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Dear Mr. Winters: 

JUL 3 1 2013 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is a response to your May 9, 2013 email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 1 00-185) with regard to the transportation of 
Class 7 radioactive materials. Specifically, you seek clarification on the requirements for 
non-fixed radioactive contamination in § 173.443 and low specific activity (LSA) materials in 
§ 173.427. Your questions and PHMSA's responses are summarized below: 

Q 1. Does the presence of non-fixed radioactive contamination on the external surface 
of a package, within the limitations provided in § 173.443, violate the general 
packaging requirement in § 173 .24(b )( 1) that there should be no identifiable release of 
hazardous materials to the environment? 

A 1. The answer is no. Section 173 .24(b )(I) states that, except as otherwise provided 
in this subchapter, each package used for the shipment of hazardous materials shall be 
designed, constructed, maintained, filled, its contents so limited, and closed, so that 
under conditions normally incident to transportation there will be no identifiable 
release of hazardous materials to the environment. The contamination controls in 
§ 173.443 require that the level of non-fixed (removable) radioactive contamination on 
the external surface of each package must be kept as low as reasonably possible. The 
limits described in this section prescribe activity limits deemed safe for transportation 
and for which general packaging requirements in§ 173.24 cannot encompass. 

Q2. Does the presence of non-fixed radioactive contamination on the external surface 
of a package, within the limitations provided in § 173.443, supersede the general 
packaging requirement in § 173 .24(b )( 4) that there should be no hazardous material 
residue adhering to the outside of the package during transport? 

A.2. The answer is yes. The contamination controls in§ 173.443 state that the level of 
non-fixed (removable) radioactive contamination on the external surface of each 
package must be kept as low as reasonably possible. The limits described in this 
section prescribe activity limits deemed safe for transportation and for which general 
packaging requirements in§ 173.24 cannot encompass. 
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Q3. Does the term "any package" as used in the contamination control requirements 
in§ 173.443(b) limit the application to a specific package type or material of 
construction? 

A3. The answer is no. This section applies to any packages, regardless of type or 
material of construction, transported as exclusive use shipments by rail or public 
highway only. 

Q4. Does the requirement in§ 173.427(a)(6)(ii) prohibiting loose radioactive material 
in the conveyance prohibit the transportation of unpackaged LSA radioactive materials 
in the same conveyance as packaged LSA radioactive materials? You provide the 
example of a conveyance loaded with both LSA-II material contained in an industrial 
packaging (IP) and in addition, unpackaged LSA-I loaded directly into the 
conveyance, which is authorized as packaging for the LSA-I material. 

A4. The answer is yes. In the scenario you describe, unpackaged LSA radioactive 
materials and packaged LSA radioactive materials may not be in the same 
conveyance. The provisions of§ 173.427(a)(6)(ii) state that there may be no loose 
radioactive material in the conveyance. Non-fixed radioactive contamination on 
packages within the limits allowed by § 173.443 would not be prohibited by 
§ 173.427(a)(6)(ii). 

Q5. Provided the conveyance is authorized as a packaging for LSA materials, 
including loose material as contents, would the packaging as described in the scenario 
in Q4 meet the requirements of§ 173.427(a)(6)(ii), provided there was no leakage of 
material from the conveyance? 

A5. See A4. Provided the conveyance is authorized as the packaging for the LSA 
radioactive materials being transported, including the unpackaged LSA materials, if 
the provisions of§ 173.427(c) are met and there was no leakage of material from the 
conveyance this satisfies the requirement in § 173.427(a)(6)(ii). 

Q6. Do the requirements applicable to LSA and surface contaminated objects (SCO) 
in§ 173.427(a)(6) supersede the contamination control limits applicable to non-fixed 
radioactive contamination on the outside of a package or vehicle surface found in 
§ 173.443? 

A6. The answer is no. As specified in§ 173.427(a)(4), shipments ofLSA and SCO 
radioactive materials must adhere to the contamination control limits specified in 
§ 173.443. 

Q7. Would marking and labeling ofpackagings with the UN identification number, 
proper shipping name and label applicable to exclusive use shipments of LSA and 
SCO material be permitted if they are marked in accordance with the requirements in 
§ 173.427(a)(6)(vi)? 

A 7. The answer is yes. Though packaged and unpackaged Class 7 radioactive 
materials are excepted from the requirements of marking and labeling when 



transported in accordance with§ 173.427(a)(6)(vi), shippers may permissively mark 
and label. 

Q8. What is the role of the States in the enforcement of hazardous materials 
transportation? 

A8. In your incoming email, you provide examples of scenarios concerning a State's 
enforcement of radioactive materials transportation, such as the use of the term "any 
package," as stated in§ 173.443(b) being limited to metal casks only. Additionally, 
you cite the example of a State not permitting the non-fixed radioactive contamination 
limits specified in § 173 .443(b) for exclusive use shipments, and only permitting 
contamination levels authorized in § 173.443(a), for shipments not being transported 
under exclusive use provisions. Furthermore, you note a State's interp1etation of the 
term "loose radioactive material" as used in § 173.427(a)(6)(ii) to mean non-fixed 
radioactive contamination. 

States are encouraged to adopt and enforce the requirements in the HMR as State 
requirements (i.e., State law or regulations). Federal Hazardous Materials 
Transportation Law ( 49 USC § 5125(a)) preempts a State requirement when (1) it is 
not possible to comply with both the HMR and the State requirement, or (2) the State 
requirement is an "obstacle" to accomplishing and carrying out Federal hazmat law or 
the HMR. Furthermore, 49 USC§ 5125(b) sets forth areas where State requirements 
may not have any substantive differences from Federal Hazardous Materials 
Transportation Law and the HMR. 

The HMR outlines how to transport hazardous materials in commerce - and provides 
that any other way is prohibited. Therefore, preemption issues arise whenever a State 
enforces its requirements in a way that narrows an authorization in the HMR for 
transporting a hazardous material in commerce (i.e., does not allow something that the 
HMR does allow). These issues may be addressed and resolved through an 
administrative determination by PHMSA. The purpose of this is to determine whether 
Federal Hazardous Materials Transportation Law preempts the State requirement in 
response to an application by a person directly affected by the State requirement ( 49 
USC § 5125( d)). The procedures for applying for an administrative preemption 
determination are set forth in subpart C of part 107 in the 49 CFR (§ 107.201 et seq.). 

I hope this information is helpful. If you have any more questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

Robert Benedict 
Chief: Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 



May 9, 2013 

Office of Hazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Mr. Charles E. Betts 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Betts, 

Thank you in advanced for your time with these questions concerning Class 7 (radioactive) materials. 

1. With regard to Class 7 (radioactive) materials, is my understanding correct that as long as the 

package containing the Class 7 (radioactive) material has performed its containment function as 

designed and upon inspection shows no evidence of damage or loss of integrity, the presence of 

non-fixed radioactive contamination on the external surface ofthe package within the allowed limits 

of§ 173.443 is not in violation of§ 173.24(b)(1)? 

2. With regard to Class 7 (radioactive) materials, is my understanding correct that the "no hazardous 

material residue adhering to the outside of the package during transport" regulation as prescribed in 

§ 173.24(b)(4) is qualified and quantified by the authorized external non-fixed contamination limits 

of§ 173.443? Hence, external non-fixed radioactive contamination remaining on the external 

surface(s) of its package is allowed, without regard to§ 173.24(b)(4), if within the limits stated in§ 

173.443. 

3. With regard to external non-fixed radioactive contamination on a package of Class 7 (radioactive) 

material shipped exclusive use, is my understanding correct that the term "any package" as seen in 

§ 173.443(b) means exactly what it states and does not limit the application to only one package 

type and material of construction? 

4. Is my understanding correct that the§ 173.427(a)(6)(ii) requirement "there may be no 1oose 

radioactive material in the conveyance" is not referring to whatever non-fixed radioactive 

contamination is present as allowed by§ 173.443, but rather is specifically prohibiting unpackaged, 

loose radioactive material from being loaded into the conveyance with packaged material (as 

clarified by the example below)? 

A Low Specific Activity (LSA) material categorized as LSA-11 is placed inside an authorized Industrial 

Package (IP). The IP is loaded onto a conveyance which itself is not the Class 7 (radioactive) 

package. The conveyance is to be shipped exclusive use. Radioactively contaminated soil that 

meets the activity limit for LSA-1 is placed directly onto the conveyance. This soil does not benefit 

from any additional packaging; the soil meets all conditions to be unpackaged per§ 173.427(c). A 

means of containment is placed on the conveyance that prevents leakage of radioactive material 

from the conveyance. This configuration is prohibited per§ 173.427(a)(6)(ii) since the conveyance 

(which is not "the package") contains loose (i.e., uncontained) radioactive material. 
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5. Is my understanding correct that, given the example in question 4, if the conveyance itself were the 

authorized package for both materials (contained and loose), the transport configuration would be 

acceptable under§ 173.427(a)(6)(ii) as long as there was no leakage from the conveyance? 

6. With regard to the transport of LSA material (and surface contaminated objects (SCO)L is my 

understanding correct that the§ 173.427(a)(6)(ii) requirement that "there may be no loose 

radioactive material in the conveyance" is directed to unpackaged radioactive materials and in no 

way overrides or nullifies the external package and vehicle surface non-fixed radioactive 

contamination limits of§ 173.443 as references in§ 173.427(a)(4)? 

7. With regard to the transport of LSA material (and SCO) under exclusive use conveyance and in 

compliance with § 173.427(a)(6), is my understanding correct that the display of the applicable 

proper shipping name and identification number on the package is not prohibited when the package 

is marked as specified in § 173.427(a)(6)(vi)? 

8. With regard to the transport of LSA material (and SCO) under exclusive use conveyance and in 

compliance with § 173.427(a)(6L is my understanding correct that the display of the Class 7 labels 

on the package in conformance with§ 172.403 is not prohibited when the package is marked as 

specified in § 173.427(a)(6)(vi)? 

9. With regards to a State's authority in enforcing the Hazardous Materials Regulations (HMR), is my 

understanding correct that a State cannot be more conservative in their "interpretation" than what 

is already covered and allowed by the HMR. For example, by limiting "any package" as stated in § 

173.443(b) to metal casks only? For example, by not recognizing the non-fixed radioactive 

contamination limits as specified in§ 173.443{b) for exclusive use shipments and mandating 

enforcement to§ 173.443{a) levels only? For example, by stating "loose radioactive material" as 

specified in§ 173.427{a)(6)(ii) applies to non-fixed radioactive contamination thereby overriding§§ 

173.427{a){4) and 173.443? 

Thank you again. 

For Regulatory Resources, Inc., 

W. A. Winters, CET, CHMM 
President 

WAW/Iom 




