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Mr. Andrew N. Romach
Regulatory Compliance Manager
URS Corporation

1600 Perimeter Park Drive
Morrisville, NC 27560

Reference No. 14-0089
Dear Mr. Romach:

This is in response to your letter requesting clarification on how to transport “UN 2990, Life-
saving appliances, self-inflating, 9” and “UN 3072, Life-saving appliances, not self-inflating,
9 that each contain a lithium battery, internationally by aircraft, under the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if life-saving
appliances that contain a lithium battery are excepted from complying with Special Provisions
188, 189, A101, A103, and A104 prescribed in 49 CFR 172.102, and § 173.185 when
prepared for transportation in conformance with International Civil Aviation Organization
Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air (ICAO Technical
Instructions).

On August 6, 2014, the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA)
issued a final rule, in consultation with the Federal Aviation Administration, under Docket
No. PHMSA-2009-0095 (HM-224F; 79 FR 46012, 8/6/14), that modified the HMR for
lithium batteries and cells. Under this final rule, § 172.102 Special Provisions 188 and 189
were revised and moved to § 173.185(c). Special Provision A101 was revised to make it
consistent with comparable requirements for lithium metal batteries packed with or contained
in equipment that are prescribed in the ICAO Technical Instructions. The final rule also-
adopted separate Hazardous Materials Table (HMT; § 172.101) entries for lithium metal
batteries and lithium ion batteries, making Special Provisions A103 and A104 no longer
necessary; they were removed. In addition, the final rule consolidated the United Nations
(UN) design testing, packaging, and other transport condition requirements for lithium
batteries into § 173.185 and reorganized that section.

If the life-saving appliances you described comply with the size, packaging, hazard
communication, air transportation, and marking exceptions prescribed for smaller lithium
cells and batteries in § 173.185(c), they are excepted from the requirements in 49 CFR Part
172, Subparts C (Shipping Papers), D (Marking), E (Labeling), F (Placarding), G (Emergency
Response Information), and H (Training), and the UN performance packaging requirements
prescribed in § 173.185(b)(3)(ii) and (b)(4). Please note that you may also ship them in



conformance with the requirements prescribed in § 173.185 for “UN 3481, Lithium ion
batteries contained in equipment including lithium polymer batteries, 9, II” or “UN 3091,
Lithium batteries contained in equipment including lithium alloy batteries, 9, PG II,” if
applicable.

Also, please note that the HMR require that packages of hazardous materials prepared for
transportation in conformance with international requirements, such as the ICAO Teclinical
Instructions, must comply with 49 CFR Part 171, Subpart C. This subpart further requires
that any hazardous materials packages offered or intended for transportation by aircraft in
conformance with the ICAO Technical Instructions must also comply with 49 CFR Part 175
(Carriage by Aircraft; see § 171.24(b)(1)); however, the HMR do not require packages
prepared in this manner to comply with § 173.185.

I hope this satisfies your request.
Sincerely,

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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U.S. Department of Transportation

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
East Building, 2nd Floor

1200 New Jersey Ave., SE

Washington, DC 20590

Dear Mr. Betts:

I am writing to you to request a Department of Transportation (DOT) interpretation concerning
the applicability of 49 CFR 173.219 to the international air shipment of a life-saving appliance
containing a lithium battery prepared under International Civil Aviation Organization (ICAO)
requirements (Packing Instruction 955), as authorized under 49 CFR 171.22.

This question concerns the two below-listed DOT basic descriptions:

e UN3072, Life-saving appliances, not self-inflating, 9
e UN2990, Life-saving appliances, self-inflating, 9

49 CFR 173.219(b)(3) requires that:

.... "Life saving appliances containing lithium batteries must be transported in
accordance with 173.185, and Special Provisions 188, 189, A101, A103 and A104 as
applicable.”

49 CFR 171.22(b) requires:

(b) Limitations on the use of international standards and regulations. A hazardous
material that is offered for transportation or is transported in accordance with the
international standards and regulations authorized in paragraph (a) of this section-

(1) Is subject to the requirements of the applicable international standard or regulation
and must be offered for transportation or transported in conformance with the applicable
standard or regulation; and

(2) Must conform to all applicable requirements of this subpart.
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ICAO Packing Instruction 955 requires:

Life-saving appliances, such as life-rafls, life-vests, aircraft survival kits or aircraft evacuation
slides, may only contain the dangerous goods listed below:
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(d) electric storage batteries (Class 8) and lithium batteries (Class 9); and
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Question: As the requirement to meet 49 CFR 173.219(b)(3) is not listed in 49 CFR 171
Subpart C, would the air shipment of a life-saving appliance containing a lithium battery
prepared under ICAO be subject to the applicable provisions of 49 CFR 173.185, and Special
Provisions 188, 189, A101, A103 and A104? Or, would following the requirements set out in
ICAO Packing Instruction 955 (where no additional more restrictive requirements concerning the

lithium battery are listed) be sufficient to comply with the Hazardous Material Regulations
(HMR)?

I would appreciate your assistance with this question.

Sincerely,

Andrew N. Romach
Regulatory Compliance Manager
URS Corporation

URS Corporation

1600 Perimeter Park Drive Morrisville, NC 27560
Tel: 919.461.1220
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andy.romach@urs.com



Drakeford, Carolyn (PHMSA)

From: Jarman, Erin <erin.jarman@urs.com>

Sent: Monday, April 28, 2014 2:47 PM

To: PHMSA HM InfoCenter

Cc: Drakeford, Carolyn (PHMSA); Norris, Carolyn; Romach, Andy
Subject: Submission of Interpretation Letter

Attachments: request for DOT reg interpr li batt life saving 04282014 pdf

Dear Info Center,

Attached is a request for formal interpretation related to life saving devices. If you need additional information, please
feel free to contact me via e-mail or at the telephone number below. Have a great day!

Erin N. Jarman
Environmental Scientist
URS Corporation

1600 Perimeter Park Dr.
Suite 400

Morrisville, NC 27560

919-461-1478 (office phone)

This e-mail and any attachments contain URS Corporation confidential information that may be
proprietary or privileged. If you receive this message in error or are not the intended recipient, you
should not retain, distribute, disclose or use any of this information and you should destroy the e-mail
and any attachments or copies.



