request for a written letter of interpretation regarding the hazardous materials regulations (49 
CFR Parts 171-180). The hazardous materials regulations are available at the following URL: 

http://phmsa.dot.gov/regulations 

In order to process your request, please respond to this email with your full contact information (mailing address, 
telephone number) . You may contact the Hazardous Materials Information Center at +l 202-366-4488 with questions. 



Please allow a minimum of 8 weeks before contacting the Office of Hazardous Materials Standards (OHMS) for a status 
on written letters of interpretations. Delivery time of a written interpretation can vary markedly based on topic 
complexity and the depth of review necessary by OHMS Divisions and modal administrations (e.g., FAA) to ensure an 
appropriate response . 

Sincerely, 

Jordan, Hazardous Materials Specialist 

An e-mail response from this office is considered informal guidance. Formal guidance may be requested in accordance 
with 49 CFR 105.20. http: //phmsa.dot.gov/hazmat/regs/interps 

-----Original Message-----
From: Sean Kelly [mailto :dgitech@dgit ra ining.com] 
Sent : Sunday, October 23, 2016 3:01 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Clarification Letter of Interpretation Small Button Cell Batteries 49CFR, Section 173.185 

Could you please provide clarification on Section 173.185(c)(l)(iii) which states, "Except when lithium metal cells or 
batteries are packed with or contained in equipment in quantities not exceeding 5 kg net weight.. .. " 

Section 173.185(c)(3), "Except for a package containing button cell batteries installed in equipment (including circuit 
boards), OR no more than four lithium cells or two lithium batteries installed in the equipment:" 

The ICAO Packing Instruction 970 says it clearly, "Except button cell batteries installed in equipment (including circuit 
boards)." IMDG Code, Special Provision 188.6 says the same thing. 

Your letters of interpretations, 14-0013, 12-0261, and 15-0171, all reference the number of batteries installed in 
equipment rather than the complete exception for button cell batteries installed in equipment. Both government and 
industry have combined these two separate exceptions (number of batteries versus the type button cell batteries) 
installed in equipment. 

It is my contention button cell batteries not exceeding 5 kilos installed in equipment should be transported as general 
cargo (regardless of the number of button cell batteries contained in the equipment). For example, if a piece of 
equipment contains 6 small lithium button cell batteries, each battery contains less than one gram of lithium, we can put 
100 pieces of equipment (6 batteries each= 600 batteries total) in a single package and that package should be accepted 
and transported as general cargo so long as the weight of the batteries does not exceed five kilos. 

Sincerely, Sean Kelly 
DGI Training 
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