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Mr. Ed Mazzullo 
9584 Burnt Oak Drive 
Fairfax Station, VA 22039 

Ref. No.: 13-0118 

Dear Mr. Mazzullo: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your May 29, 2013 email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to small cartridges used to 
inflate life-saving appliances, and fire extinguishers. Your questions are paraphrased and 
answered below. 

Ql. You request confirmation of your understanding that a cylinder (receptacle, small, 
containing gas, UN 2037, division 2.2) containing carbon dioxide (C02)_ with no subsidiary 
risk is excepted from other requirements of the HMR if it has a capacity of not more than 50 
ml (1. 7 f1uid oz.) and meets all requirements of§ 173.306(j). However, a similar cylinder that 
is part of a life-saving appliance, self-inflating (UN 2990, class 9), would not be subject to 
other requirements of the HMR provided the capacity of the cylinder is not more than 120 ml 
and all requirements of§ 173.219(c )(5) are met. 

A 1. Your understanding is correct. For relief from the regulations in accordance with 
§ 173.306(j), a receptacle, small containing division 2.2 gas cannot exceed 50 ml (1.7 f1uid 
oz.). A similar cylinder that is part of a life-saving appliance, self-inflating is afforded relief 
from the regulations in accordance with § 173 .219( c)( 5) if it has a capacity of not more than 
120 mi. 

Q2. Are the provisions of§§ 173.306(j) and 173.219(c)(5) consistent with corresponding 
provisions of the International Civil Aviation Organization (ICAO) Teclmical Instructions and 
the International Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code? 

A2. Yes. Section 173.306(j) is consistent with the ICAO Technical Instructions Special 
Provision A98 and IMDG Code Special Provision 191. Section 173 .219( c)( 5) is consistent 
with the ICAO Technical Instructions Packing Instruction 955 and IMDG Code Special 
Provision 296. Note that receptacles, small, containing gas (UN 2037) and life-saving 
appliances, self-inflating (UN 2990) may not be carried on an aircraft by passengers or 
crewmembers in carry-on or checked baggage, or on the person unless specifically excepted 
by HMR § 175.10 or the ICAO Technical Instructions 8; 1.1.1. 

···---------···--·-·-----··--·--·-----------



Q3. For fire extinguishers (UN 1044, division 2.2) under the provisions of§ 173.309 are all 
sizes ofthe cylinders authorized by paragraphs (a), (b) or (c) eligible for the limited quantity 
exceptions of§ 173.309(d)? 

A3. Yes. Provided the fire extinguisher conforms to all requirements of§ 173.309(d). For 
the specification cylinders authorized in§ 173.309(a) and (b) all sizes authorized under part 
178 for the authorized specification cylinder are eligible for the limited quantity exception. 
For non-specification cylinders authorized under§ 173.309(c) the internal volume of each 
cylinder may not exceed 18 L (I, 100 cubic inches). 

Q4. Does§ 173.309(d) authorize the shipment of fire extinguishers having a capacity greater 
than 120 ml as limited quantity? 

A4. Yes. See A3. 

Q5. Do the UN Model Regulations and the IMDG Code authorize the shipment of fire 
extinguishers having a capacity greater than 120 ml as limited quantity? 

AS. No. In accordance with the UN Model Regulations and IMDG Code Dangerous Goods 
List, Column 7a, fire extinguishers having a capacity greater than 120 ml are not authorized 
for shipment as a limited quantity. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

0LnJ~ 
Delmer Billings 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 
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I would appreciate clarification or confirmation of my understanding of certain provisions of the 
HMR and international standards related to small compressed gas cylinders and fire 
extinguishers, as follows: 

1. C02 cartridges used to inflate life-saving appliances 

It's my understanding that a small cylinder containing carbon dioxide (C02), a Division 2.2 gas 
with no subsidiary risk, is eligible for the exceptions provided in§ 173.3060) for Receptacles, 
small, containing gas, and, therefore, is excepted from regulation if it meets the quantity and 
pressure limits and other restrictions specified in paragraph G). For a C02 cylinder, this section 
would limit its capacity to no more than 50 mL (1.7 fluid oz.) and to a maximum pressure of 
either 970 kPa (141 psig) at 55°C (131 °F) or, for a cylinder transported in an outer packaging 
conforming to subpart B of Part 173, 2,000 kP A (290 psig) at 55°C (131 °F). 

If this same cylinder is part of a self inflating life-saving appliance, the appropriate shipping 
description is Life-saving appliances, self inflating, 9, UN 2090; the provisions of§ 173.3060) 
do not apply; and the device must conform to the provisions of§ 173.219. Under the provisions 
of§ 173 .219( c)( 5), a life-saving appliance containing no hazardous materials other than 
cylinders of a Division 2.2 gas with no subsidiary risk (e.g., C02), with a capacity not exceeding 
120mL is excepted from regulation if overpacked in a rigid outer packaging with a maximum 
gross mass of 40 kg. This provision would limit the capacity of the C02 cylinder to 120 mL, but 
would allow higher pressures, similar to the 4-ounce exception in § 173.306(a)(1 ). 

Please confirm or clarify my understanding of the above provisions and that these 
provisions are consistent with the corresponding provisions in the ICAO Technical 
Instructions and the IMDG Code. 

2. Fire extinguishers containing compressed or liquefied gas, 2.2, UN1044 

Under the provisions of§ 173.309(d), Fire extinguishers containing compressed or liquefied gas, 
2.2, UN1044, are provided limited quantity exceptions if they conform to the provisions of 
paragraphs (a), (b), or (c) and are charged with a limited quantity of compressed gas to not more 
than 1660 kPa (241 psi g) at 21 °C (70 °F), and otherwise conform to paragraph (d). These fire 
extinguishers are excepted from shipping papers (except when offered for transportation by 
aircraft or vessel); labeling (except when offered for transportation by aircraft), and specification 
packaging requirements. 

I note that paragraphs (a) and (b) do not impose size limits for fire extinguishers (i.e., size is only 
limited through the specification requirements) and paragraph (c) limits the internal volume of 
each cylinder to 18 L (1, 100 cubic inches). Am I correct that all sizes of the cylinders 
authorized by paragraphs (a), (b), or (c) are eligible for the limited quantity exceptions in 
paragraph (d), if they otherwise conform to the provisions of paragraph (d)? 



Under provisions of the UN Model Regulations and the IMDG Code, it is my understanding that 
limited quantity exceptions for Fire extinguishers containing compressed or liquefied gas, 2.2, 
UN1044, are limited to cylinders of 120 mL or less. Am I correct that the limited quantity 
provisions of§ 173.209( d) allow capacities greater than 120mL and that the international 
standards applicable to these fire extinguishers do not? 

Thank you for your attention to this matter. 

Best regards, 

Ed Mazzullo 

edmazz08@gmail.com 

571-268-0991 



Hilder, Mike (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 

Kelsch, Meridith (PHMSA) 
Wednesday, July 24, 2013 12:30 PM 
Hilder, Mike (PHMSA) 

Subject: RE: Interpretation letter on cylinder regs 

Hi Mike, 

My thoughts on the interp are below. I reviewed it based only on the HMR, ICAO, and IMDG and didn't look into old 

interps or reg history--so there may be something there I'm missing. Also I could only access the 2006 IMDG on the N 
drive (I'm teleworking), so my comments on it may not be up-to-date. 

For A1, I agree that the understanding stated in Q1 is correct, however, I don't think A1 is entirely accurate. There are 
more requirements in 173.306(j) than are stated and the requirements of 173.219(c)(S) are not complete and should list 

a capacity of 100 cubic centimeters, not 120 ml (which comes from ICAO and is equivalent to 120 cubic centimeters). 2,' 1> 

For A2, the ICAO and IMDG provisions are similar to the HMR, but have some differences I think are worth noting. 

With respect to 173.306(j), ICAO Special Provision A98 does apply to UN2037, and is largely the same as 173.306(j), but 
not identical. Specifically, A98 does not have the pressure limit of 970 kPa listed in 173.3060) and has additional 
requirements regarding extreme annoyance to crew members and airway bill information. And IMDG Special Provision 

191 applies to UN2037, but has no pressure or division limits. 

With respect to 173.219(c)(S), ICAO Packing Instruction 955 applies to UN2990, but is specific to aircraft, the capacity 
limit is greater (i.e. 120 mL), and it is not specifically limited to carbon dioxide cylinders. As for IMDG (assuming 2006 is 
current), it should reference Special Provision 956, not 296. SP 296 merely describes life-saving appliances (akin to 
173.219(b)), while SP 9561ists the exception in 173.219(c)(S), except it also specifies that the outer package must be 
wood or fiberboard. 

A3 and A4fook fine to me. 

For AS, I suggest adding reference to IMDG and UN section 3.4 (limited quantities) and specifying that this limit is for 

UN1044 fire extinguishers. 

Hope that helps, 
Meridith 

-----Original Message----­

From: Hilder, Mike (PHMSA) 
Sent: Wednesday, July 24, 2013 10:30 AM 
To: Kelsch, Meridith (PHMSA) 
Subject: Interpretation letter on cylinder regs 

Joe has given me the attached draft interpretation letter to review which comes from Ed Mazzullo who used to be the 

head of PHH-10. 

Because you Joe's "specialist" on cylinder issues, I would greatly appreciate your looking it over and giving me any 
comments before I respond to PHH-10. 

Many thanks, 
1 


