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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety

Admini§tration : JAN 0 6 2016

Mr. Norbert W. Makowka

Vice-President Technical

National Association of Fire Equipment Distributors
180 North Wabash, Suite 401

Chicago, IL 60601

Reference No. 15-0118
Dear Mr. Makowka:

This is in response to your June 15, 2015 letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the transportation of
carbon dioxide fire extinguishers. Specifically, you ask if the extinguishers may be described

“UN 1044, Fire extinguishers containing compressed or liquefied gas, 2.2 (non-flammable
gas) ” If not, you ask what the correct identification number, proper shipping name, marking
and labeling requirements are for these devices.

You state the fire extinguishers are:

e Made of either steel or aluminum and meet the specification requirements for a
Department of Transportation (DOT) Specification 3 series seamless cylinder;

¢ Hand-held units with a 5, 10, 15, or 20 pound capacity, or are wheeled units with a 50

- pound capacity;

e Filled with 100 percent “UN 1013, Carbon dioxide, 2.2” to a 90 percent fill density;
Manufactured and tested in conformance with the following American National
Standards Institute, Inc. (ANSI) /Underwriters Laboratories, Inc. (UL), —

o “Standard for Carbon-Dioxide Fire Extinguishers,” ANSI/UL 154, CAN/ULC-
S503, 2005, Revised 2010;

o '“Binational Standard for Rating and Fire Testmg of Fire Extinguishers,”
ANSI/UL 711 CAN/ULC-S508; and

¢ Recognized in the National Fire Protection Association (NFPA) “NFPA 10 Standard
for Portable Fire Extinguishers”



Under the HMR, a fire extinguisher must contain 30 percent or less carbon dioxide by volume
(see § 173.309(a)). Based on the information you provided, the carbon dioxide in your fire
extinguishers exceeds this limit by 70 percent. Therefore, your fire extinguishers must be
described as “UN 1013, Carbon dioxide, 2.2,” marked as prescribed in § 172.301, and labeled
with the NON-FLAMMABLE GAS label prescribed in § 172.415.

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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U.S. Department of Transportation

PHMSA Office of Hazardous Materials Standard Fl U £ W
Attention: PHH-10 / 5-018

East Building ,

1200 New Jersey Avenue SE

Washington, D.C. 20590-0001
Regarding: 49 CFR, Section 173.309
To whom it may concern:

What are the correct shipping name, identification number, and labeling requirements for a
“carbon dioxide fire extinguisher”? These “extinguishers” utilize a DOT 3 series steel or
aluminum specification cylinder and are filled with 100% carbon dioxide to a 90% fill density.

These “carbon dioxide fire extinguishers” are manufactured and tested in accordance with
ANSI/UL 154, CAN/ULC-S504, Standard for Carbon Dioxide Fire Extinguishers, 2005,
Revised 2010; and ANSI/UL 711, CAN/ULC-S508, Standard for Rating and Fire Testing of
Fire Extinguishers, 2004, Revised 2009. They are available in 5, 10, 15, and 20 pound capacity
hand-held units and 50 pound capacity units that are mounted on a wheeled assembly.

These are recognized in the National Fire Protection Association Standard 10, Standard for
Portable Fire Extinguishers, which is the national consensus standard that has been adopted
throughout the United States and Canada. Carbon Dioxide “fire extinguishers” have been
recognized in various national regulations for decades as “fire extinguishers™.

May these devices be transported, marked and labeled as Fire Extinguisher, UN 10447

If not, what is the correct transportation, marking and labeling requirements?

Thank you for your consideration of this matter,

Norbert W. Makowka
Vice-President Technical
norbm@nafed.org



