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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

SEP 16 2014

Mr. Terrance Douglas

Engineer Trainee

1903 Sterling Palms Court, Apt. 102
Brandon, FL 33511

Reference No. 14-0144
Dear Mr. Douglas:

This is in response to your July 27, 2014 letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the calibration and
certification of gauges used for pressure testing cylinders. Your questions are paraphrased
below:

Q1) Your customers pressure gauge is of 0 to 11,000 PSI scale with a 0.25% accuracy grade
(27.5 PSI max error). When compared to your certified master gauges, the customer’s
pressure gauge reports a +40 PSI error (5,040) at 5,000 PSI and a +70 PSI error (8,070) at
8,000 PSI. You ask if the pressure indicating device may show tolerance errors that exceed
its accuracy grade?

Al) As required by § 180.205(g)(3)(i) the pressure indicating device, itself, must be certified
as having an accuracy of +0.5%, or better, of its full range. In the scenario described, the
tolerances read at both 5,000 and 8,000 PST exceed the accuracy of £0.5%. In this case, the
pressure indicating device would not be authorized for use without recertification of its
accuracy to of £0.5%, or better, of its full range.

Q2) Section 180.205(g)(3)(i) states that the pressure-indicating device, as part of the retest
apparatus, is accurate within +1.0% of the prescribed test pressure of any cylinder tested that
day. You ask if a pressure indicating device is reporting a 70 PSI error (or 1%), that a
pressure test of less than 7,000 PSI should not be conducted that day?

A2) A pressure test at 7,000 PSI could be completed that day. For additional tests to be
conducted that day, the pressure-indicating device, as part of the retest apparatus, must be
accurate within £1.0% of each individual test pressure to be tested that day. However, if the
pressure indicating device, itself, is not in compliance with an accuracy of £0.5%, or better,
of its full range, retesting is not permitted on that day.

Q3) Your customer uses a digital scalif: for the expansion indicating device. This digital scale
has a range from 0 to 1,000 grams with a 0.01% accuracy grade (0.1 gram max error). When




compared to your certified 100 gram weight, the customer’s digital scale shows 100.4 grams.
You ask if this 0.4 gram weight difference is too large?

A3) As required by § 180.205(g)(3)(ii) the expansion-indicating device itself must have an
accuracy of £0.5%, or better, of its full scale, therefore, the digital scale described could be
used as it has an accuracy of 0.4% unless the accuracy exceeds +0.5% at any point of its full
scale.

Q4) For the scenario described in Q3), if the error is 0.4 grams, should tests conducted that
day be limited to cylinders that produce less than 40 g/ml total expansion?

A5) Each day before restesting, the retester shall confirm that the expansion-indicating
device, as part of the retest apparatus, gives a stable reading of expansion and is accurate to
£1.0% of the total expansion of any cylinder to be tested that day or 0.1 cc, whichever is
larger.

I trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

LBhensC .\1101@’/

Shane C. Kelley

Acting International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division
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Standards and Rulemaking Division

Terrance Douglas

Engineer Trainee

Phone: 813-410-3117 (mostly available after 3 pm)
1903 Sterling Palms Court Apt 102

Brandon, FL 33511

Interpretation Request

One customers of ours tried to calibrate their hydro system using
the calibrated cylinder method. He was getting out of limits
expansion reading many times during the process. | decided to
check the accuracy of their pressure and expansion indicating
devices using standards to see if any of their device need to get
repaired and recalibrated.

Their test pressure ranges from 3 000 to 10 000 PSI. They have a
pressure gauge of 0 to 11 000 PSI scale with 20 PSI subdivision
and 0.25% accuracy grade (27.5 PSI max error). | compared
their pressure gauge to 3 different master gauges of 0 to 11 000
PSI scale, 0.25 % accuracy grade, 20 PSI subdivision, all of them
recertified couple of months ago by local science lab against dead
weights. Their pressure gauge kept giving a + 40 PSI error (5040)
at 5000 PSI and 70 PSI error (8070) at 8000 PSI when compared
to the master gauges which ones had 0 psi error on those
pressure values based on their certification letter.




Q1: Can that pressure indicating device at 5000 PSI or 8000
PSI show these errors which way exceed 27.5 PSI based on
accuracy grade? | understand 1% rule, but doesn’t the 1%
apply to the whole system?

Q2 : CFR 49 180.205 (i)” The pressure-indicating device, as
part of the retest apparatus, is accurate within #1.0% of the
prescribed test pressure of any cylinder tested that day.”
Does this mean if my device is 70 PSI off | should not test
anything under 7 000 PSI that day?

For expansion indicating device they use a digital scale. lts range
is from 0 to 1 000 g. Accuracy grade is 0.01%, (1000 x 0.01% =
0.1g accurate). Based on test records their smallest total
expansion is 8.9 ml (or gram in our case), and the largest total
expansion is 520 g.

When | put 100 g certified laboratory weight on the scale it
shows 100.4 g.

Q3 : | think this difference is too big. It should be 0.1 g
maximum. If the error is 0.4 they should not test cylinders
that day which produce less than 40 g/ml total expansion.
Am | right on this? | think my max error should be 0.1 g.

Thanks, Terrance Douglas




