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of Transportation Washington, D.C. 20590
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Administration

Mr. Joe Connelly

Specialty Transportation and Regulatory Services
P.O. Box 231

Elkton, MD 21922

Reference No. 15-0031R

Dear Mr. Connelly:

This is a revised response to your February 5, 2015, email requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). The Hazardous Materials
Working Group of the Rail Safety Advisory Committee (RSAC) seeks to clarify the
requirements for use of tank cars, among other requirements in Part 174. At a recent meeting
of the working group, members discussed our response in Reference No. 15-0031 and
expressed their belief that § 178.2(c)(1)(i)(B) did not apply to specification tank cars. After
further consideration of our response in Reference No. 15-0031, we have determined that the
reference to § 178.2(c)(1)(i)(B) closure instruction requirements is not appropriate for tank
cars built to a specification in Part 179. Therefore, Reference No. 15-0031 has been

superseded by this revised letter.

Specifically, you asked whether under § 173.31(d)(1), tank car bottom outlet valve caps must
be removed and manway covers opened when an external visual inspection is performed prior

to a tank car being offered for transportation.

The HMR do not explicitly state that bottom outlet valve caps must be removed to inspect the
valve or manway covers opened to inspect the gasket of the covers. However, the HMR
contain both minimum inspection requirements for a pre-trip inspection and for a performance
standard. The minimum inspection requirements provided in § 173.31(d)(1)(ii) require that
the piping, valves, fittings, and gaskets must be visually inspected for corrosion, damage, or
any other condition that make a tank car unsafe for transportation. The performance standard
is found in § 173.31(d)(2) and requires closures to be designed and closed so that under
conditions normally incident to transportation there will be no identifiable release of

hazardous material. See also § 173.24.

Specific to bottom outlet valves, on October 16, 2009, Federal Railroad Administration (FRA)
issued Safety Advisory 2009-02 addressing the inspection of tank car bottom outlet valves
and assemblies [74 FR 53321]. FRA specifically noted that although the then-current version
of the HMR did not include explicit language requiring the removal of bottom outlet caps
during the loading process, the performance standard of § 173.24 required that packages be



“designed, constructed, maintained, filled...[and the] contents so limited, and closed, so that
under conditions normally incident to transportation...there will be no...release of hazardous
materials to the environment.” Accordingly, in order to ensure compliance with this standard,
FRA recommended in the advisory that bottom outlet caps be removed during the tank car
loading process. If the cap is not removed, there is no way to determine whether the valve is
in a condition safe for transportation because an internal defect in the valve may go
undetected. In other words, if the bottom outlet cap is not removed, there is no way to ensure
the tank car complies with the performance standard of either §§ 173.31(d)(2) or 173.24.

Similarly, without opening a hinged and bolted manway and observing the condition of the
manway’s gasket, there is no way an offeror can reasonably perform a visual inspection of the
gasket to meet the minimum inspection requirement of § 173.31(d)(1)(ii) or know that the
gasket meets the performance requirements of either §§ 173.31(d)(2) or 173.24. This
rationale applies generally to other tank car fittings designed to be opened/removed for the
purposes of loading or unloading and serve as primary or secondary closures (including, for
example, plugs or caps on top valves, etc.). In order to ensure compliance with these
requirements, an offeror must remove the bottom outlet cap and open the manway cover and
inspect the condition of the gasket, regardless of whether the offeror used the fitting during a

particular loading/unloading event.

Compliance with the performance standards of §§ 173.24 and 173.31(d)(2) and the minimum
inspection requirements of § 173.31(d)(1)(ii) is aided by the establishment of specific
rejection criteria against which the external visual inspections are to be performed (e.g.,
inspections for corrosion, damage, or any other conditions that make a tank car unsafe for
transportation). We expect that inspection procedures take into account the information
required in § 173.24(f)(2). This information should include gasket type, gasket dimensions,
fastener specification, and other information relevant to the gasket’s expected performance.
Additionally, the inspection procedures should include specific rejection criteria that define
the condemnable extent corrosion, the type and magnitude of damage (e.g., cracks, dents,
scores, etc.), or a clear definition of other conditions identified by an offeror that makes a tank

car unsafe for transportation.

I hope this information is helpful and apologize for any inconvenience this may have caused.
If you have any more questions, please do not hesitate to contact this office.

Sincerely, P
erKinder

Chief, Standards Development
Standards and Rulemaking Division
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From: Betts, Charles (PHMSA)

Sent: Wednesday, August 17, 2016 9:50 AM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Response to Joe Connelly, February 26, 2016: 15-0031
Attachments: Dirk Der Kinderen Letter.pdf; Joe Connelly Letter.pdf

Please log and assigned for response

From: Majors, Leonard (PHMSA)

Sent: Wednesday, August 17, 2016 9:41:58 AM

To: Alexy, Karl (FRA); Supko, Ben (PHMSA); Betts, Charles (PHMSA)
Subject: FW: Response to Joe Connelly, February 26, 2016: 15-0031

FYI

From: James Rader [mailto:jrader@watcosupplychain.com]
Sent: Monday, August 15, 2016 4:32 PM

To: PHMSA HM InfoCenter

Cc: Majors, Leonard (PHMSA)

Subject: Response to Joe Connelly, February 26, 2016: 15-0031

I am writing with respect to your letter dated February 26, 2016, to Mr. Joe Connelly, Specialty Transportation and
Regulatory Services. Mr. Connelly asked if the requirements of 49 CFR 173.31(d)(1) required the removal of the bottom
outlet cap and opening the manway cover to perform an “external visual inspection.”

I'am providing general comments, and a request for clarification as to the applicability of 49 CFR 178.2(c)(1)(i)(B) with
respect to tank cars.

Please let me know if you have any questions.
Jim

James H. Rader

Senior Vice President

Watco Supply Chain Services LLC

Engineering and Regulatory Consulting

(630) 946-3516

irader@watcosupplychain.com
www.linkedin.com/in/jamesraderwatcoconsulting

Confidentiality Notice and Customer Terms & Conditions

This transmission may contain confidential and proprietary information, and is intended solely for the use by the individual(s) named as the recipient. If you are not
the intended recipient, be aware that any disclosure, copying, printing, distribution or use of the contents of this communication is prohibited. In such case, you
should destroy this communication and notify the sender by reply e-mail. Watco Supply Chain Services shipments moving absent a signed contract move pursuant to

the Watco Supply Chain Services Standard Logistics Contract found at http://www.watcosupplychain.com/customers.
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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE

of Transporiation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

FEB 2 6 2016

Mr. Joe Connelly

Specialty Transportation and Regulatory Services
P.O. Box 231

Elkton, MD 21922

Ref. No. 15-0031
Dear Mr. Connelly:

This is a response to your February 5, 2015 email requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask whether under
49 CFR 173.31(d)(1), tank car bottom outlet valve caps must be removed and manway
covers opened when an external visual inspection is performed prior to a tank car being
offered for transportation.

The HMR do not explicitly state that bottom outlet valve caps must be removed to inspect
the valve or manway covers opened to inspect the gasket of the covers. However, the HMR
contain both minimum inspection requirements for a pre-trip inspection and a performance
standard. The minimum inspection requirements provided in § 173.31(d)(1)(ii) require that
the piping, valves, fittings, and gaskets must be visually inspected for corrosion, damage, or
any other condition that make a tank car unsafe for transportation. The performance standard
is found in § 173.31(d)(2) and requires closures to be designed and closed so that under
conditions normally incident to transportation there will be no identifiable release of
hazardous material. See also 49 CFR 173.24.

Specific to bottom outlet valves, in 2009, FRA issued Safety Advisory 2009-02 addressing
the inspection of tank car bottom outlet valves and assemblies. 74 FR 53321 (Oct. 16, 2009).
In that Advisory, FRA specifically noted that although the then-current version of the HMR.
did not include explicit language requiring the removal of bottom outlet caps during the
loading process, the performance standard of 49 CFR 173.24 required that packages be
“designed, constructed, maintained, filled . . . [and the] contents so limited, and closed, so
that under conditions normally incident to transportation . . . there will be no ... release of
hazardous materials to the environment.” Accordingly, in order to ensure compliance with
this standard, in the Advisory, FRA recommended that bottom outlet caps be removed during
the tank car loading process. If the cap is not removed, there is no way to determine whether

' The performance standard of §173.24 is a general performance standard applicable to all packages designed
to transport hazardous materials. The performance standard of § 173.31(d)(2) is substantively the same as
thatin § 173.24 but written specific to railroad tank cars.



the valve is in a condition safe for transportation because an internal defect in the valve may
go undetected. In other words, if the bottom outlet cap is not removed, there is no way to
ensure the car complies with the performance standard of either § 173.31(d)(2) or § 173.24.

Similarly, without opening a hinged and bolted manway and observing the condition of the
manway’s gasket, there is no way an offeror can reasonably perform a visual inspection of
the gasket and meet the minimum inspection requirement of § 173.31(d)(1)(ii) or know that
the gasket meets the performance requirements of either § 173.31(d)(2) or § 173.24. This
rationale applies generally to other tank car fittings designed to be opened/removed for the
purposes of loading or unloading and serve as primary or secondary closures’ (including, for
example, plugs or caps on top valves, etc.). In order to ensure compliance with these
requirements, an offeror must remove the bottom outlet cap and open the manway cover and
inspect the condition of the gasket, regardless of whether the offeror used the fitting during a
particular loading/unloading event.

Compliance with the performance standards of §§ 173.24 and 173.31(d)(2) and the minimum
inspection requirements of § 173.31(d)(1)(ii), is aided by the establishment of specific
rejection criteria against which the external visual inspections are to be performed (e.g.,
inspections for corrosion, damage, or any other conditions that make a tank car unsafe for
transportation). We expect that inspection procedures take into account all the information
required in §§ 173.24(£)(2) and 178.2(c)(1)(i)(B) which includes “closure instructions...to
effectively assemble and close the packaging for the purpose of preventing leakage in
transportation.” This information should include gasket type, gasket dimensions, fastener
specification, and other information relevant to the gasket’s expected performance.
Additionally, the inspection procedures should include specific rejection criteria that define
the condemnable extent corrosion, the type and magnitude of damage (e.g. cracks, dents,
scores, etc.), or a clear definition of other conditions identified by an offeror that makes a
tank car unsafe for transportation.

I hope this information is helpful. If you have any more questions, please do not hesitate to
contact this office.

Chief, Standards Development
Standards and Rulemaking Division

% In the requirements for a pressure leakage test in § 180.509, the regulations clearly distinguish between
“permanently” affixed valves and fittings and those fittings removed for loading and unloading of the tank car
thus acknowledging the difference in in-service performance requirements. In this section, facilities that
remove closure for the sole purpose of loading/unloading a tank car are exempted from the requirements to
perform a leakage pressure test following replacement of these features.



%7 5.3 ‘(Ob)(is (l )‘> -

Load [/ (Liy |oad/

Dodd, Alice (PHMSA) [ S-003/
ELS SR ERTILT I

From: Goodall, Shante CTR (PHMSA)

Sent: Thursday, February 05, 2015 11:48 AM

To: Dodd, Alice (PHMSA)

Subject: FW: Manway Gaskets

Importance: High

FYL...

From: Betts, Charles (PHMSA)

Sent: Thursday, February 05, 2015 11:42 AM

To: Goodall, Shante CTR (PHMSA)

Cc: Supko, Ben (PHMSA); Alexy, Karl (FRA); joeconnelly@starsconsulting.org
Subject: FW: Manway Gaskets

Importance: High

Shante -

Please log and assign to a specialist for response. Please inform the assigned specialist that PHMSA's response must be
-coordinated with FRA.

Thanks,
Charles

From: joeconnelly@starsconsulting.org [mailto:joeconnelly@starsconsulting.org]

Sent: Thursday, February 05, 2015 10:45 AM

To: HMASSIST (FRA); Blackwell, Kevin (FRA); Matsinger, Lisa (FRA); Strouse, Larry (FRA); "Lucinda. Henriksen" @dot.gov
Cc: Alexy, Karl (FRA)

Subject: Manway Gaskets

To whom it may concern:

I am requesting clarification on a tank car loading and unloading regulation, specifically 173.31(d)(1)(ii) which requires
an external visual inspection...of piping, valves, fittings and gaskets for corrosion or damage... Does this mean that |
have to remove the bottom outlet valve or open the manway cover to assess the condition of the gasket? Can | leave
these opening closed and observe for leakage and make the case that no leakage means that the gaskets are
serviceable.

This has become an issue for some of the loaders that | am working with as the company struggles with different
answers from different FRA personnel at their various locations. If you prefer, | can request a letter of opinion from
PHMSA. Please let me know either way.

Thank You for your attention to this matter

Joe Connelly



Safety First, No Excuses

Safety First...No Excuses




James H. Rader

Senior Vice President
Watco Supply Chain Services
630-946-3516

irader@watcosupplychain.com

August 15, 2016

Dirk Der Kinderen

Chief, Standards Development

Pipeline and Hazardous Materials Administration
1200 New Jersey Avenue, SE

Washington, D.C. 20590

Dear Mr. Kinderen:

| am writing with respect to your letter dated February 26, 2016, to Mr. Joe Connelly, Specialty Transportation
and Regulatory Services. Mr. Connelly asked if the requirements of 49 CFR 173.31(d)(1) required the removal
of the bottom outlet cap and opening the manway cover to perform an “external visual inspection.”

Your response correctly states that the regulations do not explicitly require the removal of the bottom outlet
cap or opening the manway cover to inspect gaskets. The regulations place the duty on the offeror to perform
an “external visual inspection” and to make a determination whether or not the tank car is “in proper condition
and safe for transportation.” An external visual inspection means that the offeror does not have to dissemble
valves, fittings, or closures to make the determination. See the regulatory discussion under Docket HM-201,
60 FR 49047, 49064 with respect to “Inspection Requirements Prior to Transportation.”” Accordingly, the
Department correctly drafted the rule to provide flexibility on how an offeror can make the determination,
which may include processes that do not require opening the manway cover or removing the bottom outlet
cap (e.g., a pressure test). The Department’s action provided an additional benefit by allowing a stationary
source the ability to comply with the Environmental Protection Agency’s “National Emission Standards,” by
eliminating the need to open a manway cover or remove a bottom outlet cap; thereby, limiting vapor
emissions. To ensure that offerors properly performed an external visual inspection,” in the same rulemaking
the Department established a “rebuttable presumption” standard. This standard emphasizes the obligation
placed on those that offeror hazardous materials into transportation to perform a proper inspection, close
valves, and to secure each closure.

Your letter incorrectly states that the notification requirements of 49 CFR 178.2(c)(1)(i)(B) applies to tank cars.
This section requires manufacturers of a packaging covered by 49 CFR 178 to supply “closure instructions.”
The specifications for tank cars reside in 49 CFR 179, not 49 CFR 178, and therefore, the regulatory
requirement for closure instructions do not apply. As a general practice, however, persons who offer tank cars
containing a hazardous material into transportation incorporate closure instructions in their standard
operating procedures as a means to comply with the 49 CFR 173.31 standards discussed earlier. | ask that you
reconsider your statement that the requirements of 49 CFR 178.2(c)(1)(i)(B) applies to tank cars.

Senior Vike President, Watco Supply Chain Service



