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Ref. No.: 15-0184
Dear Mr. Martin:

This is in response to your e-mail dated September 10, 2015 requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) relating to requalification of
Department of Transportation (DOT) specification cylinders. You state that you use DOT-
3AL2216 cylinders in escape packs that stay on-site and are not offered for transportation off-
site. Your questions are paraphrased and answered as follows:

QI. Since these cylinders are not offered for transportation of hazardous materials, are they
required to be requalified?

Al. Inaccordance with § 180.3(a), a cylinder marked to certify that it conforms to the
requirements of the HMR must be maintained in accordance with applicable specification
requirements whether or not it is in transportation in commerce at any particular time. Please
see the responses to Q3 and Q4 below noting variances from this requirement.

Q2. Ifrequalification is required, what is the frequency?

A2. DOT 3AL cylinders (excluding cylinders used as fire extinguishers under

§ 180.209())) must be requalified every 5 years per “Table 1- Requalification of Cylinders”.
If applicable DOT 3AL manufactured of 6351-T6 aluminum alloy cylinders must also be
requalified and inspected for sustained load cracking in accordance with the non-destructive
method described in the “Requalification and Inspection of DOT-3AL Cylinders Made of
Aluminum Alloy 6351-T6” table in § 180.209(m).

Q3. If the cylinders (that were filled prior to the date their requalification becomes due)
require requalification, is such requalification only required once the cylinders are emptied
and is there a time limit on how long the cylinders can stay in service before they must be
requalified? '



A3. Sections 173.301(a)(6) and 180.205(c) both state that a cylinder filled (i.e., charged)
before its requalification becomes due may remain in service until it is emptied, and may be
transported in commerce by highway, rail, aircraft, or vessel provided all applicable HMR
requirements are met. There is no time limit on how long charged cylinders can stay in
service before they must be requalified under the HMR. However, there may be differing
requirements for cylinders used in certain applications by other federal agencies. After
emptying, a cylinder due for requalification may not be refilled and offered for transportation
unless it has been requalified in accordance with Part 180, Subpart C of the HMR. A cylinder
with a specified service life may not be refilled and offered for transportation after its
authorized service life has expired.

Q4. If we were to cover, remove, or obliterate the DOT specification markings then
requalification is not required as the cylinders are no longer being represented as DOT
specification cylinders.

A4. Your understanding is correct. Covering, removing, or obliterating the DOT specification
markings on your cylinders would mean requalification would not be required. However, we
note that there is no requirement to requalify the cylinder until it is emptied (see A3 above).
If you chose to remove the marking, care should be taken when removing the markings to
ensure the minimum required thickness of the cylinder is maintained. It should also be noted
that removal of DOT specification markings would also invalidate authorized transportation
of the cylinder.

Q5. Please confirm that if §§ 173.301(a)(6) and 180.205(c) both apply, that our cylinders
filled before the requalification due date can continue in service until emptied, and can be
filled at any time before the requalification is due. After the requalification date the cylinders
must be requalified before refilling.

AS. Yes (see A3 above).

I trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,
e, i»i\:\)
Duane A. Pfund /

International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division
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Dodd, Alice (PHMSA) ’ l § O\ R !z
From: Geller, Shelby CTR (PHMSA)

Sent: Friday, September 11, 2015 3:22 PM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Reqguest for Interpretation

Dear Shante and Alice,
Attached is a request for a formal letter of interpretation.

Thanks,
Shelby

From: MARTIN, RANDOLPH [mailtc:RANDOLPH.MARTIN@chemours.com]
Sent: Thursday, September 10, 2015 2:59 PM

To: INFOCNTR (PHMSA)

Cc: BAILEY, RICHARD W; CLINE, PAMELA S; KERR, SCOTT E

Subject: Request for Interpretation

We have a few questions dealing with the requalification of DOT specification cylinders and request a formal
interpretation.

We use DOT-3AL2216 cylinders in 5 minute escape packs. These cylinders stay on-site for use in plant emergencies by
providing a source of breathing air,
and are not shipped off-site.

Since these cylinders are not used in the transportation of hazardous materials, are they required to be requalified? If
so, what is the frequency?

And if they must be requalified, do 49 CFR 173.301(a)(6) and 49 CFR 180.205(c) then apply, such that the cylinders do
not have to be requalified until they

are emptied (since they were filled before the requalification became due)? And if these references apply, is there a
time limit on how long the cylinders

can stay in service (after the requalification due date) before they must be requalified?

Our interpretation, and confirmed by a member of your staff on August 27, is that as long as the cylinders display a DOT
specification, they must be maintained

in accordance with the applicable provisions of the Hazardous Materials Regulations. This would appear to give us 2
options.

The first is to cover, remove or obliterate the DOT specification — then requalification is not required as the cylinders are
no longer DOT specification cylinders
(and are not required to be since we are not filling and shipping hazardous materials).

The second is to treat them as DOT specification cylinders. In this case 173.301(a)(6) and 180.205(c) both apply, and any
cylinders filled before the

requalification due date can continue in service until unloaded, and can be re-loaded at any time before the
requalification is due. Any cylinder unloaded



after its requalification date must be requalified before re-loading.
Please advise if this is the correct interpretation.

And please call me on 302-773-2266 if you have any questions.

Randolph Martin
Sr. Consultant, Hazardous Materials Distribution

302-773-2266 office
302-383-4174 mobile

The Chemours Company
1007 Market Street, Rm 2024
Wilmington, DE 19899
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