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Ref. No. 13-0071 

Dear Mr. Fountain: 

This responds to your March 28, 2013 request for clarification of the requirements of 
§ 180.205(g)( 4) in the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) as 
they relate to the hydrostatic testing of cylinders manufactured under DOT-SP15555 and 
DOT-SP11670. You state in your request that PHMSA representatives performed a 
compliance inspection at the Oilphase Products Centre, Schlumberger Oilfield UK plc, in 
Aberdeen, Scotland on January 11, 2013. In the follow up letter to the exit briefing dated 
March 18, 2013 the facility representatives were told that: 

"[T]he special permits do not exempt you from the hydrostatic testing 
requirements listed in the regulation for the manufacturing of DOT 3A 
cylinders, so § 178.36(i)(l) applies. The regulation requires testing to be by 
water-jacket method, or other suitable methods operated so as to obtain 
accurate data. During our inspection, we observed the use of a calibrated 
cylinder being used to calibrate the system, and observed actual tests being 
performed using the water jacket method. The water jacket method and the 
use of a calibrated cylinder to verify accuracy of the test equipment and the 
requirements pertaining to confirming accuracy of the test equipment using a 
calibrated cylinder are set forth in § 180.205(g)( 4 ). This section states that the 
calibrated cylinder must show NO permanent expansion." 

In your letter you question the applicability of Part 180 to the hydrostatic test required during 
the manufacturing process for cylinders. Your questions are paraphrased and answered, 
specific to your scenario, below. 

Ql. Do the calibration procedures for hydrostatic retesting set forth in§ 180.205(g)(4) 
apply to the hydrostatic test required in the manufacturing process of cylinders? 

A2. Section 178.36(i)(l) states that during the manufacturing process ''each cylinder 
must successfully withstand a hydrostatic test, as follows: the test must be by water­
jacket, or other suitable methods, operated so as to obtain accurate data." If one 
chooses to use the water-jacket method, they must confirm this method is operated so 
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as to obtain accurate data. During the requalification process, a cylinder calibrated in 
accordance with§ 180.205(g)(4) must be used to ensure the system is properly 
functioning and that all data that is obtained is accurate. For the manufacturing 
process, the method to determine that the equipment is properly functioning and that 
all data that is obtained is accurate is not specified. Ifthe hydrostatic testing during 
the manufacturing process is completed using the water jacket method, the equipment 
should be calibrated in accordance with § 180.205(g)( 4). PHMSA acknowledges that 
§ 178.36(i)(l) does not directly reference the hydrostatic retesting set forth in 
§ 180.205(g)( 4) and we intend to address and clarify this requirement in a future 
rulemaking. 

Q2. How would a manufacturer be aware that the hydrostatic testing procedure set 
forth in § 180 .205(g)( 4) applies to the manufacturing process set forth in 
§ 178.36(i)(l)? 

A2. Currently, § 178.36(i)(l) does not directly indicate that the hydrostatic testing 
procedures in§ 180.205(g)(4) apply to the manufacturing process. As such, PHMSA 
acknowledges that a manufacturer may not be aware that the hydrostatic testing 
procedure set forth in § 180.205(g)( 4) apply to the manufacturing proces~ set forth in 
§ 178.36(i)(l). PHMSA intends to address and clarify this requirement in a future 
rule making. 

Q3. Section 178.36(i)(l) allows hydrostatic tests to be conducted by "other suitable 
methods, operated to obtain accurate data." In your letter (see attached), you describe 
your specific procedures and ask if PHMSA would consider your testing method to be 
"suitable" and in compliance with§ 178.36(i)(l)? 

A3. We are of the opinion that the method you describe to verify the accuracy of your 
testing equipment is suitable to obtain accurate data and therefore in compliance with 
§ 178.36(i)(l); however, the results of your test procedure did indicate some 
expansion of the calibrated cylinder which is not normal. 

We appreciate you bringing these issues to our attention and intend to address them in a future 
rulemaking. In the meantime, we suggest that you conform to the calibration procedures for 
hydrostatic retesting set forth in§ 180.205(g)(4) when performing the hydrostatic test 
required in the manufacturing process of cylinders set forth in§ 178.36(i)(l). 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office 
at 202-366-8553. 

Sincerely, 

~~ 
irector, 

Standards and Rulemaking Division 



as to obtain accurate data. During the requalification process, a cylinder calibrated in 
accordance with§ 180.205(g)( 4) must be used to ensure the system is properly 
functioning and that all data that is obtained is accurate. For the manufacturing 
process, the method to determine that the equipment is properly functioning and that 
all data that is obtained is accurate is not specified. Ifthe hydrostatic testing during 
the manufacturing process is completed using the water jacket method, the equipment 
should be calibrated in accordance with § 180.205(g)( 4). PHMSA acknowledges that 
§ 178.36(i)(l) does not directly reference the hydrostatic retesting set forth in 
§ 180.205(g)( 4) and we intend to address and clarify this requirement in a future 
rulemaking. 

Q2. How would a manufacturer be aware that the hydrostatic testing procedure set 
forth in§ 180.205(g)(4) applies to the manufacturing process set forth in 
§ 178.36(i)(l)? 

A2. Currently, § 178.36(i)(l) does not directly indicate that the hydrostatic testing 
procedures in§ 180.205(g)(4) apply to the manufacturing process. As such, PHMSA 
acknowledges that a manufacturer may not be aware that the hydrostatic testing 
procedure set forth in § 180.205(g)( 4) apply to the manufacturing process set forth in 
§ 178.36(i)(l). PHMSA intends to address and clarify this requirement in a future 
rulemaking. 

Q3. Section 178.36(i)(l) allows hydrostatic tests to be conducted by "other suitable 
methods, operated to obtain accurate data." In your letter (see attached), you describe 
your specific procedures and ask if PHMSA would consider your testing method to be 
"suitable" and in compliance with § 178.36(i)(l )? 

A3. We are of the opinion that the method you describe to verify the accuracy of your 
testing equipment is suitable to obtain accurate data and therefore in compliance with 
§ 178.36(i)(l); however, the results of your test procedure did indicate some 
expansion of the calibrated cylinder which is not normal. 

We appreciate you bringing these issues to our attention and intend to address t~em in a future 
rulemaking. In the meantime, we suggest that you conform to the calibration procedures for 
hydrostatic retesting set forth in § 180.205(g)( 4) when performing the hydrostatic test 
required in the manufacturing process of cylinders set forth in§ 178.36(i)(l ). 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office 
at 202-366-8553. 

Sincerely, 

Charles E. Betts 
Director, 
Standards and Rulemaking Division 
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1. We write to seek clarification of the required method of demonstrating that hydrostatic 
test equipment complies within the 1% accuracy requirement for the mamifacturing of 
DOT-SP 15555 and DOT S-P 11670 cylinders. 

2. The query arises following the suggestion of probable IIA violation noted in an Exit 
Briefing after a compliance inspection at Oil phase Products Centre, Schlumberger 
Oilfield UK plc, Aberdeen, Scotland on 11th January 2013. 

3. PHSMA Compliance have determined by letter to us dated 18th March, 2013 as 
follows: 

"The special permits for both DOT-SP 15555 and DOT-SP 11670 state that these 
cylinders are made in conformance with 3A cylinders and refer you to 178.35 and 
178.36 except as specifically noted therein. The special permits do not exempt you from 
the hydrostatic testing requirements listed in the regulation for the manufacturing of 
DOT 3A cylinders, so 178.36(i)(l) applies. The regulation requires testing to be by 
water-jacket method, or other suitable methods operated so as to obtain accurate 
data. During our inspection, we observed the use of a calibrated cylinder being used to 
calibrate the system, and observed actual tests being performed using the water jacket 
method. 

The water jacket method and the use of a calibrated cylinder to verify accuracy of the 
test equipment and the requirements pertaining to confirming accuracy of the test 
equipment using a calibrated cylinder are set forth in 180.205(g}(4). This section states 
that the calibrated cylinder must show NO permanent expansion. 

The investigators reviewed the calibration procedures and requirements with you at the 
time of inspection and discussed with you at length. The determination made by 



PHMSA is that 180.205 does apply in this case, and that proper calibration was not 
achieved on days where the expansion showed greater than zero. " 

4(a). It seems to us that section 180.201 clearly indicates that the requirements of 
Subpart C, in addition to those contained in part 178, are applicable solely for the purpose 
of prescribing requirements for the continuing qualification, maintenance, or periodic 
requalification of relevant cylinders. 

(b). In particular, we believe that s.l80.205(g)(4) relates exclusively to the verification of 
cylinder requalification test equipment. It has no bearing upon the test equipment utilized 
in the manufacturing process, and 

(c). The applicable specification in this case does not refer to s.l80, nor is there any 
reference to it in 178.36, nor can anything be found anywhere else, in CGA pamphlets for 
example, to guide the manufacturer or an IIA to s.l80. This begs one important question, 
how is the manufacturer and the IIA to know that s.l80 applies (if it does) in a 
manufacturing compliance audit, in order for them to comply? 

d). We also mention the distinction between the wording in ss.178 and 180. S.l78.36(i) 
requires the hydrostatic test equipment be operated so as to obtain accurate data. There 
are several ways to show this is being achieved and there is no mention of a calibrated 
cylinder in s.l78, as it is not a necessity to obtaining accurate data. S.l80, however, 
refers to apparatus calibration; there is only one way to achieve that - by calibrated 
cylinder, which is required under s.l80 requalification testing; but, we submit, not under 
s.l78 manufacturing. 

5. It also seems to us that amongst the practical reasoning behind the rule in s.l80 - that a 
re-tester must use a calibrated cylinder that shows no permanent expansion -lies in the 
fact that the cylinders being re-tested have been in use for years, could be damaged and 
therefore demand a more rigorous test procedure than does the initial manufacturing 
process. 

6. s.l78.36 does of course require the testing apparatus to be accurate but allows the 
manufacturer and IIA to demonstrate accuracy by other suitable methods than the 
calibrated cylinder. The process used at the subject facility was as follows: 

a). The Hydro system has two gages installed, a master and working gage. The master 
gage meets the required definition of master gage. The two gages are of the highest 
quality with readability far greater than the required 1% of test pressure. 

b). The Expansion measuring device also provides readability of 1 0 times greater than 
the required .lee. The scales have graduations of .Olccs, not .lee. 

c). The scales are also verified daily for accuracy and consistency by the use of calibrated 
weights. 



d). In addition to the Master gage verification method, a calibrated cylinder is 
installed instead of a production cylinder in order to verity the low- pressure 
system's stability and that it is leak free as described above. 

e). With the isolation valve open, the calibrated cylinder is pressurized to 5000psi and 
held while observing the two gages ~for accuracy and the expansion weigh bowl for 
any rise or fall indication a system leak. This is then repeated at each 5,000psi 
increment until the test pressure of 25,000psi is reached. The total expansion is then 
recorded and noted to be the required expansion at that pressure within the 1% 
accuracy and that readability was also within 1% or .1 cc. The pressure is held long 
enough to note that the water system is tight, stable and without leaks. Then both 
gages are observed to be within the required 1% accuracy and 1% readability at 
25,000psi. In this case, the gages were reading exactly the same with no movement in 
the weigh bowl. This data was collected after pressurizing in 5000psi increments up to 
25,000psi and holding at each increment. 

f). At this point the operator has already demonstrated the equipment's ability to 
perform well within the 1% accuracy required and evidenced no leaks in the expansion 
indicating system or either of the two pressure gages. 

g). In addition to the above, prior to the beginning of each day, calibrated weights are 
used to ensure accurate data is displayed on the expansion indicating device (gram scale 
with .01 readability). Both scales indicate 100% accuracy when compared to the calibrated 
weights. 

h). The pressure is then released and when the gages are at 0 pressure, the 
permanent expansion is recorded. The indicated permanent expansion is verified to have 
not dropped below 0 indicating a possible low-pressure leak in the system and also noted 
to be within the 1% accuracy and 1% or .lee readability. 

i). In this case, the display indicated a permanent expansion of .lee which does not 
have any bearing on the systems accuracy. The average volume of a jacket the size used 
by OPC is 250 gallons. (This is about 946,350 cc of water and we are talking about 1 tenth 
of 1 cc. There are 9,463,500 increments of .lee in the water jacket.) Even a slight deflection 
caused by air movement near the scale will affect the display under these circumstances. 

j). The A TI inspector records this data but does not, as a matter of procedure, re­
pressurize the system any number of times in order to finally obtain O.Occ permanent 
expansion since this is not required for the manufacturer and would not confirm the 1% 
accuracy. Re-pressurizing the system repeatedly only shows that the system can give 
inconsistent readings without making any adjustments or repairs. The chosen method 
absolutely confirms the system to be accurate and in this case, less than Yz% was noted. 

k). The system demonstrated that it was absolutely accurate in that the gage was exactly 
accurate and the scale was also exactly accurate and the system was otherwise leak free. 
Had it not been leak free, there would have been excessive permanent expansion after 
being pressurized for that amount of time. With that in mind, .1 cc would not be 



considered excessive against a total volume of 946,000 cc of water in the displacement 
chamber. (Extreme temperature conditions due to cold weather in Scotland would also 
affect the expansion qualities of the cylinder). 

7. Against the background of all of the above, we ask Standards and Rulemaking to 
clarify the following: 

a) does the calibration procedure set forth in s.l80.205(g)(4) apply to the manufacturing 
process and in this case? 

b) If so, how are the liAs and manufacturers to know this? 

c) Is the procedure described at length in paragraph 6 above acceptable for contextual, 
future usage? 

d) Do Standards and Rulemaking have any other comment and suggestions on this 
subject? 

We look forward to your response. 

Sincerely, 

2522 Kansas Avenue 
Riverside, California 92507 USA 
Phone: 951.682.4110 
Fax: 951.682.6090 
URL: 

"The contents of this communication are important, private, confidential and legally privileged. In the event 
of your receiving this message or a copy in error, please do not study the text but inform the sender 
immediately and then erase the document (s) and attachments. Thank you for your co-operation in this 
regard and please accept our apologies for any error and inconvenience." 

------------·---




