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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

AUG 0 4 2016
Ms. Tory Foster
1703 Mclnnis Drive
Waynesboro, MS 39967

Ref. No. 16-0060

Dear Ms. Foster:

This responds to your April 13, 2016 email and conversation with a member of my staff
requesting clarification of the requirements for the transport of storage containers for liquefied
petroleum gas for permanent installation on consumer premises in accordance with the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask how a
120 gallon portable tank filled to 80% of its capacity is to be loaded and secured on a transport
vehicle for delivery to a consumer premises under § 173.315. In your letter you note that

§ 173.315()(3) permits storage containers of less than 125 gallons to be shipped when charged
with liquefied petroleum gas in compliance with DOT filling density, but do not specify how to
load or secure the tank.

The HMR currently do not prescribe requirements for the transport of a storage container for
liquefied petroleum gas charged in excess of 5 % of its capacity for permanent installation on
consumer premises. Upon further review, it is the opinion of this Office that § 173.315()(3)
should also apply the conditions required in § 173.315(j)(1). Thus, we recommend that a
storage container of less than 125 gallons water capacity be shipped for permanent installation
on consumer premises when charged with liquefied petroleum gas charged in conformance with
the DOT filling density and shipped in accordance with the other conditions of § 173.315@G)(1).

In final rule HM-245 (76 FR 5483; February 1, 2011), PHMSA incorporated the provisions of
special permit (SP) 13341 into the HMR by revising § 173.315()(2). The final rule only
intended to provide provisions for the-one-way transport of liquefied petroleum gas in consumer
storage containers from a consumer premises to the container owner’s nearest facility.
However, in this final rule, PHMSA inadvertently created a new § 173.315(j)(3) that was
intended to be § 173.315G)(1)(iv).

We did not intend to authorize the transport of storage containers of less than 125 gallons of
liquefied petroleum gas without additional operational conditions included in § 173.315()(1),



and we thank you for bringing this matter to our attention. PHMSA will revise this language in
a future rulemaking.

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact the Standards
and Rulemaking Division at (202) 366-8553.

| Sincerely,

“ ISuane A. Pfund
International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division



Dodd, Alice (PHMSA)

From:

Sent:

To:

Subject:
Attachments:

Dear Shante and Alice,

Forwarded is a request for a formal letter of interpretation. | spoke with Ms Foster.

Thanks,
Shelby
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Geller, Shelby CTR (PHMSA)

Wednesday, April 13, 2016 2:23 PM

Hazmat Interps

FW: 173.315 (J)

Tory Foster.pdf; NFPA 58 HANDBOOK 9.6.2.2.pdf

From: TORY FREEMAN [mailto:TORY1@BELLSOUTH.NET]

Sent: Wednesday, April 13, 2016 11:51 AM

To: PHMSA HM InfoCenter
Subject: 173.315 ()

PLEASE PROVIDE WRITTEN CLARIFICATION

Thank you;
Tory Foster
601-735-4521



Tory Foster

1703 Mclnnis Dr.
Waynesboro, MS 39367

U.S. DOT

PHMSA Office of Hazardous Materials Standards
Attn: PHH-10

East Building

1200 New Jersey Avenue, SE.

Washington, DC 20590-0001

April 13, 2016
To whom it may concern,
Requesting written clarification of Hazardous Material Regulations HMR;

173.315 (j) in this scenario:

If ‘MY PROPANE COMPANY” is delivering 120 gallon dot cylinder or ASME propane tank filied to 80% (100 gallons of liquefied
petroleum) to my house.
How is that tank to be loaded and secured on the truck or trailer that is delivering it?

173.315(j) (1) references 5% or less in my opinion this would not apply as the above tank has more than 5%
173.315(j) (2) reference more than 5% but is only in returning to “MY Propane Company” not delivering to my house.
173.315(j) (3) gives permission to deliver 100 gallons in 120 gallon tank but does not tell us how to load or secure it?

NFPA 58 2011 Edition was when it was changed
9.6.2.1 applies to 125 gallon or more
9.6.2.2-- does this apply to 120 gallon tanks?

Where a container is transported with more LP-Gas than 5 percent of its water capacity in liquid form all of the

following conditions shall apply:

(1) The container shall not be filled beyond the filling limit of Section 7.4

(2) Transportation shall be permitted only to move containers from a stationary or temporary
installation to a bulk plant

(3) Valves and fitting shall be protected by a method approved by the authority having jurisdiction to minimize
the possibility of damage.

(4) Lifting Lugs shall not be used to move these containers.

NFPAS58 2011 HANDBOOK SHOWS A PICTURE IN EXHIBIT 9.15 WITH THE TANK NOT RESTING ON ITS LEGS.

DOES THAT REFERENCE US BACK TO 173.315 (J) (2) (VII)? (the tank in the picture is larger than 120 gallons)

Please advise how “MY PROPANE COMPANY” should load and secure a 120 dot cylinder or ASME gallon liquefied
petroleum tank filled to 80% capacity for delivery to my home-- not removal from my home.

Sincerely,
Tory Foster

See attachements
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sumers” premises. Occasionally, it may be necessary to move the container with more than
3 percent L.P-Gas — for example, when the liquid evacuation valve does not function and the
container cannot be pumped out at its installed site, or where it would be safer to transfer the
contents al the propane dealer’s facility rather than in a residential neighborhood. A container
may be transported subject to the limitations specified by the authority having jurisdiction,
which is usually DOT.

See Exhibit 9.13 for an example of a way to load ASME stationary storage containers for
transport. Lifting by the lifting lugs only is limited to new tanks or to tanks that are filled 1
less than S percent of their capacity. See 9.6.2.2, including the commentary. for restrictions
on the use of lifting lugs for tanks filled to more than 5 percent.

EXHIBIT 9.13 Saddle Trailer
Used to Transport Slationary
Container. {Courtasy of H&H
Gas)

9.6.2 Transportation of Containers.

9.6.2.1 ASME containers of 125 gal (0.5 m®) or more water capacity shall contain no more
than 5 percent of their water capacity in liquid form during transportation.

9.6.2.2 Where a container is transported with more LP-Gas than 3 percent of its water capac-
ity in a liquid form, all of the following conditions apply:

(1} The maximum filling does not exceed the limit of Section 7.4.

(2) Transportation shall be permitted only to move containers from a stationary or temporary
installation to a bulk plant.

(3) Valves and fittings shall be protected by a method approved by the authority having ju-
risdiction to minimize the possibility of damage.

(4) Lifting lugs shall not be used to move these containers.

The limit of 5 percent water capacity for transportation of containers of 125 gal (0.5 m’) or
more is a practical one. [t recognizes that the gauges on containers cannot accurately measure
contents below 5 percent and that 5 percent is a small quantity of propane.

Special Permit 13341 was issued by DOT to permit the transportation of ASME contain-
ers of 500 gal (1890 L) water capacity or less containing more than 5 percent liquid. from the
customer’s premises to the tank owner’s nearest bulk plant. The special permit also requires
adherence to several operational requirements that are stated in the permit description. The
special permit can be viewed at http://hazmau!ui,gov/spmappa‘:speciex]_permits/exem13000-
htmi#e 1 3000, This permit may be granted to companies that wish to make use of its provi-

2011 LP-Gas Code Handbook
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Section 8.6 « Transportation of Stationary Containers to and from Point of Installation 385

stons. as party status is permitted. Information about applying for this permit is also available
at this web page,

Note that the use of the lifting lugs ta lift a container containing more than 5 percent
liyuid for and during transportation is prohibited. The lifting lugs are not fabricated to lift the
weight of more than the container and 3 percent of its capacity.

The safe ransportation of containers with more than 5 percent of their maximum capac-
ity 1s summarized as follows:

¢ Transportation is permitted only to a bulk plant.

« Valve and fitting protection is required to prevent damage during transportation.
+ Authorization for transportation is required.

» Lifting lugs are not to be used.

The requirements in 9.6.2.2 recognize that it is sometimes necessary 1o move a container
in order to safely empty it and that the equipment usually available at a bulk plant can expe-
dite the procedure, enhancing safety. In order to remove LP-Gas from a container, the actu-
ated liquid withdrawal excess-flow valve is used. {See Exhibit 9.14.3 ASME containers built
prior to 1961 do not have an actuated liquid withdrawal excess-flow valve and may not have
any bottom fitting. ASME containers constructed after 1961 may have an actuated liquid
withdrawal excess-flow valve that is inoperable. In such a case, at the instalied location. the
only options are as follows:

« Roll the container on its side to withdraw liquid through the vapor withdrawal valve.

« Hold open the double-check filler valve using an unloading adapter.

When either of the above methods is used, no excess-flow protection is in place because
it 1s not required on vapor withdrawal connections. To perform these operations as safely as
possible, it is ofien preferable to do so away from a populated location and where the bulk

EXHIBIT 8.14 Removing

e Liguid from Container to
g < <‘_:7\ N Comply with 5 Percent
| Vapor service vaive ich
N J with purging adaplor Proy;s;on, {Courtesy of
Equalizing National Propane Gas
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Using a portable LP-Gas compressor

LP-Gas Code Handbook 2011
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plant has personned better eyuipped o han
! back 1o the bulk plant %; weoial Pernu 133

e the procedure o order 1o mose the container
4+
i lowing 9.6.2.2 for more details on the xgxg sl

Wits 's&ximé by DOT See the conmentarsy fol

Containers smidler iim;x 125 gal (0.5 my are not required to be drained prior o shipping

k=g

fur the following two reasons

I They are not required to be equipped with a connection for ligquid evacaation. so they can
be difficult to drain.
2. Thetr weight, even when Julll Is not so great that thes cannot be handled safely

Exhibit @15 shows a container ready for transportation. The wnk s supporied by a cross-

member and not by the tank lifting lugs. Also, the tank is securely -\u*appcxi to the tratler and
the chains o the lifting Tugs have slack to keep from overloading the higs,

EXHIBIT 8.15 Boom Trailer
Used to Transport a

| Stationary Container.

‘3 (Courtesy of Richard
Fredenburg, North Carolina
Department of Agriculture
and Consumer Services)

9.6.2.3 Containers shall be installed to minimize movement relative to each other or to the
carrying vehicle while in transit, giving consideration to vehicular operation.

9.6.2.4 Valves, regulators, and other container appurtenances shall be protected against phys-
ical damage during transportation.

9.6.2.5 Pressure relief valves shall be in direct communication with the vapor space of the
container.

9.7 Parking and Garaging Vehicles Used to Carry LP-Gas Cargo

The regulations for parking cargo tank vehicles and cylinder delivery trucks cover the follow-
mng:

»

Outdoor parking

Parking in public buildings

Parking in buildings owned by the vehicle’s operator
Parking in huildings used to repair vehicles

@

®

®

To facilitate easter understanding of Scection 9.7, see the How charts contained in Fxhib-
ts @ 16 and 917

2011 LP-Gas Code Handbook



