
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Tony Celo 
Product Stewardship Specialist 
Fuchs Lubricants Co. 
17050 Lathrop A venue 
Harvey, IL 60426 

Reference No. 16-0140 

Dear Mr. Celo: 

DEC 2 2 2016 

1200 New Jersey Avenue; SE 
Washington, DC 20590 

This letter is in response to your August 24, 2016, email and subsequent phone conversation , 
requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) 
applicable to combustible liquids. Specifically, you ask whether a non-bulk package reclassified 
as a combustible liquid may display the identification number and proper shipping name marking 
when transported domestically in accordance with § 173. l 50(f). You further explain the package 
is classified as a flammable liquid when transported internationally. 

Section 173.1 SO(f) specifies that a flammable liquid with a flash point at or above 100 °F and 
below 140 °F may be reclassed as a combustible liquid except when transported by vessel or 
aircraft. Combustible liquids in non-bulk packages are excepted from the requirements of the 
HMR (including marking and labeling) unless they meet the definition in § 171 .8 for a 
"hazardous waste" or "hazardous substance." 

Although it is not in violation of the HMR to display relevant markings or labels even when not 
required, please note this may create confusion in the enforcement or emergency response 
community. Such confusion may result in issuance of a ticket or frustration of your shipment. 
To avoid this confusion, we suggest one of the following options: 

1. Remove, obliterate, or securely cover the identification number and proper shipping 
name; or 

2. Leave the marking in place and provide an indication on the package or bill of lading that 
the material is not regulated for ground transportation in the United States. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Goodall, Shante CTR (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 

Rivera, Jordan CTR (PHMSA) 
Wednesday, August 24, 2016 4:21 PM 
Hazmat Interps 

j l_p - 0 / l{O 

Subject: FW: 49 CFR 173.lSO(f) flammable/combustible liquid exception 

Hi Shante/ Alice, 

Please submit this as a letter of interpretation. Mr. Celo spoke with Jodi and Isaac. 

Please let me know if you have any questions. 

Thanks, 
Jordan 

From: Tony Celo [mailto:tcelo@fuchsus.com] 
Sent: Wednesday, August 24, 2016 2:32 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: 49 CFR 173.lSO(f) flammable/combustible liquid exception 

Hello, 

We are requesting a letter of interpretation regarding the flammable/combustible liquid exception for liquids with a 
flashpoint above 100°F. Under 49 CFR 173.lSO(f), flammable liquids can be treated as not regulated when shipped in 
non-bulk containers(< 119 gallons) via ground transport. Product that we ship with this exception indicate that they are 
non-hazardous. As part of our GHS label we have the UN/NA 1993 shipping description if it applies to a flammable liquid. 
Our transporters have gotten confused when they saw the UN/NA 1993 shipping description on our products even if 
they fall under the exception. We would like to keep the UN/NA 1993 shipping description on our products because we 
are not sure what our customer will do with the product. If the customer moves the flammable liquid out of the country 
it no longer falls under the exception and needs to be identified as a dangerous good. Our system that generates our 
GHS labels automatically puts the UN/NA 1993 shipping description on our labels and removing the phrase would be a 
burdensome. Our hazardous material transporters, such as UPS and FedEx, have stopped our shipments because they 
are confused by the UN/NA 1993 shipping description on products that fall under the exception. We would like some 
guidance on this topic. Can we have the UN/NA 1993 shipping description on our non-hazardous products under the 49 

. CFR 173.lSO(f) combustible liquid exemption? If it is okay, we could provide the letter of interpretation to our 
transporters to clarify that we are in compliance with DOT under the exception. 

Regards, 

Tony Celo 
Product Stewardship Specialist 

Fuchs Lubricants Co. 
17050 Lathrop Avenue 
Harvey, IL 60426 
Office: 708-225-6859 
tcelo@fuchsus.com 
www.fuchsus.com 

This e-mail may contain confidential an.d/or privileged information of 
FUCHS PETROLUB SE and/or its affiliates. If you are not the intended 
recipient or have received this e-mail in error. we kindly ask you to notify 



the sender immediately and to delete this e-mail and any attachment 
from your system Any unauthorized copying, disclosure or distribution of 
the material in this e-mail is strictly forbidden and may cause liability. 

Please be advised my email address has changed to: 
tcelo@fuchsus.com. 
Please make sure you change it in your address books. 
Thank You. 

Tony Celo 
FUCHS Lubricants Co. 
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