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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation . Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous

Materials Safety MAY 2 3 2016

Administration

Mr. Alex McGonagle
UBH International
Orrell Lane
Burscough

L40 OSL

United Kingdom

Ref. No. 15-0155
Dear Mr. McGonagle:

This is in response to your July 22, 2015 e-mail, and follow discussion with a member of my
staff, in which you requested written clarification of the Hazardous Materials Regulations
(HMR; 49 CFR parts 171-180) concerning transport provisions for portable tanks. You ask
for clarification of the requirements in §§ 178.275(f)(1) and 178.275(g)(1) as they relate to
vacuum-relief devices and pressure relief devices. Specifically, you ask if a portable tank is
not fitted with a vacuum-relief device, does the requirement to prevent rupture of the shell due
to a vacuum provided in § 178.275(g)(1) apply.

For the purposes of functions covered by the HMR (i.e., transportation functions), the answer
to your question is yes. When the portable tank capacity is not less than 1,900 liters (501.9
gallons) section 178.275(g)(1) defines the functions of a pressure relief device. Included is
the requirement that pressure relief devices must have sufficient capacity to prevent rupture of
the shell due to over pressurization or vacuum resulting from filling, discharging, heating of
the contents, or fire. Whether or not the portable tank has a vacuum relief valve, the portable
tank design must protect agalnst rupture due to vacuum per § 178.275(f)(1) of not less than
0.4 bar (40.0 kPa).

I trust this information is helpful. Please do not hesitate to contact us if you have any

questions.

Sincerely,

T

Lt rer A f

Duane Pfund
International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division




Dodd, Alice (PHMSA) P@J&zﬂ o Yok,

From: Geller, Shelby CTR (PHMSA) , S- O ,OS
Sent: Tuesday, July 28, 2015 12:32 PM
To: Hazmat Interps

Subject: FW: Interpretation of 49 CFR 178.275

Dear Shante and Alice,
See below for the request for a formal letter of interpretation. Mr. McGonagle spoke with Neil Suchak.

His mailing address is:
UBH International
Orrell Lane
Burscough

Lancashire

L40 OSL

Thanks,
Shelby

From: Alex McGonagle [mailto:amcgonagle@ubh.co.uk]
Sent: Tuesday, July 28, 2015 9:33 AM

To: Geller, Shelby CTR (PHMSA)

Subject: RE: Interpretation of 49 CFR 178.275

Dear Shelby

Thank you for your reply. | spoke to your colleague, Neil, who provided me with useful verbal advice. However, in the
circumstances, we do need a written interpretation of this question, so please accept this e-mail as our formal request
for a written interpretation.

Best Regards

Alex

From: shelby.geller.ctr@dot.gov [mailto:shelby.geller.ctr@dot.gov]
Sent: 22 July 2015 21:55

To: Alex McGonagle

Subject: RE: Interpretation of 49 CFR 178.275

Dear Alex McGonagle,

We have received your inquiry about the hazardous materials regulations (49 CFR Parts 171-180). The hazardous materials
regulations are available at the following URL:

http://phmsa.dot.gov/regulations




A hazardous materials regulatory specialist would be happy to speak with you regarding your inquiry. You may contact the
Hazardous Materials Information Center, which is staffed with regulatory specialists who can quickly answer your questions by
phone, Monday through Friday, 9 AM - 5 PM EST at +1 (202) 366-4488.

Sincerely,

Shelby, Hazardous Materials Specialist

An e-mail response from this office is considered informal guidance. Formal guidance may be requested in accordance with
49 CFR 105.20. http://phmsa.dot.gov/hazmat/regs/interps

From: Alex McGonagle [mailto:amcgonagle@ubh.co.uk]

Sent: Wednesday, July 22, 2015 11:02 AM
To: INFOCNTR (PHMSA)
Subject: Interpretation of 49 CFR 178.275,

Dear Sir/Madam

We are looking for assistance on an interpretation of 49 CFR 178.275, with relation to pressure relief devices. Under
paragraph (f) (1), it states “A shell that is not fitted with a vacuum-relief device must be designed to withstand, without
permanent deformation, an external pressure of not less than 0.4 bar (40 kPa).” However, under section (g) (1), the last
sentence states “The pressure relief devices must have sufficient capacity to prevent rupture of the shell due to over
pressurization or vacuum resulting from filling, discharging, heating of the contents or fire”.

We have always believed that this is intended to read that if a vacuum relief valve is fitted, it must fulfil the function
defined under (g) (1), but we have a customer who is saying that the wording of {g) (1) means that the tank should be
able to be discharged by pump without opening an airline and not implode under vacuum.

We would appreciate if you could confirm the US DOT’s interpretations of these 2 sentences.
Best Regards

Alex

Alex McGonagle

UBH International

Direct: +44 (0) 1704 898508

Switchboard: +44 (0) 1704 898 500
Mobile: +44 (0) 7740 283739



Webb, Steven (PHMSA)

From: Alex McGonagle <amcgonagle@ubh.co.uk>

Sent: Thursday, October 01, 2015 12:19 PM
To: Webb, Steven (PHMSA)

Subject: RE: DOT Interp

Hi Steve

Sorry, | missed responding to your message. Our answers to your questions are as follows:

1. Our question relates to a tank with a pressure only relief valve, no vacuum relief valve.

2. Yes, this in essence sums up the question. '

3. To give more background, most UN Portable tanks built worldwide are built designed to 0.4 bar vacuum and
with no vacuum relief valve. An end user of a tank container whois used to using road tankers in the US fitted
with vacuum relief valves steam cleaned the tank and locked off all valves and the manway. They say this is their
standard procedure, believing that it helps keep the tank internals clean. Normally, the vacuum relief valve will
activate, preventing the vacuum from imploding the tank (although this does let potentially contaminated air
into the tank, negating the benefit of closing the tank). However, as this tank did not have a vacuum relief valve,
the tank imploded. The customer is claiming that the tank does not meet clause 178.275 (g) (1).

Our claim is that 178.275 (g) (1) is to define the function of a relief valve if present. Therefore, if the tank has a vacuum
relief valve, it must protect against rupture due to vacuum. However, if the tank does not have a relief valve, in line with
178.275 (f) (1), we would argue that there can be no expectation that any valve would provide protection against
rupture due to vacuum.

We would like you to confirm if you agree with our statement above or not.
Sorry, | know this is not the easiest concept to put into words. Please let me know if you need any further clarification.
Best Regards

Alex

From: steven.webb@dot.gov [mailto:steven.webb@dot.gov]
Sent: 01 October 2015 16:46

To: Alex McGonagle

Subject: RE: DOT Interp

Alex,

I’'m still awaiting clarification of the below questions to progress a response for your interpretation request. [ am unable
to answer the questions as posed in your original email request. Please provide additional clarification on your
guestions as requested below or | may have to close out this request.

Thanks in Advance

Steve Webb

Transportation Specialist- International Standards

Pipeline & Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) -U.S. DOT
Office of Hazardous Materials Safety



L40 0SL
If you are unable to post internationally, you could send it to our customer, their address is as follows:

Mike Smith

Exsif Worldwide

2700 Westchester Avenue
Suite 400

Purchase

NY 10577

Thank you for your assistance on this matter
Best Regards

Alex

From: steven.webb@dot.gov [mailto:steven.webb@dot.gov]
Sent: 21 August 2015 19:44

To: Alex McGonagle

Subject: DOT Interp

Mr. McGonagle,

I’'m drafting the response to your request for interpretation on portable tanks and need a mailing address to send the
response to. The response is still in the concurrence phase, but an address would help facilitate its delivery once
completed. Please provide a valid mailing address.

Thanks

Steve Webb

Transportation Specialist- International Standards Pipeline & Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) -U.S.
DOT Office of Hazardous Materials Safety

1200 New Jersey Avenue S.E., E24-422, Washington D.C. 20590

E24-422

steven.webb@dot.gov

202-366-4579




