U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE

of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

Mr. Andrew Buchan JUN 3 0 2014

Radiation Safety Specialist
University of New Mexico
Basic Medical Sciences Building

1 University of New Mexico
Albuquerque, NM 87131

Ref. No.; 14-0118
Dear Mr. Buchan:

This is in response to your letter dated May 21, 2014, and subsequent conversation with a
member of my staff, requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR;
49 CFR Parts 171-180) relating to the transportation of radioactive materials in commerce.
You state you understand that as a state agency, operating state vehicles you are not
considered to be “in commerce” and are not subject to the HMR. You ask if your waste or
other radioactive materials were to be offered for transpert to a third party, such as a waste
broker or commercial carrier that the items are subject to HMR requirements.

You are correct to note that state agency, such as a state university, that transports hazardous
materials for its own use, using its own personnel and vehicles is not engaged in
transportation in commerce per § 171.1(d)(5) and, therefore, is not subject to the HMR. If
your waste or other radioactive materials were to be offered for transport to a third party,
such as a waste broker or commercial carrier, these shipments would be subject to all
applicable HMR requirements.

I trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

//% Wi Roc

Shane C. Kelley
Acting International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division
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DATE: May 21, 2014

Mr. Charles Betts, Director

US Department of Transportation

Office of Hazardous Materials Standards
PHH-10

400 7™ St. S.W.

Washington, DC 20590-0001

Dear Mr. Betts:

I am writing on behalf of the University of New Mexico. We have been transporting radioactive materials packages
and radioactive waste throughout our campus and to our outlying facilities based on your letter of interpretation #07-
0043 (attached) to Western Kentucky University and numerous other letters like it, issued to other Universities. We
understand from your letters that as a State Agency, operating State vehicles, we are not considered "in commerce;"
and as such are not subject to the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). However, if

our waste or other radioactive materials was to be offered for transport by a third party, such as a waste broker or
commercial carrier, the items are subject to HMR regulations.

Recently our regulators have requested that we obtain a letter of interpretation from US DOT of our own, and I am
writing to request that you provide this letter. If you have any questions please call or email me; otherwise, we look
forward for your prompt return of this clarification to us on your letterhead.

Thank you,

[edor .

Andrew E. Buchan
Radiation Safety Specialist
abuchan@salud.unm.edu
Phone: 505-925-0743
Fax: 505-272-8738

The University of New Mexico Health Sciences Center » MSC 08 4560 « 1 University of New Mexico * Albuquerque, NM
87131-0001
Basic Medical Sciences Building « Phone 505.272.6950 » Fax 505.272.8738 = http://hsc.unm.edu/som/research/
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U.S. Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20530
Pipeline and

Hazardous Materials Safety

Administration

MAR 206 2007

Mr. Gary M. Spichiger Reference No. 07-0043
Radiation Safety Officer

Department of Environmental Health and Safety

Western Kentucky University

1906 College Heights Boulevard, #11046

Bowling Green, KY 42101-1046

Dear Mr. Spichiger:

This is in response to your February 15, 2007 letter requesting clarification on-how the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) apply to the transport of
radioactive materials by a university that is a state agency. Specifically, you state your
university employees transport packaged instruments and articles containing excepted
quantities of Class 7 (radioactive) material appropriately labeled “RADIOACTIVE
WHITE-I” OR “RADIOACTIVE YELLOW-II” in university-owned vehicles, and ask if
the employees are required to receive the hazardous material training for drivers prescribed
in § 177.816.

The answer is no. A state agency, such as a state university, that transports hazardous
materials for its own use, using its own personnel and vehicles is not engaged i
transportation in commerce and, therefore, is not subject to the HMR. However, if the
university transports hazardous materials using a commercial carrier, such as a contractor
or a contract or ComImon carrier, it is subject to the requirements of the HMR, including
those prescribed in § 177.816. See § 171.1(introductory paragraph) and (c).

T hope this satisfies your request.

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards

Il 117.81¢

070043
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Western Kentucky University

1906 College Heights Blvd. #11046
Bowling Green, KY 42101-1046

Department of Environmental
Health and Safety

270-745-5825

FAX: 270-745-5037

The Spirit Makes the Master

February 15, 2007

Mz. Edward T. Mazzullo, Director

US Department of Transportation
Office of Hazardous Matetials Standards
PHH-10

400 7th St., SW.

Washington, DC 20590-0001

Dear Mr, Mazzullo:

SUBJECT: APPLICABILITY OF 49 CFR 177.816

There are occasions that packages of radioactive material (i.e., excepted package-iistruments or
articles, RADIOACTIVE, WHITE-I or RADIOACTIVE YELLOW-II) need to be ranspotted in
University vehicles by University personnel as a private cartier. ‘The vehicles used do not meéet the
definition of a commercial motor vehicle as described in the Federal Motor Carrier Safety
Regulations. The applicability of hazmat training requirements for the personnel that might drive
these vehicles is very clear (e.g. General Awareness, Function Specific, Secutity Awateness, and Safety
Training).

T am seeking clatification on the applicability of the driver training requirements of 49 CFR 177.816
for this type of transportation. It seems that the driver training requirements apply to crivers only of
commercial motor vehicles. The available hazmat driver training packages that I have been able to
locate also seem to focus entirely on commercial motor vehicles.

If you have any questions for me regarding my inquity, I can be contacted at 270-745-7095 or
garv.spichiger@wku.edu. Thank you for your time.

Sincerely, N\

/
GarygSpicther -
Radiation Safety Officer
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