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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue SE
of Transportation Washington, DG 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

JuL 2 0 2015

Mr. Marvin Sudduth
FedEx Express

3670 Hacks Cross Rd.
Building G, 2™ Floor
Memphis, TN 38125

Ref. No.: 15-0015
Dear Mr. Sudduth:

This responds to your January 20, 2015 letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) with regard to the carrier functions
regarding salvage packaging. Specifically, you ask whether a carrier who utilizes a
salvage drum as prescribed in § 173.3(c) in order to continue transportation of a damaged
package containing hazardous materials to its destination or to return the package to a
shipper is permitted to cross out the packaging type and net quantity on the original
shipping papers and insert the new packaging type (e.g. steel drum) and estimated net
quantity. You further ask PHMSA to confirm that if the carrier is allowed to make
changes to the shipping papers no other changes to the shipping papers are required.

Section 173.3(c)(5) states “the shipper shall prepare shipping papers in accordance with
subpart C of part 172 of this subchapter”. In a situation where salvage packaging is
required to transport hazardous materials for repackaging or disposal § 173.3(c)(5) requires
that new shipping papers be prepared to appropriately identify the shipment. If the carrier
elects to perform these functions the carrier assumes responsibility for ensuring these
functions are correctly performed.

I trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

A .{——'—-\\\\

L rzae A T5H
Duane A. Pfund

International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division
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Mr. Charles E. Betts

Director

Standards and Rulemaking Division

U.S. DOT/PHMSA (PHH-10)

1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor
Washington, DC 20590

Re: Resubmission of Request for Letter of Interpretation Regarding Salvage Drum Procedures

Dear Mr. Betts,

The purpose of this communication is to resubmit a request for a Letter of Interpretation regarding
Salvage Drum Procedures.

The attached letter replaces my original request dated January 16, 2015.

The original request was an earlier version that was sent in error as it did not contain certain questions
that FedEx Express is requesting clarification on.

Please disregard the previous request dated January 16 and response to the attached request dated
January 19, 2015.

I appreciate your understanding and cooperation in this matter.

i

MarvitSudduth

Dangerous Goods Administration

FedEx Express Corporate Safety Department
3670 Hacks Cross Rd. Building G, 2nd FI.
Memphis, TN 36125-8800

Office: 901-434-9566

Fax: 901-434-9769
Email:masudduth@fedex.com




Corporate Safety Telephone 901.434.9556
3670 Hacks Cross Road Fax 801.434.9769
Building G, 2nd Floor

Memphis, TN 38125-8800

FedEx.

Express

January 19, 2015

Mr. Charles E. Betts

Director

Standards and Rulemaking Division

U.S. DOT/PHMSA (PHH-10)

1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor
Washington, DC 20590

Re:Request for Letter of Interpretation Regarding Salvage Drum Procedures

Dear Mr. Betts,

The purpose of this communication is to request a Letter of Interpretation regarding whether a carrier
that has contained a damaged hazardous material shipment transiting in their system under the salvage
drum procedures listed in 49 CFR 173.3(c) is permitted to amend the original shipper’s declaration to
indicate the salvage drum packaging and estimated net quantity before continuing to move the
shipment in transportation onto the destination or returning it to the shipper.

The regulatory references driving this question are as follows:
49 CFR 171.2(e); 172.202(a)(6); 172.202(a)(7); 172.204(d); 173.3(c).

Situational Summary

For well over thirty years FedEx Express has utilized an internal hazardous materials spill clean-up
program to ensure the safe and timely containment of hazardous materials shipments that have been
damaged so that they can continue in transportation to the recipient or be returned to the shipper.
Many of these shipments are critical to industry and the medical community and have a need to be
moved as soon as possible.

The program and its associated training processes have been reviewed and approved by the Federal
Aviation Administration and are also in compliance with all OSHA requirements as defined in 29 CFR
Part 1910.

The question of whether FedEx Express can continue to operate within these approved guidelines is
currently being reviewed. Specifically, when utilizing the salvage drum procedures in 49 CFR 173.3(c),
FedEx Express has historically transferred the original shipper’s declaration to the salvage drum in order
to enable movement of the damaged shipment.

FedEx Express maintains the position that, as we were not the original shipper/offeror for these
shipments, that merely performing carrier transportation functions such as containing the released




hazardous material and transferring limited documentation while in transportation does not result in a
carrier assuming the shipper’s responsibility for the originally offered shipment.

Likewise, we do not believe that it is the intent of 173.3(c) or in the best interest of hazardous materials
transportation safety to import such responsibility to the carrier. Despite being listed in Part 173, the
procedures in 173.3(c) are facially designed for carriers as it would be very unusual for a shipper to offer
a damaged hazmat package to a carrier in a salvage drum. Therefore, by performing these procedures a
carrier is undertaking a carrier and not a shipper function. The original offeror of the shipment is the
only party equipped to provide the most accurate information about the shipment. To imply that a
carrier that contains and forwards a damaged hazardous materials shipment assumes the same
responsibility and liability as the original offeror suggests the following:

-That the carrier has the same knowledge of the material being shipped as the original shipper.
-That the carrier is acting as a shipment generator when that is not the case.

-That the carrier has knowledge of the packaging testing process.

-That the carrier is repackaging the material when we are only transferring the damaged packaging
which at this point the original packaging can no longer perform the containment function for the
material it was tested for.

-That the carrier has the capacity to certify the shipment in accordance with 49 CFR 172.204.

-That the carrier can attest to appropriate emergency contact information (when required).

Inan October 10, 2010 letter of interpretation (Ref. No. 10-0192, attached), PHMSA indicated that it was
permissible for a carrier to amend a shipper’s declaration to enable compliant transportation of
hazardous materials shipments. We are seeking confirmation that is also permissible to amend a
shipper’s declaration to reflect the appropriate packaging type and net quantity of the contained
hazardous material when applying the salvage drum procedures of 173.3(c). Therefore, FedEx Express
respectfully submits the following questions for your office’s interpretation:

When a carrier utilizes the salvage drum procedures outlined in 49 CFR 173.3(c) in order to continue
transportation of a damaged hazardous material onto destination or return it to the shipper, is the
carrier permitted to cross out the packaging type and net quantity on the original shipper’s
declaration and insert the new packaging type (e.g. “steel drum”) and estimated net quantity?

If so, can you confirm that no other changes to the shipper’s declaration are required?

FedEx Express contends that containment of damaged hazardous material shipments for continued
transportation does not turn a carrier into a shipper/offeror, and consequently, the carrier should not
be required to generate a new shipper’s declaration to enable onward movement of the contained
package or its return to the shipper.

Thank you in advance for your review of this letter. | look forward to your response. Should you have
any questions or require additional information please do not hesitate to contact me.




S/in}eJelv,
/%.W

Marvin Sudduth

Manager

Dangerous Goods Administration

FedEx Express Corporate Safety Department
3670 Hacks Cross Rd., Building G., 2nd FL
Memphis, TN 38125-8800

Office: 901-434-9566

Fax: 901-434-9769
Email:masudduth@fedex.com
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Mr. Timothy Wiseman

Scopelitis, Garvin, Light, Hanson & Feary
10 W. Market Street, Suite 1500
Indianapolis, IN 46204

Ref. No.: 10-0192
Dear Mr. Wiseman:

This responds to your August 31, 2010 letter requesting clarification of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180), Specifically, you request clarification of the shipping
paper requirements in § 172.204 and § 177.817. Your questions are paraphrased and answered as
follows:

Q1) May a carrier correct a shipping paper after it has been certified by the shiper by crossing out
the entry for a hazardous material, which was not accepted by the motor carrier because it did
not comply with the packaging requirements in the HMR?

Al) Yes. A carrier with knowledge of incorrect information may not continue to use that
information (see § 171.2(e) and () and must resolve any discrepancies pertaining to the
shipment before it is accepted for transportation. -

Q2) By correcting a shipping paper after it has been certified by the shipper, does the motor carrier
become the offeror of the hazardous material?

A2) No. A carrier is not an offeror when it performs a function required by the HMR as a
condition of acceptance of a hazardous material for transportation in commerce ( e.g.,
reviewing shipping papers, examining packages to ensure that they are in conformance with
the HMR, or preparing shipping documentation for its own use) or when it transfers a
hazardous material to another carrier for continued transportation in commerce without
performing a pre-transportation function (see § 171.8, definition of person who offers or

offeror).

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincemlég M/

Ben Supko
Acting Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards




Winter
_ @ 3172204

-+ SCOPELITIS, GARVIN, LIGHT, HANSON ‘& FEARY g |77 g1

. :-, ATTORNEYS AT LAW s w2 F ‘P F
Shipping. tapers
¢ B g e e oo, INDIANAPOLIS
CHICAGO » WASHINGTON, D.C. + LOS ANGELES » KANSAS CITY » CHATTANOOGA » DETROIT  +-.7 & IO "Olqz‘

TIMOTHY W.WISEMAN , .2 o, -

. - b 10 W. Market Street, Suite 1500  Indianapolis, Indiana 46204
twiseman@scopelitis.com

phone (317) 637-1777  fax (317) 667-2414
www.scopelitis,com

- August 31, 2010

Office of Hazardous Material Standards
Pipeline & Hazardous Material Safety Adm.
PHH-10 .

U.S. Department of Transportation, E. Bldg.
1200 New Jersey Avenue, SE

Washington, Dc 20590-0001

Re:  Request for Interpretation :
49 C.F.R. §§ 172.204 & 177.817

=i g Whom It May Concern:

I have some questions with respect to the shipper certification requirements
under 49 C.F.R. § 172.204 and § 177.817 that do not appear to be answered in
previous guidance offered by the Pipeline & Hazardous Material Safety
Administration (“PHMSA”). The shipping scenario from which my questions
arise is as follows:

A motor carrier will occasionally transport multiple hazardous
materials under a single bill of lading and shipper’s certificate
issued under § 172.204. Prior to acceptance of the consolidated
shipment for transportation, the carrier discovers an error on the
shipper certification in that one or more of the packages described on
the certificate is not in compliance with the hazardous material
regulations. Rather than require the shipper to reissue a new
shipper certification, the carrier will instead refuse to accept the non-
complying package and cross off that portion of the shipper
certificate that references the non-accepted package. The remaining
packages would then be accepted Jor transportation by the motor
carrier under the original shipper certification. The shipper’s
certification with the motor carrier’s handwritten notations would
then be maintained by the motor carrier as required by § 177.817.

SERVICES OUTSIDE CALIFORNIA AND MICHIGAN PROVIDED BY SCOPELITIS, GARVIN, LIGHT, HANSON & FEARY, PROFESSIONAL CORPORATION
SERVICES N MICHIGAN PROVIDED BY SCOPELITIS, GARVIN, LIGHT, HANSON & FEARY, PROFESSIONAL LIMITED UABILITY COMPANY
SERVICES IN CALFORNIA PROVIDED BY SCOPELITIS, GARVIN, LIGHT, HANSON & FEARY, UMITED LIABILITY PARTNERSHIP
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August 31, 2010

I have the following questions with respect to this scenario:

1. Is it permissible under the hazardous material regulations for a
motor carrier to cross off an entry contained on the signed shipper
certification?

2. If so, by crossing off an entry on the signed certificate, does the

motor carrier become the new offeror of the shipment and thus
responsible for all regulatory obligations of the shipper/offeror?

Based on my reading and understanding of the applicable regulations, it would
appear that merely crossing off a specific hazmat package notation on the
shipper’s certificate is not altering or obliterating the certification itself, but
rather only acts to signify that the package was not accepted for transportation
by the motor carrier. However, in this case, the motor carrier wants to ensure
compliance with the regulations and, in addition, not assume responsibility as
the shipper/offeror for the accuracy of the information contained on the
certification.

Any assistance you can provide in helping me understand these regulations in
the context of the above-stated scenario is greatly appreciated. If you need any
further information to respond, feel free to contact me.

Very truly yours,

L) —

Timothy W. Wiseman

TWW/ kke
cc:  Joseph Solomey, Assistant Chief Counsel

SCOPELITIS, GARVIN, LIGHT, HANSON & FEARY
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NEXT SCREEN: FEDEX EXPRESS PEP505

ERR P R I S M I 01/20/15
JUMPSEAT BUSINESS AUTHORIZATION SCREEN 1623328

NOTICE: DELIBERATE FALSIFICATION OF BUSINESS TRAVEL STATUS IS CAUSE
FOR SEVERE DISCIPLINARY ACTION. BUSINESS TRAVEL IS DEFINED
AS TRAVEL WHICH WOULD OTHERWISE BE PAID BY FEDERAL EXPRESS.

EMP NBR: 36631 Michael J. Hoysler

THIS EMPLOYEE IS AUTHORIZED TC RESERVE A JUMPSEAT
FOR BUSINESS TRAVEL FOR THE FOLLOWING DATE (S) :

1. MMDDYY 2. MMDDYY 3. MMDDYY 4. MMDDYY 5. MMDDYY
6. MMDDYY 7. MMDDYY 8. MMDDYY 9. MMDDYY 10. MMDDYY
11. MMDDYY 12. MMDDYY 13. MMDDYY 14, MMDDYY
OR FOR 180 DAYS BLANKET APPROVAL (Y OR N): EXP. DATE: 07/19/15

NOTE: ENTER EMPLCOYEE NUMBER AND DATE(S) FOR WHICH BUSINESS TRAVEL IS
AUTHORIZED OR ENTER EMPLOYEE NUMBER AND "Y" FOR 180 DAYS BLANKET APPROVAL.
AUTHORIZATION SCREEN WILL ONLY RETAIN 14 DATES. ADDITIONAT, DATES MAY BE
ENTERED BY KEYING OVER DATES WHICH HAVE ALREADY PASSED.
ENTER: HELP=CODES/INSTRUCTIONS, RETURN, BYE=LOGOFF, PRESS F8= GOC/TRNG
Michael J. Hoysler JUMPSEAT BUSINESS AUTHORIZATION DATES UPDATED




