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Mr. Kevin Skerrett

~ Senior Regulatory Specialist

23 British American Blvd.
Latham, NY 12110

Reference No. 15-0053

Dear Mr. Skerrett:

This is in response to your March 20, 2015 e-mail requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the shipment of limited
quantities of ethyl alcohol specified in § 173.150(g). Portions of Special Permit 9275 (SP-
9275) were incorporated into the HMR to except certain products containing limited
quantities of ethyl alcohol. Your questions are paraphrased and answered below: -

QlI.

Al.

Q2.

A2.

Q3.

A3.

Is it the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration’s (PHMSA) intent
that § 173.150(g) allow the presence of “other hazardous materials” under the same
terms as allowed in SP-9275?

The answer is yes, provided the solution absent the ethyl alcohol, is not subject to
the HMR.

The language in § 173.150(g)(1) and (2), reads “classed as a flammable liquid or
solids.” Would the exception still apply if a second flammable material (in addition
to ethanol) was present in sufficient concentration to, by itself, result in
classification as a hazardous material?

The answer is no, the material absent of ethyl alcohol cannot be subject to the
HMR.

Section 171 4(c)(1) excepts marine pollutants from the HMR provided no part of
transportatlon is by vessel. Does this exception still apply when applying the
exception in § 173.150(g) of the HMR?

The answer is yes, provided all of the requirements in §173.150(g) and
§ 171.4(c)(1) are met, the retail products would not be subject to any other parts of
the HMR.



Q4.  Section 171.4(c)(2) excepts marine pollutants shipped in quantities under 5 liters for
liquids or 5 kg for solids provided no part of transportation is by vessel. Does this
exception still apply when applying the exception in § 173.150(g) of the HMR?

A4.  The answer is yes, provided all of the requirements in §173.150(g) and
§ 171.4(c)(2) are met, the retail products would not be subject to any other parts of
the HMR. It should be noted that the largest quantities permitted under
§ 173.150(g) are 3.78 L (1gallon) for selected liquids and 3.63 kg (8 pounds) for

selected solids. :
I hope this satisfies your request.
Sincerely,

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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From: INFOCNTR (PHMSA) 1 5-C053

Sent: Friday, March 20, 2015 11:52 AM
To: Hazmat Interps
Subject: Interpretation - 171.4 and 173.150

Attachments: . 171.4 and 173.150.pdf

Shante/Alice,

Please submit this for a formal letter of interpretation. Steve Andrews HM-233C rulemaking is referenced, for assigning
purposes.

Thanks,

From: Skerrett, Kevin [mailto:Kevin.Skerrett@ul.com]
Sent: Friday, March 20, 2015 11:31 AM

To: PHMSA HM InfoCenter

Subject: Interpretation - 171.4 and 173.150

Please see the attached PDF, requesting a formal interpretation.

Kevin Skerrett

Senior Regulatory Specialist

UL - Information & Insights

23 British American Blvd.

Latham, NY 12110 United States

Office: 518-640-9200 Cell; 518-229-7302 Fax: 518-640-9299
kevin.skerrett@ul.com www.wercsprofessionalservices.com

This e-mail may contain privileged or confidential information. If you are not the intended recipient: (1) you may not
disclose, use, distribute, copy or rely upon this message or attachment(s); and (2) please notify the sender by reply e-
mail, and then delete this message and its attachment(s). Underwriters Laboratories Inc. and its affiliates disclaim all
liability for any errors, omissions, corruption or virus in this message or any attachments.
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I would like to request a formal interpretation regarding the following issue:

On 3/1/2014 an exception was added for “Limited quantiiies of retail products containing ethy! alcohol” at 49 CFR

173.150(g) via HM-233C. This exception codified the terms of Special Permit SP-9275. While this exception indicates that
it applies to liquid or solid retail products containing high concentrations of ethyl alcohol, resulting in exception from the

HMR, it does not appear to specify whether ethyl alcohol is required to be the only hazardous ingredient present.

Special Provision 8c of SP-9275 does appear to address this — but 173.150(g) does not contain such wording:

“An ethyl alcohol solution shipped under this special permit may contain other hazardous materials provided the

solution, absent the ethyl alcohol, is not subject to 49 CFR.”

My concern is under what conditions 173.150(g) can be combined with the presence of other hazardous materials, or
with other exceptions. Questions:

1) Isit PHMSA’s intent that 173.150(g) allow the presence of “other hazardous materials” under the same terms as

Special Provision 8¢ of SP-9275?

2) In173.150(g){1 and 2), the wording is “...classed as a flammable liquid or flammable solid...”. Would the
exception still apply if a second flammable material (in addition to ethanol) was present in sufficient

concentration to, by itself, result in classification as a hazardous material? An example might be 20% isopropyl

alcohol, which in water might have a flashpoint of about 29°C?

3) Regarding the wording in Special Provision 8c “is not subject to 49 CFR”: considering a product with high ethanol

concentration that also contains >10% of a DOT Marine Pollutant, shipped non-butk:

a. An exception for marine pollutants shipped non-bulk and not involving vessel occurs at 171.4(c)(1).

Would these exceptions combine so that such a product is excepted from the HMR as long as no leg is

by vessel?

b. HM-215M recently added an exception at 171.4(c)(2) for Marine Pollutants shipped in quantities under

5L for liquids or 5 kg for solids. Would these exceptions combine so that such a product, if shipped
under 5L for liquids or 5 kg for solids, is excepted from the HMR even if part of the shipment is by
vessel?

Thank you for your consideration of this request. [ look forward to your interpretation of these issues.

UL — Information & Insights
Kevin Skerrett
Senior Regulatory Specialist

23 British American Blvd.

Latham, NY 12110 United States

Office: 518-640-9200 Cell: 518-229-7302 Fax: 518-640-9299
kevin.skerrett@ul.com www.wercsprofessionalservices.com




