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Dear Mr. Ludwikowski: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D C. 20590 

This is in response to your July 31, August 6, and August 28, 2013 e-mails to staff members 
of the Approvals and Permits Division and the Standards and Rulemaking Division ofthe 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA). Specifically, you ask 
how the new regulations PHMSA recently issued in a final rule under Docket No. PHMSA-
2010-0201 (HM-254; 7/30/13, 78 FR 45880) affect approvals PHMSA issues for air bag 
inflators, herein referred to as "inflator" or "inflators," that are transported in commerce 
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). We have 
paraphrased your questions and answered them in the order provided. 

Q 1. How do the regulations issued under the Docket No. HM-254 final rule (effective 
August 29, 2013) affect inflator approval applications currently pending before 
PHMSA? For example, can a company that has applied to PHMSA for an inflator 
explosive (EX) approval ship that inflator before it receives PHMSA's EX approval 
if the company has the inflator's test reports? 

A l. Inflator applications currently pending before PHMSA for an EX approval will be 
processed in the same manner that was required prior to issuance of the Docket No. 
HM-254 final rule. Companies with tested inflators that meet all applicable 
requirements prescribed in § 173.166 excepting them from needing an EX approval 
number or from complying with the HMR may be placed in transportation without 
an EX approval number. Companies with inflators that require an EX approval 
number must place them in transportation only after receiving this number from 
PHMSA. 

Q2. Will PHMSA continue to allow analogies to be used in test reports? 

A2. PHMSA permits an explosive to be classified "by analogy" only by the laboratory 
that performed the original classification tests on the material. Des.ig~-type . 
variations are also permitted under § 1 73 .166(b) provided each vanatwn remams 
within the design type tested and the laboratory report identifies all part numbers and 

all drawings for that design type. 



Q3. 

A3. 

Q4. 

A4. 

QS. 

Is the company that applied for an EX approval for an inflator obligated to ensure 
that testing on the inflator was conducted in conformance with guidelines in the 
United Nations (UN) Recommendations on the Transport of Dangerous Goods 
(Recommendations) Manual of Tests and Criteria or is that discretion given to the 
testing laboratory? 

The HMR does not require the applicant company ensure that testing on its inflator 
was performed in conformance with the UN Recommendations Manual of Tests and 
Criteria, nor does it give test laboratories or applicants the responsibility to make this 
determination. Instead, § 173 .166(b )( 1 )(ii) requires that those authorized to examine 
and test inflator devices and pretensioners by PHMSA' s Associate Administrator for 
Hazardous Materials Safety must perform these tasks in conformance with the 
applicable requirements specified in § 172.102, Special Provision 160. This special 
provision requires that inflators, modules, and pretensioners must be tested in 
conformance with the UN Recommendations Manual ofTests and Criteria Test, Part 
I, Test Series 6(c), and that as a result of these tests there must be no explosion of the 
device, fragmentation of its casing or pressure vessel, projection hazard, or thermal 
effect that would significantly hinder fire-fighting or other emergency response 
efforts in the immediate vicinity of the inflator. The volume requirement of test 
series 6(c) of the UN Manual of Tests and Criteria must be strictly adhered to, with 
no exceptions granted. 

Will each individual testing laboratory have its own unique identifying lab report 
number or certificate number that will replace the EX number? For example, in the 
lighter industry, a testing laboratory can use a certificate number like "LAA02" to 
identify any tests it has performed (e.g., LAA02-0001). 

PHMSA assigns each laboratory it approves to perform this type of testing its own 
unique identifying number (see § 1 07.403(a)), but this number cannot replace the EX 
number PHMSA assigns to each new explosive (see§§ 107.404(a)(2) and 
173 .56(b )(1 )). Following the examination of each new design type classed as a 
Class 9 (see § 173 .166(b )( 1) ), the person that conducted the examination must 
prepare a test report in conformance with § 173 .166(g). To ensure that the test report 
is traceable, it must be assigned a product identifier number that is unique. This 
number may include the laboratory report number or be designed so that it has a 
unique relationship with that number (see§ 173.166(g)(l)(iv)). 

With lighter ceiiificates, the testing laboratory is required to file an activity log that 
keeps the Department of Transportation (Department) informed of all approvals that 
have been processed by the lab on the 15th of every month. The new infl~tor . . 
regulations do not mention keeping PHMSA involved in this process. Will a similar 
reporting requirement apply to laboratories that test inflators? 



AS. Although new § 173 .166(g)(3) states that test reports must be made available only 
upon request to representatives of the Department, PHMSA requires in each 
individual "Explosives Lab" approval letter that EX approval testing laboratories 
must submit their test activity logs to PHMSA's Approvals and Permits Division 
annually by February 1 of each year. 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

~~~~· 
T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 

Billings, Delmer (PHMSA) 
Tuesday, August 13,2013 7:05AM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Questions - New Inflator Regulations HM 254-

Importance: High 

Carolyn, 

Please log this email for formal response. Have the specialist see me, before drafting. 
Thanks, 
Del 

From: Betts, Charles (PHMSA) 
Sent: Tuesday, August 06, 2013 2:19 PM 
To: Fink, William (PHMSA); Billings, Delmer (PHMSA) 
Cc: Mark Ludwikowski [mludwikowski@strtrade.com] (mludwikowski@strtrade.com); Herrera, Jacqueline (PHMSA); Singh, 
Harpreet (PHMSA) 
Subject: RE: Questions - New Inflator Regulations HM 254-
Importance: High 

Bill-

Will do. 

Thanks, 
Charles 

From: Fink, William (PHMSA) 
Sent: Tuesday, August 06, 2013 2:10PM 
To: Betts, Charles (PHMSA) 
Cc: Mark Ludwikowski [mludwikowski@strtrade.com] (mludwikowski@strtrade.com); Herrera, Jacqueline (PHMSA); Singh, 
Harpreet (PHMSA) 
Subject: FW: Questions - New Inflator Regulations HM 254-

Mr. Betts, 

Kindly can you review and answer Mr. Ludwikowski questions found below? 

Mr. Ludwikowski, 

Your questions posed below have been forwarded to our Standards Division for action. 

Thank you, 

Bill Fink 
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From: Mark Ludwikowski [mailto:mludwikowski@strtrade.com] 
Sent: Tuesday, August 06, 2013 9:46 AM 
To: Fink, William (PHMSA) 
Subject: FW: Questions - New Inflator Regulations 

Hi Bill, 

Further to my voice message this morning, Jackie mentioned that you might have some insight on these 

questions. I would greatly appreciate it if you could provide some guidance for us on this front. 

Thanks. 

Mark 

Mark Ludwikowski 
Member 

Sandler, Travis & Rosenberg, P.A. 
1300 Pennsylvania Avenue, N.W., Suite 400 Washington, D.C. 20004 
T:(202) 730-4967 C:(703) 888-8380 F:(202) 842-2247 

mludwikowski@strtrade.com I www.strtrade.com 

The infonnation contained in this email message and any attachments is legally privileged and confidential infonnation intended only for the use of the individual or entity named 
above. If the reader of this message is not the intended recipient, or the employee or agent responsible to deliver it to the intended recipient, you are hereby notified that any 
dissemination, distribution, or copying of this communication is strictly prohibited. If you have received this communication in error, please destroy it and remove it immediately 
from your PC and server, and notifY us by return email that it was received in error. Thank you 

From: Mark Ludwikowski 
Sent: Wednesday, July 31, 2013 2:28 PM 
To: Jacqueline.Herrera@dot.gov 
Cc: Lana Nigro 
Subject: Questions - New Inflator Regulations 

Hi Jackie, 

Thank you for taking our call this morning. We have a few follow-up questions regarding the new regulations 

(attached) that remove the need for EX approvals for inflators: 

1) What happens with inflator approval applications currently pending before PHMSA? Can the company 

ship the product before those EX approvals since it has the test reports? 

2) Will analogies in test reports continue to be allowed? 
3) Is the company obligated to ensure that the testing was conducted according to the UN Manual 

guidelines or is that discretion given to the lab? 

Thank you in advance for your guidance. 

Best regards, 

Mark 
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Mark Ludwikowski 
Member 

Sandler, Travis & Rosenberg, P.A. 
1300 Pennsylvania Avenue, N.W., Suite 400 Washington, D.C. 20004 
T:(202) 730-4967 C:(703) 888-8380 F:(202) 842-2247 

mludwik:owski@strtrade.com I www.strtrade.com 

The information contained in this email message and any attachments is legally privileged and confidential information intended only for the use of the individual or entity named 
above. If the reader of this message is not the intended recipient, or the employee or agent responsible to deliver it to the intended recipient, you are hereby notified that any 
dissemination, distribution, or copying of this communication is strictly prohibited. If you have received this communication in error, please destroy it and remove it immediately 
from your PC and server, and notifY us by return email that it Vv1lS received in error. Thank you 
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