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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety

Administration MAY 04 20”

Mr. Jay Johnson, DGSA
Regulatory Compliance Manager
Inmark Packaging

675 Hartman Road, Suite 100
Austell, GA 30168

Reference No. 15-0239
Dear Mr. Johnson:

This letter is in response to your email requesting clarification of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the manufacture of United Nations
(UN) specification packaging. Specifically, you ask whether a specification packaging design
may be tested and certified by a U.S. Department of Transportation (DOT) approved third party
laboratory in the United States and physically manufactured and marked “USA” in Singapore for
use in Asia. You further note that due to its inability to certify Division 6.2 (infectious
substance) packaging designs, the competent authority of Singapore has stated it would
recognize such packaging designs provided they are identical to those successfully tested and
certified in the United States.

The answer is no. Marking is the final step in the packaging manufacturing process. If a
packaging is marked in Singapore, it cannot be marked “USA” as the country of manufacture. If
a packaging was sent to the United States and marked here, the “USA” mark is authorized.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

~ )V ,,-/ .N_:f::;::“:ﬂ/“‘“%wm%;

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division



Goodall, Shante CTE (PHMSA)
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From: Jay Johnson <jayj@inmarkinc.com> .5 = (D cf;\%

Sent: Monday, November 30, 2015 8:42 AM /

To: Foster, Glenn (PHMSA)

Cc: Stevens, Michael (PHMSA); Supko, Ben (PHMSA); Betts, Charles (PHMSA); Dodd, Alice
(PHMSA); Goodall, Shante CTR (PHMSA); Heneghan, John (PHMSA); Leary, Kevin
(PHMSA)

Subject: RE: Question about UN specification packaging

Good Morning Glenn,

How are things going with my request for clarification of US competent authority approval on
packaging systems made outside of the USA if they are tested in the US at a DOT Approved
Third Party Test lab?

We have a Division 6.2 infectious packaging system that has passed testing at TEN-E Packaging
Services. We would like to manufacture this packaging system (exactly as tested) in Singapore
for use in Asia.

Singapore’s Approved Lab is not capable of certifying Division 6.2 packaging. They have
instructed us to do the following:

There is no restriction on the manufacture of UN specification packagings in Singapore.
However, for such packagings to be permitted for use to transport dangerous goods, they
must be tested to the requirements of the UN Model Regulations and be allocated a UN
Specification Mark by the appropriate national authority. Since there are limitations in the
facilities available in Singapore, testing and certification of package types and in its allocation
of a UN Specification Marking may not always be carried out in Singapore. Packagings may be
manufactured in Singapore but tested in other States outside Singapore. Such packagings
would then bare the VRI code of the State where the tests had been performed and marks
allocated by the appropriate national authority and not the State of manufacture. CAAS would
also recognise such packaging types as well and not limited to those that had been tested in
Singapore or bare the SGP mark.

Hope this addresses your enquiry.

Can US competent authority approval on packaging systems be applied to systems made
outside the USA.

Kind Regards,

Jay Johnson, DGSA | Regulatory Compliance Manager
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Follow us at:

Visit our website or InmarkPackaging.com to learn more about our products and services.

Confidentiality Notice:

This communication constitutes an electronic communication within the meaning of the Electronic Communications Privacy Act, 18 U.S.C. Section 2510,
and its disclosure is strictly limited to the recipient intended by the sender of this message. This transmission, and any attachments, may contain
confidential information. If you are not the intended recipient, any disclosure, copying, distribution or use of any of the information contained in or
attached to this transmission is STRICTLY PROHIBITED. Please contact us immediately by return e-mail or at +1-770-373-3300 and destroy the original
transmission and its attachments without reading or saving in any manner.



